Kiderült, melyik a legegészségesebb tejtermék: nem tej és nem a sajt
Jó tesz a koleszterinnel, a belekkel, tele van tápanyagokkal és még finom is.
A zabkása mellett a joghurt is felkerült a koleszterint karban tartó reggelik listájára – adta hírül egy minapi cikkében az in.hu. A cikkben idézett Stacey Woodson táplálkozási szakértő egy olyan tanulmány eredményeit emeli ki, ami szerint napi egy adag joghurt fogyasztása emeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, miközben csökkenti a vérben található zsír mértékét. Bár a hatásmechanizmus nem teljesen tisztázott, a kutatók szerint a joghurt a belek összetételére gyakorolt pozitív hatásán keresztül segíthet a vérzsírok szabályozásában.
Bár a joghurt koleszterint tartalmaz, a kutatások szerint a táplálkozással bevitt koleszterin nem feltétlenül emeli meg a vér koleszterinszintjét.
A joghurt nemcsak a megfelelő koleszterinszint miatt előnyös – folytatja az in.hu írása. Ásványianyag-tartalma is segíti a szívbarát étrend kialakítását. Amint arra Jamie Nadeau dietetikus rávilágított, a joghurt gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban. Ezek mind szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Egyetlen adag a napi kalciumszükséglet 30%-át, a magnézium 9%-át és a kálium 12%-át fedezi. A kálium segít a nátrium kiválasztásában és az erek ellazításában, míg a kalcium és magnézium együttesen járulnak hozzá a szív megfelelő működéséhez.
Bár elsőre távolinak tűnhet a kapcsolat, a bél egészsége szoros összefüggésben áll a szív állapotával. A kutatások szerint a bélflóra egyensúlyának felborulása – az úgynevezett diszbiózis – összefügghet a magas vérnyomással, szívelégtelenséggel, elhízással és más szívet és érrendszert érintő kockázatokkal. Szerencsére a probiotikumokban gazdag ételek, mint például a joghurt, segíthetnek helyreállítani az egészséges baktériumflórát.
Címlapfotó: Anita Jankovic / Unsplash