Szuper egészségesnek hittük ezt az italt, de most kiderült, veszélyeket rejt a fogyasztása

2025. február 27.

4 dolog, amit mindenképpen tudni kell az egyik legnépszerűbb italról.

A kombucha egy Kínából származó, fermentált tea, ami jelenleg elképesztő népszerűségnek örvend a világban. Ennek oka többek között különleges savanykás ízvilága. A semmivel össze nem téveszthető ízek a fermentálás (ejesztés) következtében jönnek létre, ezt úgynevezett szimbiotikus élesztők és baktériumtörzsek hozzák létre. (Utóbbiak angol rövidítése a Scoby, ami élesztőgombák és baktériumok szimbiotikus kultúrája, angolul Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast.)

Éppen az élesztők és baktériumok miatt számos jótékony hatást tulajdonítanak a kombuchának. Ilyen gyomor egészségének megőrzése, illetve a vércukor- és a koleszterinszint megfelelő szinten tartása. Ezek a pozitív hatások valóban léteznek, ám bizonyos emberek számára veszélyt jelenthet az ital fogyasztása – hívta fel a figyelmet egy minapi cikkében az angol The Telepgraph. Szakemberek segítségével összegyűjtötték, milyen rizikófaktorokkal kell számolnia annak, aki kombuchát fogyaszt.

A kombucha tartalmazhat alkoholt

Az erjedés természetes mellékterméke az alkohol. Bár a bolti változatoknál általában 0,5 százalék alatt marad, márkánként eltérhet az alkoholtartalom. Májbetegséggel küzdőknek nagyon oda kell figyelniük, nehogy rossz palackot vegyenek le a polcról. Ha házilag készítjük, akkor az erjesztés időtartamát kell kordában tartani, hiszen minél tovább tart, annál több alkohol keletkezik.

Káros baktériumok is megjelenhetnek

Ez is inkább a házilag készített változatokra igaz. Ha otthon csináljuk, nagyon figyeljünk a higiéniára, a kezünk és minden eszköz, ami érintkezik az itallal, legyen mindig nagyon tiszta.

Gyomorproblémákat idézhet elő

Kutatásokban részt vevő emberek számoltak be olyan kellemetlen tünetekről, mint például a hányinger, gyomorfájás, émelygés. Általában azokra jellemző, akik nem isszák rendszeresen. A szervezetnek hozzá kell szoknia.

A kombucha árt a fogaknak

Magas savtartalma miatt erősen igénybe veszi a zománcot és hosszútávon akár fogszuvasodást is okozhat. Érdemes mértékkel fogyasztani.

Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash