Szuper egészségesnek hittük ezt az italt, de most kiderült, veszélyeket rejt a fogyasztása
4 dolog, amit mindenképpen tudni kell az egyik legnépszerűbb italról.
A kombucha egy Kínából származó, fermentált tea, ami jelenleg elképesztő népszerűségnek örvend a világban. Ennek oka többek között különleges savanykás ízvilága. A semmivel össze nem téveszthető ízek a fermentálás (ejesztés) következtében jönnek létre, ezt úgynevezett szimbiotikus élesztők és baktériumtörzsek hozzák létre. (Utóbbiak angol rövidítése a Scoby, ami élesztőgombák és baktériumok szimbiotikus kultúrája, angolul Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast.)
Éppen az élesztők és baktériumok miatt számos jótékony hatást tulajdonítanak a kombuchának. Ilyen gyomor egészségének megőrzése, illetve a vércukor- és a koleszterinszint megfelelő szinten tartása. Ezek a pozitív hatások valóban léteznek, ám bizonyos emberek számára veszélyt jelenthet az ital fogyasztása – hívta fel a figyelmet egy minapi cikkében az angol The Telepgraph. Szakemberek segítségével összegyűjtötték, milyen rizikófaktorokkal kell számolnia annak, aki kombuchát fogyaszt.
A kombucha tartalmazhat alkoholt
Az erjedés természetes mellékterméke az alkohol. Bár a bolti változatoknál általában 0,5 százalék alatt marad, márkánként eltérhet az alkoholtartalom. Májbetegséggel küzdőknek nagyon oda kell figyelniük, nehogy rossz palackot vegyenek le a polcról. Ha házilag készítjük, akkor az erjesztés időtartamát kell kordában tartani, hiszen minél tovább tart, annál több alkohol keletkezik.
Káros baktériumok is megjelenhetnek
Ez is inkább a házilag készített változatokra igaz. Ha otthon csináljuk, nagyon figyeljünk a higiéniára, a kezünk és minden eszköz, ami érintkezik az itallal, legyen mindig nagyon tiszta.
Gyomorproblémákat idézhet elő
Kutatásokban részt vevő emberek számoltak be olyan kellemetlen tünetekről, mint például a hányinger, gyomorfájás, émelygés. Általában azokra jellemző, akik nem isszák rendszeresen. A szervezetnek hozzá kell szoknia.
A kombucha árt a fogaknak
Magas savtartalma miatt erősen igénybe veszi a zománcot és hosszútávon akár fogszuvasodást is okozhat. Érdemes mértékkel fogyasztani.
Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash