Bor és humusz: így párosítsd a borokat a közel-keleti ételekkel
Ha szereted a kulináris kalandokat, akkor imádni fogod a közel-keleti ételek és a velük harmonizáló borok izgalmas párosításait is.
A közel-keleti ételek egyre népszerűbbek, ami nem is olyan meglepő, hiszen rendkívül változatos fogásokat kínálnak a konyhák. Egy példa: míg néhány étel fő eleme a hús, addig nagyon sok ínycsiklandozó vegetáriánus variáció is létezik. Ilyen sokszínű ételválasztékhoz igazi kihívás borokat párosítani. Ez az útmutató segít neked is eligazodni a leghíresebb közel-keleti ételek és a velük harmonizáló borok között.
Kezdjük az alapokkal
A közel-keleti konyha általában egy bizonyos összetevőre vagy fűszerre fókuszál. Ökölszabály, hogy jó, ha a párosított bor intenzitása egyezik az ételével. Ha a fogáshoz egy finom szósz is társul, akkor ehhez is lehet a bort párosítani. Ezenfelül a közel-keleti ételek elkészítésekor gyakran használnak fokhagymát és hagymát. A friss, ropogós fehérborok magas savtartalma segít lágyítani ezen ízek élességét anélkül, hogy elfedné őket – írja a winefolly cikke.
Az alábbiakban pontokba szedve leírtuk neked, hogy melyek a leggyakoribb alapanyagok a közel-keleti ételekben, és hogy ezeket milyen borokkal érdemes párosítani:
- Petrezselyem: könnyű, savas fehérbor (sauvignon blanc, zöld veltelini)
- Hagyma: ropogós, friss fehérbor (sauvignon blanc, szürkebarát)
- Koriander: aromás fehérbor jó savakkal (albariño, verdejo)
- Fokhagyma: könnyű, friss fehérbor (zöld veltelini, sauvignon blanc)
- Kömény: friss fehérbor, pezsgő vagy földes jegyeket mutató vörösbor (pinot noir, barbera, syrah)
- Tahini: aromás fehérbor (érettebb rizling, viognier)
- Citrom: citrusos fehérbor magas savtartalommal (sauvignon blanc, Mosel-völgyi rizling, assyrtiko)
- Harissa (fűszeres chili paszta): száraz vagy félszáraz aromás fehérbor (fűszeres traminer, zöld veltelini)
A Közel-Keleten és Észak-Afrikában komoly boros múlttal rendelkezik Libanon, Törökország, Algéria, Marokkó és Tunézia.
Ezek az országok saját maguk készítenek jó minőségű borokat, amik természetesen tökéletesen passzolnak a saját konyhájukhoz. Hiába különlegesek ezek az italok, szinte lehetetlen beszerezni őket az anyaország határain kívül. Így a cikk további részében bemutatunk 9 ízletes közel-keleti ételt és a velük összeillő ismert, itthon is beszerezhető borfajtát.
1. Humusz
Ha a klasszikus csicseriborsó-krémet kedveled, akkor párosíts hozzá egy az átlagosnál testesebb száraz rozé bort vagy egy aromás, friss fehéret.
A humusz és a száraz borok párosítása azért működik jól, mert a ropogós fehérek savassága lágyítja a humuszban található fokhagymát.
A rozé borok pedig jól passzolnak a humusz krémes állagához és erősítik annak friss ízét. A fűszeresebb humuszhoz nagyon jól illik egy lágyabb, gyógynövényes-fűszeres jegyeket felvonultató vörösbor, például a sangiovese vagy a barbera.
Az utóbbi két bor oregánós jegyeit szépen kiegészítik az olyan klasszikus közel-keleti fűszerek, mint a kakukkfű és a rozmaring.
2. Falafel
Ha legközelebb falafelt eszel, akkor próbáld ki egy gyümölcsös fehérborral: ilyen például a viognier, vagy a hazai kínálatból az Irsai Olivér és a sauvignon blanc.
A sauvignon blanc vágott fűves-savas kombinációja ugyanis kiválóan kiegészíti a falafel fokhagymás és fűszeres ízét. Az érettebb fehérborok pedig jól passzolnak a krémes szószokkal, például tahinival tálalt falafellel.
3. Tabbouleh
A tabbouleh saláta többféleképpen is elkészíthető, így a stílusától és összetevőitől függően kell a bort hozzá választani.
Mindazonáltal általában ehhez a frissítő fogáshoz egy zöldfűszeres, citrusos fehérbor illik, például a sauvignon blanc, a rajnai rizling vagy a zöld veltelini.
Miért pont ilyen borokat válassz? Mert csak egy magas savtartalmú fehér tud harmóniába kerülni a citromlé és a paradicsom savasságával. A hagyma és a petrezselyem pedig gyönyörűen kiegészítik a bor gyógynövényes aromatikáját.
4. Kebab
A kebab szerencsére többféle borral is párosítható.
Jól megy a buborékos fehérekhez, de szépen harmonizál a gyümölcsös, könnyebb vörösökkel is (kadarka, portugieser).
Mivel a kebab egy viszonylag nehéz étel, így a habzó fehérborok üdítő társai lehetnek.
Ami pedig a gyümölcsös vörösöket illeti, a borban lévő lágyabb tanninok jól “megküzdenek” a hús zsírosságával. Ráadásul az ital gyümölcsössége kiemeli a fűszeres és a füstös ízjegyeket is.
5. Baba Ghanoush
A ropogós, savasabb fehérborok remekül passzolnak ehhez a padlizsános ételhez, így jó választás lehet a szürkebarát, egy friss olaszrizling és a már számos más fogásnál említett sauvignon blanc. Ezenfelül a provence-i stílusú rozék és a gyümölcsös vörösek (kadarka, portugieser), de még egy fűszeresebb, hordós érlelésű syrah is tökéletes a fogással.
Ezek élénk savai és a fehérek citrusos ízei különösen szép kontrasztot alkotnak a krémes pürével, miközben kiegészítik a fokhagymát, a gránátalmát és a citromot a salátában. A syrah füstössége pedig kiemeli a grillezett padlizsán füstös ízét.
6. Baklava
Ennek a hagyományos közel-keleti desszertnek az édessége tökéletesen passzol az édes fehérborokhoz.
Általános szabály, hogy a bor legalább olyan édes vagy édesebb legyen, mint a baklava. A desszertben található cukor ugyanis megkönnyíti a bor édességének érzékelését. Természetesen egy tokaji aszú édessége felveszi a versenyt bármilyen desszertével, a savassága pedig jól ellensúlyozza az. Ezért bátran ajánljuk, hogy próbáld ki a baklavát (is) egy finom tokaji aszúval.
7. Kuszkusz
A kuszkusz különleges ízvilága nem is harmonizálhatna jobban mással, mint egy száraz, aromás fehérborral.
Fogyaszd az ételt egy rajnai rizling, egy szürkebarát vagy egy fűszeres tramini társaságában. Mindazonáltal a könnyed vagy virágos aromájú rozé borokkal, illetve a gyümölcsös vörösekkel sem hibázhatsz nagyot.
8. Tzatziki
Ez a friss uborkás krém remekül passzol olyan friss fehérborokhoz, mint az assyrtiko, a sauvignon blanc és akár az olaszrizling. Sőt, a gyümölcsös vörösekkel is jól működik.
Az említett borok savasságukkal lágyítják a fokhagyma erős ízét, miközben kiemelik a tzatziki fűzeres aromáját.
9. Töltött paprika
A töltött paprikához próbáld ki a testesebb rozé borokat, nézzél szét Dúzsi borászat vagy a Figula Pincészet háza táján. A gyümölcsös és lágyabb vörösborok szintén magasabb szintre emelik az ételt.
Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock