Egy vidéki magyar szálloda séfje 6. lett Európa legnagyobb szakácsversenyén!

2024. március 21.

Különdíjat is kapott a magyar csapat és kvalifikálta magát a 2025-ös világdöntőre.

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának. A tét ismét nem kevesebb volt, mint a továbbjutás a 2025 januári lyoni döntőre, vagyis a szakácsok nemhivatalos világbajnokságára.

Legutóbb 2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját.  Akkor derült ki, hogy a következő, vagyis 2024-es európai versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt hús alapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

szakács edényből tálal
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be. A csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki 2023-ban magyar rekordot jelentő bronzérmet szerzett a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjén.

Irány a Bocuse d’Or világdöntő!

A magyar csapat az európai döntőn végül a 6. helyet szerezte meg, így magabiztosan került azon 10 csapat közé, amelyek 2025 januárjában Lyonban folytatják. A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában. Ehhez képest a legjobb tálnak járó különdíjat is elhozták Norvégiából.

tányéron barna, sárga, piros étel
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Az utóbbi évekhez hasonlóan egyébként skandináv dominancia jellemezte a versenyt. Az európai döntőt Dánia nyerte Svédország és a Norvégia előtt.

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook oldalán minden információ megtalálható az ételekről.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia (Kelemen Roland a fotón balról a második)