Krumplipüré: mindenki kihagyja ezt az apró lépést, pedig elengedhetetlen a tökéletes eredményhez

2022. november 29.

Egy remek krumplipüré elkészítéséhez nincs szükség semmilyen furfangos trükkre, különleges hozzávalóra vagy komolyabb erőfeszítésre. Csak egyetlen egyszerű lépést kell megjegyezni.

A vaj, valamint a tej (esetleg tejföl, tejszín vagy ezek kombinációja) természetesen elengedhetetlen a krumplipüré elkészítéséhez. Függetlenül attól, hogy melyiket írja a recept, egy dolgot mindig szem előtt kell tartani. A burgonyához adás pillanatában a tejtermék hőmérséklete rendkívül fontos! A legjobb eredmény érdekében előbb mindig fel kell melegíteni a vajat és a tejet, mielőtt a krumplihoz adnánk azt – írja Kelly Foster a The Kitchn oldalon. Érdemes megfogadni, a tanács ugyanis egy igazi profitól jön. A hölgy a gasztrooldal vezető szerkesztője, emellett a Növényi alapú Buddha-tálak, a The Probiotic Kitchen, a Buddha Bowls és az Everyday Freekeh Meals című szakácskönyvek szerzője.

Miért jobb így a krumplipüré?

A magyarázat a tejtermék felmelegítésére rendkívül egyszerű. A meleg tejtermék gyorsabban, könnyebben és kevesebb keverés mellett szívódik fel, mint a hideg társa. A hideg vajat és tejszínt nem issza be a burgonya olyan hatékonyan. Ezért a szóban forgó típus sokkal több keverést igényel. Így viszont fennáll a veszélye annak, hogy a burgonya túlságosan is „meg lesz dolgozva”. Ragadóssá válik, és nem kellemesen puha állagúvá, pedig pont ez a faktor az, ami olyan ellenállhatatlanná teszi ezt az ételt.

Ennek megfelelően tehát a tejet és a vajat legalább szoba hőmérsékletűre kell melegíteni. Még jobb azonban, ha a szóban forgó összetevőket lassan felmelegítjük a tűzhelyen, mielőtt hozzáadjuk a burgonyához.

Akkor sincs nagy probléma, ha az ideális bekeverési időpont előtt közvetlenül a vaj és a tejszín még mindig a hűtőben pihen. Ilyenkor a folyadékot és az egyenletes méretű darabokra vágott vajat egy kis lábosba kell belerakni, és alacsony hőfokon fel kell melegíteni azokat a tűzhelyen. Ez a művelet nem tart tovább néhány percnél, cserébe a krumplipüré pont olyan állagú lesz, amit a legtöbb ember imád. Hisszük, hogy megéri ezt kis plusz fáradságot a dolog. Jutalmul mutatunk egy mennyei receptet, aminek méltó kísérője az így elkészített krumplipüré.

Címlapfotó: Parnis Azimi / Unsplash