6 egyedi, házi készítésű ehető ajándék karácsonyra

2022. november 28.

A házi készítésű meglepetéseknél nincs emlékezetesebb, szebb és finomabb ajándék karácsonyra.

Ahelyett, hogy különféle bonbonokra és száraz kekszekre költené valaki a pénzét, sokkal jobban jár, ha saját maga dob össze egy finom, ehető ajándékot. Az alábbi listán házi készítésű sós és édes meglepetések is szerepelnek, így mindenki megtalálja majd a neki tetszőt.

Édes-pikáns bevonatú diófélék

diófélék egy üvegben
Fotó: udra11 / Shutterstock


Listánk első szereplője egy mennyei házi készítésű karácsonyi fűszerezésű rágcsálnivaló, ami még egészséges is. A diófélékből elkészített házi snacket érdemes egy befőttes üvegbe tenni, ugyanis ebben sokáig eláll majd. Ha valaki igazán ünnepi hangulatúvá szeretné tenni ezt az ajándékot, akkor tegyen mellé még egy fahéjrudat is – írja a countryliving cikke.

Hozzávalók

  • 400 gramm egész kesudió
  • 400 gramm pekándió
  • 400 gramm egész mandula
  • 110 gramm kristálycukor
  • 4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 1/2 teáskanál Cayenne-bors
  • 1 1/2 teáskanál só
  • 3 nagy tojásfehérje

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
  2. Béleljünk ki sütőpapírral két nagy tepsit.
  3. Keverjük össze a kesudiót, a pekándiót és a mandulát egy tálban.
  4. Keverjük össze a cukrot, a fahéjat, a Cayenne-borsot és a sót egy másik tálban.
  5. Mixeljük össze a tojásfehérjét és két evőkanál vizet egy harmadik tálban, amíg sűrű és habos nem lesz. Ehhez körülbelül 1 percre lesz szükségünk.
  6. Adjuk hozzá a tojásfehérjés keveréket a dióhoz és keverjük addig, amíg bevonat nem képeződik rajta.
  7. Tegyük hozzá a cukros keveréket is.
  8. Rakjuk tepsikbe és néha megforgatva süssük aranybarnára őket. Ehhez nagyjából 35-40 percre lesz szükségünk.
  9. Hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd rakjuk légmentesen záródó üvegekbe a dióféléket. Legfeljebb két hétig lehet ezekben tárolni őket.

Kókuszos-currys popcorn fűszer

popcorn, karácsony és film
Fotó: FTiare / Shutterstock


A megajándékozott egy igazi filmfanatikus? Akkor ez a házi készítésű, édes-sós kókuszos-currys pattogatott kukorica fűszerkeverék igazán feldobja majd a következő mozi estét.

Hozzávalók

  • 420 gramm édesített kókuszreszelék
  • 7 evőkanál curry por
  • 2 evőkanál só
  • 3 1/2 teáskanál cukor
  • 1 3/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 3/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál Cayenne-bors
  • 1 teáskanál fokhagyma por

Így készül

  1. Törjük porrá a kókuszreszeléket egy konyhai robotgép segítségével.
  2. Adjuk hozzá a többi összetevőt.
  3. Újból mixeljünkk össze mindent és kész is!

Frissítő citrusos lekvár

narancsos lekvár üvegben
Fotó: Maslova Valentina / Shutterstock


Párosítsuk a házi citrusos lekvárt egy kis sajt- és kekszválogatással! Így még a sós ízek kedvelői is imádni fogják ezt a karácsonyi finomságot!

Hozzávalók

  • 2 közepes grapefruit
  • 2 lime
  • 4 nagy narancs
  • 1/8 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 csillagánizs
  • 3 centiméteres darab gyömbér, összetörve
  • 600 gramm kristálycukor
  • 80 milliliter folyékony pektin

Így készül

  1. Hámozzuk meg a grapefruitot, a lime-ot és vágjuk vékony csíkokra a héjakat.
  2. Tegyük félre a citrusokat.
  3. Keverjük össze a héjakat, a szódabikarbónát és 350 milliliter vizet egy nagy edényben.
  4. Forraljuk fel közepes lángon, majd forrás után vegyük a hőt alacsonyra. Lefedve pároljuk 18-20 percig, amíg megpuhul.
  5. Hámozzuk meg a maradék 2 narancsot is. Távolítsuk el a magokat a narancsból és grapefruitból.
  6. Aprítsuk fel a gyümölcsöket.
  7. Adjunk hozzá a gyümölcsöket, a csillagánizst és a gyömbért a szódabikarbónás edényhez.
  8. Pároljuk lefedve 15 percig.
  9. Tegyük hozzá a cukrot, és forraljuk fel nagy lángon.
  10. Most adjuk hozzá a pektint és újra forraljuk fel.
  11. Folyamatosan keverjük és melegítsük addig, amíg a cukor el nem éri a 104 fokot.
  12. Ha ez megtörtént, akkor vegyük le a tűzről.
  13. Távolítsunk el minden habot az edényből és vegyük ki a csillagánizst és a gyömbért.
  14. Öntsük óvatosan a lekvárt üvegekbe, majd fedjük le.

Fűszeres só

üvegben sós és rozmaring
Fotó: Julia Sudnitskaya / Shutterstock


Még a legalapvetőbb fűszerek is karácsonyi ajándékká válnak, ha erdei gombát vagy garam masalát teszünk hozzájuk. Sőt, a finom só keverékeket felcímkézett, aprócska üvegcsékbe téve még nagyobb lesz a siker. De egy elegáns fémdoboz is ünnepivé varázsolja az ajándékot.

Hozzávalók a currys keverékhez

  • 12 közepes méretű babérlevél
  • 20 gramm garam masala
  • 20 gramm curry por
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 100 gramm finom só

Hozzávalók a vargányás sóhoz

  • 110 gramm szárított vargánya
  • 250 gramm finom só

Így készül a currys keverék

  1. Egy mozsárban törjük össze a babérlevelet.
  2. Egy közepes tálban keverjük össze az őrölt babérlevelet a garam masalával, a curryporral, az őrölt köménnyel és a finom tengeri sóval.
  3. Tegyük az elkészült fűszeres sót egy kis üvegcsébe.

Így készül a vargányás só

  1. Egy robotgép segítségével daráljuk finomra a szárított vargányát.
  2. Egy közepes tálban keverjük össze az őrölt vargányát és a tengeri sót.
  3. Tegyük az elkészült sót egy általunk kiválasztott üvegcsébe.

Mézes granola

granola egy üvegben
Fotó: Losangela / Shutterstock

A granolával összekevert barna cukor tökéletesen egészíti ki a savanykás áfonyát és az édes sárgabarackot ebben a rendkívül addiktív gabonakeverékben.

Hozzávalók

  • 1,4 kilogramm zabpehely
  • 220 gramm szeletelt mandula
  • 250 gramm szárított áfonya
  • 250 gramm apróra vágott szárított sárgabarack
  • 250 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 15 gramm sótlan vaj
  • 125 gramm méz

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót, kivéve a vajat és a mézet.
  3. Egy kis serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a sótlan vajat és keverjük hozzá a mézet.
  4. Öntsük rá a zabkeveréket és keverjük el.
  5. Terítsük a granolát egy sütőpapírral bélelt tepsire és időnként megforgatva süssük addig, amíg a zab megpirul és a cukor karamellizálódik. Ehhez nagyjából 35-40 percre lesz szükségünk.
  6. Hagyjuk kihűlni és tegyük légmentesen záródó üvegekbe.

Eszpresszó ízesítésű kockacukrok

kockacukrok és fahéj
Fotó: Pam Walker / Shutterstock

Szuper könnyen elkészíthető, de ami a legfontosabb, hogy a „felhasználása” valódi élmény. Ezek a házilag ízesítet koffeines kockacukrok mindenkit levesznek a lábukról. Remekül passzolnak a karácsony reggelén elfogyasztott kávéhoz vagy egy bögre kakaóhoz.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál instant kávépor
  • 1 1/2 teáskanál habcsók alappor
  • 1 1/2 teáskanál forró víz
  • 110 gramm cukor

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.
  2. Eközben egy nagy tálban keverjük össze a kávéport, a habcsók alapport és a forró vizet.
  3. Habverővel keverjük csomómentesre őket és hagyjuk kihűlni a keveréket.
  4. Adjuk hozzá a cukrot és jól keverjük el.
  5. Kanalazzuk a cukorkeveréket egy sütésálló szilikon jégkocka tálcába.
  6. Helyezzük a tálcákat egy tepsire és süssük a kockákat nagyjából 40 percig.
  7. Hagyjuk pihenni őket körülbelül 8 órán keresztül.
  8. Óvatosan vegyük ki őket a tálcából és tegyük üvegekbe.

Címlapfotó: New Africa / Shutterstock