Ételrulett: teszteltük a legnagyobb magyar élelmiszerpazarlás elleni appot

2022. október 18.

Az élelmiszerpazarlás egy megoldhatatlan problémának tűnik, de szerencsére időről időre jönnek olyan kezdeményezések, amik okot adnak a bizakodásra.

2022 szeptemberében 20,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, 12 hónap alatt az élelmiszerek tekintetében 35,2 százalékos áremelkedés következett be – számolt be az elszabadult inflációról a KSH. Ezeket az adatokat látva nem meglepő, hogy egyre többen szeretnének spórolni az élelmiszereken. Ebben segít az első hazai ételmentő applikáció, a Munch, ahol 50-70% kedvezménnyel lehet hozzájutni az ételekhez.

Együtt az élelmiszerpazarlás ellen

A Munch (a szó angolul majszolást jelent) céget 2020-ban alapította négy egyetemista, Zwecker Bence, Wettstein Albert, Perepelica Kirill és Zsoldos Botond. „A Munch egy felület, amin keresztül éttermek, pékségek és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munch.hu platformjain keresztül nemcsak jó áron lehet ételeket venni, hanem könnyedén tehet az ember az ételpazarlás ellen is” – olvasható a Google Play oldalán (az applikáció az App Store-ból is letölthető, illetve a munch.hu cím alatt is megtalálható). „2021-ben 65 ezer app letöltéssel rendelkeztünk, jelenleg pedig közel 350 ezernél tartunk” – teszi hozzá Wettstein Albert, a cég egyik alapítója.

Képek ételekről

Kicsi ország, nagy élelmiszerpazarlás

De miért tartották fontosnak az alapítók, hogy segítsenek csökkenteni az élelmiszerpazarlást? Magyarországon évente majdnem 2 millió tonna élelmiszer megy a kukába. Ez a hatalmas mennyiségű kárba ment élelmiszer természetesen nemcsak a környezet terheli erősen, de elvész vele az alapanyagokba és az elkészült termékekbe belefektetett munka is.

Szerettünk volna utánajárni, hogy az élelmiszerpazarlás elleni applikáció mennyire váltja be a fejlesztők reményeit, illetve ígéreteit, ezért szerkesztőségünk letöltötte és alapos tesztnek vetette alá a Munchot. Belépéskor egy nagyon letisztult, fiatalos dizájnú, csábító ételek képeivel teletűzdelt kezdőoldallal találtuk szembe magunkat. Az áttekinthető formavilágnak köszönhetően az éhes szájaknak csak pár percre van szükségük az applikáció feltérképezéséhez.

ételek képes egymás alatt

Kezdjük az elején

A regisztráció során viszont egy kisebb problémába ütköztünk, valamiért nem tudtunk ugyanis se a Facebook, se az Apple vagy a Google fiókunkkal regisztrálni. A probléma többszöri próbálkozás, kilépés és frissítés után is fennállt. Ez természetesen nem a világvége. A nevünk beírásával csupán pár perccel kerültünk távolabb az áhított munchunktól.

A munch csomagok (csomagnak nevezik, mert többféle finomság található benne) megtekintésének leggyorsabb módja, ha az alsó kezelőszervek közül a “Munchok” nevű kis fülre kattintunk. „Az élelmiszerpazarlás ellen fellépő partnereinket munch lelőhelyeknek nevezzük. Ez lehet egy kifőzde, zöldséges, szupermarket, kávézó vagy cukrászda. Sőt, akár még egy élelmiszergyártó cég is, ami fizikai bolttal rendelkezik. Egynlőre kevés italt kínáló munch hely létezik, viszont a budai Majomhoz kerthelyiséggel közösen már tartottunk sör és bor munch rendezvényt” – mutat rá partnereik sokszínűségére Wettstein Albert. Az országban egyébként összesen 386 munch lelőhely található, minden nagyobb hazai városban akad partnere a cégnek. A munch lelőhelyeket egyébként térképen is kereshetjük, szűrhetjük. Nekünk átláthatóbbnak bizonyult a listás megjelenítés. A térképen ugyanis megannyi zöld pont jelzi a potenciális munch helyeket, ám rájuk kattintva sok esetben kiderül, hogy az adott étterem abban a pillanatban nem ajánl fel semmilyen ételt.

Szendvicsek

Bemutatkoznak a munch lelőhelyek

Ha egy étterem felkeltette az ember érdeklődését, akkor a nevére klikkelve több információt is megjelentethető róla. Az oldal tetején egy rövid leírásból derül ki, hogy az adott étterem milyen típusú fogásokat kínál ételmentésre, illetve hogy mekkora kedvezmény jár majd az ételből. Továbbá itt tüntetik fel, hogy az adott fogást elvitelre vagy helyben fogyasztásra kínálják.

A munchokat minden esetben az ételmentőnek kell begyűjtenie, házhozszállítás nincsen. „Akad néhány szempont, ami miatt a házhozszállítást nem tervezzük bevezetni. Az egyik az, hogy a muncholók visszajelzései alapján nekik nagyon fontosak a partnereinkkel való személyes találkozások, mert szeretnek új helyeket felfedezni, kipróbálni. A másik ok, hogy a személyes kontakt természetesen a munch lelőhelyeknek is nagyon hasznos, hiszen látják, hogy kihez kerül az általuk elkészített étel. A harmadik pedig a szállítási költség, ami egyes esetekben többe kerülne, mint maga az étel. A munch sokkal inkább egy lokális megoldás, ami a helyi kapcsolatokat hivatott erősíteni” – magyarázza Wettstein Albert.

szöveg egy applikációban

Az élelmiszerpazarlás ellen küzdők közössége

Előfordulhat természetesen, hogy valaki több információra vágyik a képnél és a rövid leírásnál. Ebben az esetben érdemes elolvasni az étteremről írt visszajelzéseket. Ez a funkció kicsit elrejtőzik az oldalon, ugyanis nem a szokásos “kommentek” fül alatt található, hanem csillag piktogram jelöli. Ha erre rákattintunk, akkor viszont a legtöbb esetben egy igazi komment tenger tárul elénk. Érdemes átfutni ezeket, hiszen nem tudni, hogy a „zsákbamacska” (vagy ahogy Wettstein Albert nevezi, „meglepetés csomag”) munch pontosan milyen ételt tartalmaz. Mert hát éppen ez a rendszer lényege: az árusítóhelyek azt ajánlják fel megvételre, ami nem fogy el náluk a például a nap végére. Ez természetesen nagyon változó lehet. (Gondoljunk egy gyorsbüfére, ahol pizzától kezdve a gyroson és rántott húson át az édességekig mindent kínálnak.)

Kicsit féltünk attól, hogy az emberek miként fogadják majd a meglepetés csomagokat. Mostanra viszont a munch egy fogalommá vált azok körében, akik már kipróbálták a platformjainkat. Így, ha az emberek erre a szóra gondolnak, akkor a meglepetés csomagok, az ételmentés és a kedvezményes ételek jutnak már eszükbe. Úgy gondolom, hogy a legtöbb embernek sikerült átadnunk a ételmentés koncepcióját” – meséli Wettstein Albert a kezdeti félelmeikről.

A döntés meghozatalában (ti. vásároljunk-e) a Munch csapata által javasolt Facebook csoportba (Munch.hu – Ételmentők Budapest) való belépés is segít. Itt az ételmentők osztják meg tapasztalataikat a munch csomagokról. „A csoport már majdnem 40 ezer tagot számlál, naponta nagyjából 20 poszt kerül ki, amik a munchokról készült fotókat és ízélmény-beszámolókat tartalmazzák” – emeli ki Wettstein Albert.

Szintén az éttermet bemutató oldalon található meg az egyik legfontosabb részlet, amit minden ételmentőnek tudnia kell. Ez nem más, mint az ételmentésre váró étel átvételi ideje, illetve a még rendelkezésre álló adagok száma.

Így küzdj meg az élelmiszerpazarlással

étterem és ételek

Az applikáció tesztelése természetesen nem lehet teljes anélkül, hogy mi is beszereznénk egy munch csomagot. Az étel kiválasztása csak pár percet vett igénybe, a szerkesztőség közelében több munch lelőhely is kínált finomságokat. A csomagok átvételi ideje azonban már megkívánt egy kis szervezést, hiszen a kiszemelt Csirkefogó étterem munch csomagját csak 18.30 és 21.00 óra között lehetett átvenni. Mi pedig már sokkal korábban elfogyasztottuk volna a fogást. Ha tehát valaki gyors harapnivalóra vágyik, és muncholni szeretne, akkor érdemes előre terveznie. Itt nem a gyorsaság és a kényelem a lényeg, hanem az ételmentés, no meg persze az alacsony árú lakoma.

A rendelési folyamatnál még egy problémába ütköztünk. Nevezetesen, hogy amikor a munch a kosarunkba került, már nem lehetett visszalépni az éttermet bemutató oldalra (lásd a fenti képen). Ha tehát valaki rendelés közben még visszalépne, mert feledékeny, és nem emlékszik, hogy mikor is lehet átvenni az ételt, akkor az pórul jár. Csak akkor lehet ugyanis ezt az infót megtudni, ha a kezdőlapon (a Munchok fülnél hiányzik a keresés opció) rákeresünk a munch helyére.

Mit rejt egy munch csomag?

Ez az aprócska probléma nem tántoríthatott el minket attól, hogy lefoglaljuk magunknak a Csirkefogó étterem munch finomságát. Vajon mi lesz benne? Rántott csirke, grill csirke, máj, vagy csirkeszárny? És milyen köretet kapunk?

saláta és húsdarabok

Életünk első munch csomagja rengeteg finomságot tartalmazott. Kaptunk egy jó nagy szelet rántott csirkét, hagymakarikákat, rántott karfiolt, csirkeszárnyat, rizst, krumplit, sőt még egy mennyei cékla salátát is. Minden jó ízű volt és relatíve friss is. És hogy mennyit fizettünk ezért a királyi adagért? 1590 forintot. Egy biztos: régen lehetett ennyi pénzért ekkora adagot kapni. (Ebben már benne van a cég jutaléka, amit minden megvalósuló vásárlás után kapnak.) A kiszolgálásra természetesen nincs hatása a Munchnak, de annál sem kellett csalódnunk, nagyon készségesek voltak velünk. A finom vacsorán felül természetesen fontos azt is megemlíteni, hogy hivatalosan is junior ételmentőkké váltunk.

A teszt eredménye

A Vince szerkesztőségi tagjai egyetértettek abban, hogy a Munch küldetése nagyon nemes és egyedi. Az apró technikai hibáktól eltekintve nem is kérdés, hogy az applikáció rengeteg potenciált rejt magában.

Az ötletet és az applikáció jelenlegi állapotát figyelembe véve 4,5/5 ponttal jutalmazzuk a Munchot. Nagy izgalommal várjuk az újabb fejlesztéseket, de addig is mi biztosan megyünk újra muncholni.

Címlapfotó: Nok Lek / Shutterstock