Siess, mert tényleg megismételhetetlen sörök születtek Újpesten!

2022. október 07.

Kellemes ünnepek elé nézhetnek a sörbarátok, miután számos, itthon abszolút újdonságnak számító különlegességgel készülnek a FIRST Craft Beernél. Főszerepben a keksz, az eper, a vörösboros hordó és a százalékok.

Nemcsak egyedülálló, de szó szerint megismételhetetlen a FIRST Craft Beer nemrég piacra dobott Phobetorja, ami sör létére a karácsonyi időszak nagy sztárja lehet. Annyira különleges sörről van szó, hogy úgy gondoltuk, ezért már érdemes ellátogatni a srácokhoz a sörfőzdébe, hogy kifaggassuk őket, mi is ez az egész hordós őrület, ami kitört náluk Újpesten.

Fotó: FIRST Craft Beer


„A hordóban érlelt sörök bő évtizedes múltra tekintenek vissza a világban, Magyarországra jelentős késéssel ért el az irányzat, mi 2019-ben készítettük az első kísérleti tételünket” 
– kezd bele a történetbe Sípos Ádám, a FIRST Craft Beer brand menedzsere. A legnemesebb értelemben vett kézművesség és kísérletező kedv találkozik ennél a stílusnál: az egy dolog, hogy Ábrahám Máté sörfőző mester lefőz egy a saját lábán is megálló receptet, aminek egy része viszont a whiskyüzemekből, cognac lepárlókból, borászatoktól beszerzett használt hordóknak hála önálló életet kezd élni. A csapat pedig nem tehet mást, mint 6 hónap után (ennyi a minimum érlelési idő Firstéknél) elkezdi kóstolgatni a hordók tartalmát, amíg úgy nem gondolja, megszületett a tökéletes mű – erre az ismeretlen útra reflektál a BLACK BARREL PROJECT név is (a black barrel fekete hordót jelent).

Fotó: FIRST Craft Beer

FINLAY: Az Ír-szigetről érkezett hordó Cream Whiskey-jét érkezés után azonnal pótolták egy 11%-os Imperial Stouttal, majd 4 hónap tartály- és 11 hónap hordóérlelés után mutatták be. A whiskey-re jellemző fás, vaníliás jegyek a stout ízvilágával összhangban jelennek meg, ereje melenget, de összesimult a whiskey-ízekkel. Bourbon és single malt kedvelőknek, hordóérlelt tételekkel barátkozóknak melegen ajánlott.

Fotó: FIRST Craft Beer


A sorozatnak eddig négy tagja jelent meg, ezek mind egy-egy naprendszeren kívüli bolygó nevével (Dimidium, Finlay, Dagon, Phobetor) és a bolygókat ábrázoló futurisztikus címkével (Gedei Szabolcs munkái) hívják expedícióra a fogyasztókat. Az első háromnál az alapsör egy 11% alkoholtartalmú imperial stout, a harmadik Dimidiumban még annyi plusz csavarral, hogy egy cognacos és egy brandys hordót blendeltek, vagyis házasítottak a palackokban. Ennél is merészebbet húzott Máté a Black barrel legújabb üdvöskéjénél, a bevezetőben említett Phobertornál. „Az eddigi malátahangsúlyos stoutok után egy szezonális, piros bogyós gyümölcsökkel erjesztett sört tettünk vörösboros hordóba. Ez lesz az eddigi legizgalmasabb próbálkozás, ilyen még nem készült Magyarországon. Annyira egzotikus, elsőre talán nem is lehet megmondani, hogy sörrel van dolgunk” – magyarázza Ádám.

Fotó: FIRST Craft Beer

DIMIDIUM: Egyedi blend két Imperial Stout között, melyeket egy évig érleltek. 200 liter brandy- és 300 liter cognac-hordóban érlelődött stoutot egyesítettek, hogy a testes stout ízekkel tökéletesen harmonizáló gyümölcsös-mazsolás-fás jegyeket helyezhessék előtérbe. Megismételhetetlen ízvilág!

Az elején említett megismételhetetlenség nem reklámszöveg. Ha újra is töltik az egyszer már használt hordókat (van ilyen terv), azok természetéből adódóan garantáltan nem fog ugyanaz a végeredmény születni. A négy név még egy szériára biztosan nem fog rákerülni a sörfőzdében, sietnie kell tehát annak, aki szeretne részese lenni a mindössze pár száz palack erejéig elérhető élménynek. Annál is inkább, mert a FIRST-nél november 22-én kezdődő, 7 napon át tartó Black Friday keretében jelentős kedvezménnyel lehet megvásárolni a hordóban érlelt tételeket. „Ezek egyértelműen felső kategóriás termékek, amit nem feltétlenül emel csak úgy le az ember a boltok polcairól. A kedvezménnyel szeretnénk ösztönözni őket, hogy próbálják ki, élvezzék, és közben szélesítsék a sörökkel kapcsolatos ismereteiket” – mondja Ádám.

Fotó: FIRST Craft Beer

DAGON: 4 hónapot tartályban, 11-et rumos fahordóban érlelték ezt a sűrű, tartalmas Russian Imperial Stoutot. Lekerekedett alkohol, összesimult ízjegyek jellemzik, harsányan rumos és hordós jegyekkel. A palackokat egyesével, a legnagyobb gondossággal töltötték.

Fotó: FIRST Craft Beer


Jó hír minden esetre, hogy a Black Friday hetére három újabb hordóban érlelt tétel is érkezik: egy belga típusú quadrupel, egy baltic porter és egy gyümölcsös barley wine, vagyis árpabor.

A karácsony előtti csúcsra járatás nem véletlen:

alkoholtartalmuknál, gazdagságuknál fogva inkább elmélkedős, beszélgetős, nem a „nagy hőségben lehúzós” sörökről van szó, amik akár az közelgő ünnepi vacsora aperitifeként vagy desszertjeként is megállják a helyüket. Olyannyira gasztrosörök ezek, hogy a FIRST Madách téri és a nemrég nyitott Dob utcai BBQ éttermében a séfek már a speciálisan hozzájuk rendelt ételpárokon gondolkodnak.

Fotó: FIRST Craft Beer

PHOBETOR: Vörösboros hordókban egy éven át érlelt Imperial Saison szederrel, ribizlivel és meggyel, hogy a lehető legtöbb ízt és illatot átvéve igazi hidat képezzen bor és sör között. Száraz, testes, mégis gyümölcsös ínyencségről van szó – bár nem a hagyományos sörös vonalba illik, ékes példája annak, hogy a sör ilyen is lehet!

Fotó: FIRST Craft Beer

És ha ez még nem lenne elég: a főzde illetékesei a hagyományosabb vonal kedvelőit sem hanyagolják el karácsony előtt. A hordóban érlelt tételek mellett hamarosan érkezik egy New England IPA, egy dounle IPA, egy karácsonyi savanyú sör háztartási kekszes-vaníliás-epres(!) ízesítéssel és egy 13%-os stout. Ha a Firstösökön múlik, garantáltan kellemes ünnepek elé nézünk!

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: FIRST Craft Beer