A legváratlanabb helyen bukkantunk a borbarátok paradicsomára!

2024. május 12.

A magyarok egyik kedvenc úti célja nem a borairól híres, pedig…

Ha Hollandiára gondolunk, egész biztosan nem a borkultúra jut először az eszünkbe. Az északi elhelyezkedés és az, hogy az ország nagy része tengerszint alatt fekszik, mind-mind megnehezíti a szőlőtermesztést – ez viszont korántsem jelenti azt, hogy Amszterdamban, Hollandia első számú turistacélpontján, ne találkoznánk nyüzsgő borkedvelő közeggel. A Decanter bormagazin gyűjtötte össze azokat a helyeket, amiket a borrajongóknak mindenképpen érdemes felkeresniük ottjártukkor.

Paskamer

A De Pijp negyedben található egységben több száz különböző borból választhatunk, a szuper hozzáértő személyzet pedig nagyon szívesen segít a választásban. Az italok mellett naponta változó, friss ételkínálatból is szemezgethetünk.

Oocker

Az Oocker mintegy 350 borból álló, jól átgondolt itallapján a világ minden tájáról és árkategóriájából származó borokat találunk.

Bottleshop

Amszterdam egyik legmenőbb helye egy kizárólag natúrborokkal foglalkozó bár. A minőségi italok mellett egyszerű harapnivalókat – például helyi sajtokat és friss kovászos kenyeret – is kérhetünk.

GlouGlou

A GlouGlou volt az első borbár Amszterdam városában, ahol natúrborokkal kezdtek foglalkozni – még jóval azelőtt, hogy ez a kategória divatba jött volna. A kicsi és otthonos egységben természetesen borlapot is találunk, de talán izgalmasabb, ha az aznap felbontott meglepetés palackból rendelünk egy pohárral.

Bar Pif

A Decanter szerint a párizsi hangulatú bisztró itallapján elsősorban natúrborokat találunk majd, de egy-két hagyományos pezsgőt is megkóstolhatunk.

4850

A 4850 étterem-borozó-kávéház komplexum esténként mutatja meg igazi arcát. A laza hangulatú, minőségi bisztró az északi ihletésű menü mellett a terjedelmes borlapról híres. Mintegy 700 különböző palack közül választhatunk.

Bubbles & Wines

Ahogy a neve is mutatja, a Bubbles & Wines pezsgőkre és habzóborokra specializálódott. Ha nem tudnánk eldönteni, mit igyunk, válasszuk a „High Wines” nevű összeállítást. Ebben 6-8 különböző tételt kóstolhatunk majd meg, ráadásul mindegyikhez egy-egy gondosan párosított falat is jár.

Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash