E hír hallatán az is sört fog inni, aki eddig nem szerette

2023. október 09.

Úgy tűnik, a sör nemcsak finom, de rendkívül egészséges is, egyes szerveinkre kifejezetten jó hatással van.

Egy új kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a sörben több, különböző jótékony hatású vegyület megtalálható. A tanulmányhoz számos régebbi tudományos publikációt felhasználtak, így például belga, kínai, portugál, román és spanyol kutatók munkáját. Ezen publikációk mindegyike valamilyen módon alátámasztja a sörnek a bélrendszer mikrobiomjára tett jótékony hatását.

A Frontiers in Nutrition nevű, táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományos folyóiratban publikált új kutatást a kínai Dalian Orvostudományi Egyetem Mikroökológiai Tanszékének munkatársai jegyzik. A kutatók megállapították, bizonyos mikroorganizmusok jelenlétének és különböző biológiai folyamatok lezajlásának hatására a sör egyes összetevői hasonlóan viselkednek, mint a szervezetben megtalálható jótékony probiotikumok.

„A sör rendkívül gazdag olyan esszenciális aminosavakban, vitaminokban és bioaktív anyagokban, melyek fontos szerepet játszanak az egyes élettani funkciók szabályozásában. Ebben a malátában megtalálható polifenolok (növényi eredetű, antioxidáns tulajdonságú vegyületek) is jelentős szerepet játszanak” – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a thedrinksbusiness.

Ezek az úgynevezett bioaktív anyagok számos pozitív hatással bírnak a szervezetünkre. Serkenthetik az anyagcserét, gátolhatják egyes kórokozók elszaporodását, és semlegesíthetik a szabad gyököket. (A bioaktív anyagok közé tartoznak például a telítetlen zsírok és a különböző rostok, bizonyos fehérjék, vagy éppen az ásványianyagok, és az antioxidánsok.)

A kínai egyetem munkatársai azokat a korábbi tanulmányokat rendszerezték, amik azt vizsgálták, a sör bioaktív anyagai hogyan járulhatnak hozzá az érelmeszesedés és a szívbetegségek megelőzéséhez, hogyan javítják a vérkeringést és támogatják az immunrendszer működését. Emellett a vizsgálataik az összetevők antioxidáns, illetve öregedésgátló hatásaira is kitértek. Az elemzés megerősítette, ezen bioaktív anyagok elősegítik az ösztrogéntermelést, erősítik a szívet és csökkentik a sugárzás okozta károkat is.

Alkoholmentes sör receptre?

Minden jel arra utal, hogy a mértékletes sörfogyasztás valóban segíti az immunrendszert – legyen szó alkoholos vagy alkoholmentes sörökről. A kutatók hozzátették, „az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatása mai vitatott kérdés. Ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy mértékletes fogyasztás során az alkohol és az ital többi összetevője pontosan hogyan hat az anyagcserére, több kutatás, elemzés szükséges”.

A kutatók mindazonáltal felvetették annak a lehetőségét is, hogy a jövőben az alkoholmentes söröket egészségmegőrzésre vagy terápiás jelleggel is lehetne alkalmazni. A sörben található rostok, antioxidánsok és probiotikumok immár bizonyítottan jó hatással vannak az emberi szervezetre. Zárógondolatként még feltették a kérdést, amire talán a jövő kutatásai fognak válaszolni: „Vajon a sör használtható-e mikroökológiai szabályozóként vagy akár alternatív terápiaként olyan krónikus betegségekre, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás?”

Címlapfotó: Timothy Dykes / Unsplash