Ezek a fehérbor legjobb helyettesítői a főzésnél
A cikkben bemutatott alternatívákat akkor érdemes használni, ha pont nincs otthon a recepthez szükséges fehérbor.
Ha valaki kifogyott a fehérborból, vagy csak nem szeret főzni vele, azok számára létezik menekülőút. Szerencsére akadnak olyan alternatívák, amik felhasználásával ugyanolyan finom és különleges ízű ételeket lehet készíteni. A fehérbort általában olyan receptekhez használják, mint például a rizottó, a tenger gyümölcsei, a levesek és a szószok.
Ecet vagy citromlé
A fehérbor legjobb helyettesítői a hasonlóan savas folyadékok. Ilyen például az ecet vagy a citromlé. De a fehérborecet, a rizsecet vagy az almaecet is remekül működik. Az erősebb eceteket (20 százalékos) azonban érdemese elkerülni, vagy hígítani, hiszen ezek önmagukban már túl savasak. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a felhasznált ecet ne legyen színes. Balzsam- vagy sherryecet azért nem jó hozzáadni az ételhez, mert azzal nem kívánt irányba befolyásolhatjuk az étel végső színét – mutatja be az alternatívákat marthastewart oldala.
Alternatívák a bárszekrényből
Mi helyettesíthetné jobban a fehérbort, mint egy másik alkohol? Először érdemes kipróbálni az azonos mennyiségű alkoholt tartalmazó italokkal. Egy vermut vagy egy erősített bor például még komplex ízjegyekkel is rendelkezik. A pezsgők vagy a habzó fehérborok szintén remek helyettesítői a fehérbornak. Sőt, még egy könnyed rozé is átveheti a fehér tétel helyét.
Természetesen a vörösbor is megállja a helyét a receptekben, de az ecetekhez hasonlóan érdemes odafigyelni arra, hogy a bor ne rontsa el az étel végső színét. A vörösbor például jól használható paradicsomszószokban, de a fehér szószokhoz vermutot vagy más világos színű alkoholos italban gondolkodjunk. Az erősebben párlatok, mint például a vodka vagy a gin is alkalmas alternatíva lehet, viszont magas alkoholtartalmúk miatt csökkenteni kell a felhasznált mennyiséget.
Víz vagy alaplé
A harmadik lehetőség a víz vagy az alaplé. Ha valaki bolti alaplevet használ, akkor válasszon nátriumcsökkentettet vagy nátriummenteset, hogy ne legyen túl sós az étel.
Bármelyik lehetőség is legyen a végső alternatívája a fehérbornak, mindenképpen érdemes a főzés végén egy csepp ecetet vagy citromot hozzáadni az ételhez, ugyanis ez pótolja majd a bor savasságát.
Címlapfotó: Kvitka Fabian / Shutterstock