Közös nevezőn: Range Rover és SALT

2024. május 14.

A 2019-ben megnyílt SALT üstökösként robbant be a gasztronómia világába. Túlélte a pandémiát és a vele együtt járó két bezárást, és nyitásának második évfordulóján már meg is kapta az első Michelin-csillagát.

Az elismerések sora azonban itt nem állt meg: 2022-ben a Dining Guide Magyarország 100 legjobb éttermek listáján második helyezést értek el, a már meglévő Michelin-csillag mellé a fenntartható szemlélet és megoldásaik miatt bezsebelték a Michelin Green Star minősítést is, bekerültek a The World’s 50 Best Restaurants lista Discovery-válogatásába, míg 2023-ban Európa legjobb új éttermeinek Top 10-es listáján is szerepeltek. A SALT séfjét, Tóth Szilárdot pedig tavaly beválasztották a világ 100 legjobb séfje közé. Hogy mi a sikersorozat titka? Egyszerűen csak az, hogy feszengés nélkül azt csinálják, amit szeretnek. Mindezt csapatként már a kezdetektől nagyon céltudatosan építve. „Ha lehetőséget biztosítasz az embereknek, hogy kiteljesedjenek, megbecsülöd őket, és fontosnak tartod a véleményüket, akkor elképesztő dolgokra képesek. Nálunk ez alap, és amit lehet, mindig együtt, egymást segítve
csinálunk”
– mondja Boldizsár Máté sommelier, az étterem társtulajdonosa, akivel a legújabb Plug-In Hybrid Evoquekal a természetes borairól ismert tállyai Szóló pincészethez indulunk.

Fehér Range Rover terepjáró
Fotó: Csomor Alexander

Nem véletlen a Michelin-csillagos SALT étterem és a Range Rover márka közötti együttműködés. Mindkét brand az erős hagyományokra, de innovatív és fenntartható szemléletre épít és a legmagasabb szinten kínált szolgáltatásokkal, a jövőbe mutató megoldások kompromisszumoktól mentes keresésével, a divatok felett álló letisztultsággal, valamint elegáns és lezser könnyedséggel új mércét állít a maga szegmensében.

Lojalitás és természetközeliség

férfi áll egy pincében, kezében pohár
Boldizsár Máté, a SALT társtulajdonosa és sommelier-je Fotó: Csomor Alexander

A pincelátogatás során Máté a SALT borfilozófiájába is beavat. „A borlap összeállításánál ugyanúgy, ahogyan a paraszti magyar konyhán alapuló kortárs ételeinknél is, a lokalitás fontos szerepet játszik. Nemcsak magyar, hanem európai borokkal is dolgozunk, a filozófiánk középpontjában pedig a természetközeliség és a fenntarthatóság nélkülözhetetlen kiindulópont. Ezért az organikus, biodinamikus és natúr borok óriási szerepet töltenek be a kínálatunkban, illetve borpárosítások terén is. Fontos ez a szemléletmód, hiszen hozzánk hasonlóan ezek a termelők is azt keresik folyamatosan, miként lehet a legjobban harmóniában és szimbiózisban élni a természettel. Egy dolog viszont fontos: csak olyan borokat tartunk, amelyek önmagukban is megállják a helyüket, de együtt kóstolva az ételekkel egy új dimenzióba repítenek. Akik viszont ragaszkodnak a klasszikus borokhoz, azok is megtalálják számításaikat a több mint 200 tételes borlapon.”

Nem titok, minden egyes bor kiválasztását izgalmas kutatómunka előzi meg. Folyamatosan járják a borvidékeket és kóstolókat, hogy megtalálják azokat a tételeket, amelyekkel a fogásaik emlékezetes párokat alkothatnak. Számukra nemcsak a bornak kell hitelesnek lennie, hanem mint a Szóló esetében, a borászatnak és az azt övező történetnek is.

(partneri együttműködés)
Szerző: Németi Sándor
Címlapfotó: Csomor Alexander