Édesburgonyás sütemény: a 2022-es ősz slágere

2022. október 10.

Az édesburgonyás sütemény összetevői bármely hazai áruházláncban beszerezhetők, és ígérjük, tökéletes őszies édesség készül majd belőle.

Hallottunk már sárgarépa tortáról, sőt még répás muffinról is, de édesburgonyás édességről még nem. A burgonyának a kellemesen édes verziójával itthon még sokan csak barátkoznak (konyhában és tányéron egyaránt), pedig egy rendkívül sokoldalú alapanyagról van szó. Ezért most egy olyan különlegességnek a receptjét hoztuk el neked, ami tökéletesen kihozza a zöldség ízvilágát és mégis passzol a desszertbe.

Graham keksz, krémsajt, ősziesen fűszerezett sült édesburgonyás töltelék. Ez egy olyan desszert, ami remek kiegészítője lehet a baráti, családi vagy ünnepi asztalnak – emeli ki a torta különlegességét a thekitchn cikke. Az édesburgonya ráadásul nemcsak finom alapanyag, hanem nagyon egészséges is, vitaminokban gazdag zöldség, vagyis szuper választás a hideg őszi időszakban.

Fotó: mama_mia / Shutterstock

Az édesburgonyás sütemény receptje


Hozzávalók

Töltelék

  • 220 gramm krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 4 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
  • 680 gramm édesburgonya
  • 30 gramm tejföl
  • 30 gramm kristálycukor
  • 100 gramm barna cukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/8 teáskanál őrölt gyömbér

Tészta

  • Főző spray (olaj)
  • 12 darab graham-keksz lap
  • 6 evőkanál vaj
  • 30 gramm barna cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj

Díszítés

  • 130 gramm tejföl
  • 130 gramm hideg tejszín
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat


Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash

Így készül

Tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy villa segítségével szurkáljuk meg a burgonyákat.
  3. Csomagoljuk alufóliába a krumplikat és nagyjából 1 óra alatt süssük őket puhára a sütőben.
  4. Hagyjuk kihűlni a krumplikat, majd vágjuk félbe őket.
  5. Szedjük ki a héjból a húsukat egy kanállal és törjük simára egy burgonyanyomó segítségével.
  6. Állítsuk be a sütőt 170 fokra.
  7. Helyezzünk sütőpapírt egy 22 centiméteres kapcsos tortaforma aljára.
  8. Tegyünk egy kevés olajat a sütő aljára.
  9. Törjük össze a kekszeket nagy darabokra és tegyük őket egy konyhai robotgépbe. Daráljuk morzsás állagúra.
  10. Vágjuk a vajat kisebb darabokra és olvasszuk fel mikrohullámú sütőben.
  11. Öntsük az olvasztott vajat a kekszre.
  12. Adjuk hozzájuk a 30 gramm barna cukrot, a sót és az őrölt fahéjat.
  13. Ha összeállt a tészta, akkor nyomkodjuk le egyenletesen a tortaforma aljára.
  14. Süssük enyhén aranybarnára, ehhez körülbelül 8 percre lesz szükségünk.
  15. Tegyük egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni és már kész is az édesburgonyás sütemény.

Töltelék

  1. Tegyük a krémsajtot, az édesburgonyapürét, a tejfölt, a kristálycukrot, a barna cukrot, a vaníliakivonatot, az őrölt fahéjat, a kóser sót, az őrölt szerecsendiót, és az őrölt gyömbért egy robotgépbe. Keverjük össze őket.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat is.
  3. Tegyük a tölteléket a tésztába és helyezzük a tortaformát egy nagy serpenyőbe.
  4. Öntsünk forró vizet a tepsibe.
  5. Tegyük a sütőbe a tortát és süssük készre 60-70 perc alatt. Várjuk meg, amíg a sajttorta szélei megsülnek, de a közepe még kissé lágy.
  6. Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk ki az ajtaját és hagyjuk a sajttortát a vízfürdőben állni nagyjából 1 órán keresztül.
  7. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből és hagyjuk kihűlni szoba hőmérsékleten.
  8. Fedjük le és tegyük hűtőbe a sajttortát legalább 4 órára vagy akár egy egész éjszakára.

Díszítés

  1. Tegyük a tejfölt, a hideg tejszínt, a kristálycukrot és a vaníliakivonatot a robotgépbe.
  2. Közepes sebességgel verjük lágy krémmé.
  3. Kenjük meg vele a torta tetejét és kész is!
View this post on Instagram

A post shared by Jessica Leigh Clark-Bojin (@thepieous)

Összegzés

Ha a viszonylag egyszerű díszítés helyett egy különleges külsőt álmodtál meg a tortához, akkor nézd meg ezt a korábbi cikkünket, amiben az amerikai Jessica Leigh Clark-Bojin pite díszítő „művészről” számoltunk be. A fenti képen látható alkotás is a hölgy műve.

Címlapkép: Prostock-studio / Shutterstock