A klímaváltozás miatt már egyre veszélyesebb megenni egyik kedvenc finomságunkat

2025. június 18.

A felszaporodó baktériumok okzota megbetegedés tünetei lehetnek hasmenés, hányás, láz, de súlyos esetekben vérmérgezés, bőrön jelentkező hólyag, sőt akár végtagbénulás is előfordulhat.

Az osztriga évezredek óta része az emberi táplálkozásnak, régen elsősorban magas fehérjetartalma miatt számított kedvelt fogásnak. Bár sokan egyszerűen csak egy ételkülönlegességként tekintenek rá, az osztriga valójában – a kagylókhoz hasonlóan – a tenger természetes víztisztítójaként is tevékenykedik. Ez azt jelenti, hogy képes kiszűrni a vízből a tápanyagokat és planktonokat, illetve a káros anyagokat és kórokozókat is. A klímaváltozás következtében felmelegedő tengerek kedveznek a különféle baktériumok szaporodásának, köztük a rendkívül veszélyes Vibrio vulnificus nevű baktériumnak is, amiből így szintén mind több jelenik meg az osztrigában – írja a Lifehacker.

Egy friss tanulmány szerint a baktérium előfordulása az Egyesült Államok keleti partvidékén például a nyolcszorosára nőtt 1988 óta. A NASA szerint a Vibrio baktérium kifejezetten a melegebb óceáni vizekben szaporodik. Ezért a nyers osztriga fogyasztása a jövőben egyre kockázatosabb lehet – különösen a nyári időszakban.

Miért ennyire veszélyes a Vibrio baktérium?

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint évente körülbelül 80 ezer ember fertőződik meg Vibrio-fertőzéssel az Egyesült Államokban. Ebből nagyjából 100 szokott halálos kimenetelű lenni. A fertőzés nemcsak már akár a tengervízzel való érintkezés révén is megtörténhet – például nyílt sebeken keresztül. A Vibrio vulnificus különösen agresszív: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint súlyosabb esetben akár 50 százalékos halálozási arányt is elérhet veszélyeztetett csoportokban (idősek, legyengült immunrendszerűek, májbetegségben szenvedők).

Honnan tudhatjuk, hogy fertőzött az osztriga?

A Vibrióval fertőzött egyed valójában nem néz ki másképp, ahogy nincsen különleges szaga vagy íze sem. Az enyhébb megbetegedés tünetei lehetnek hasmenés, hányás, láz, de súlyos esetekben vérmérgezés, bőrön jelentkező hólyag, sőt akár végtagbénulás is előfordulhat. Jó hír azonban, hogy a megfelelő hőkezelés elpusztítja a baktériumokat – igaz, ez inkább a kagylóknál jöhet szóba, hiszen az osztrigánál éppen az a pláne, hogy nyersen fogyasztva a szánkban érezhetjük a tenger ízét.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash