A 2023-as nemzetközi merlot verseny eredménye figyelmeztető jel a magyaroknak

2023. március 14.

A világ legnagyobb szakemberei teszteltek és pontoztak merlot borokat. A díjazott tételek listája és az indoklás igen beszédes a jövőt illetően.

A the drinks business, a világ egyik mérvadó borszakmai lapja 2013-ban indította el a The Global Masters névre hallgató versenysorozatát. Ennek keretében, bizonyos tematikák mentén, Master of Wine-ok, Master Sommelier-k és elismert kereskedők tesztelik vakon a borokat. Bronztól aranyig osztanak érmeket, illetve a kiemelkedő tételek megkapják a Master címet.

2023 elején tartották a legújabb etapot, jelesül a The Global Merlot Masters. Ennek keretében olyan borokat teszteltek, amikben legalább 50 százalék a merlot szőlő aránya. Az őshaza Bordeaux-tól Toszkánán át a manapság már szinte második otthonának számító Kaliforniáig a világ minden szegletéből küldtek be mintákat a pincészetek.

A végeredményt ismertető cikkből nem derül ki, hogy magyar bor is került-e az ítészek poharába. Ott ugyanis csak a legalább bronzérmet szerzett tételeket sorolták fel. Ezek között pedig nem találni magyart. Bárhogy is legyen, az mindenképpen tanulságos hazai szempontból, hogy többek között román, moldovai és török merlot is befért a legjobbak közé.

Merlot Romániából, Moldovából, Törökországból

A Temesvártól 30 kilométerre működő, borait Magyarországon is forgalmazó Recas pincészet 2021-es, Paparuda névre keresztelt tartályos merlot-ja a 10 euro (4000 forint) alatti kategóriában vitézkedett és kapott bronzérmet, például chilei és francia versenytársakkal egyetemben. Az 50 és 70 euro közötti kategóriában ezüstérmet szerzett a török Chamlija Asticus Mons Merlot 2019, valamint a moldovai Et Cetera Merlot 2014. (A teljes eredménylista ide kattintva megtekinthető).

„A verseny legjobb merlot-i érett piros bogyós gyümölcsök jegyeit mutatták, mellette megjelent bennük a hordós érlelésből származó toastos, csokoládés aroma. Jellemzőjük volt még az egyszerre gazdag, sűrű, mégis frissítő korty” – foglalja össze a cikk az általános tudnivalókat. A gyengébben szerepelt tételeknél a túlzott, melegítő hatású alkohol jelent meg közös hibaként. Mindez azt vetíti előre – zárja írását a szerző –, hogy a jó cukorgyűjtő-képességű szőlőfajtának, különösen a meleg területeken, meggyűlhet a baja a klímaváltozással.

Címlapfotó: LightField Studios / Shutterstock