A mesterséges intelligencia kiszámolta, melyik a legfinomabb csoki a világon

2022. október 18.

Egy finn cég a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, hogy az ő gyárukból kerüljön ki a legfinomabb csoki a világon.

Érdekes módját választotta a Valio, hogy kifürkéssze a fogyasztói szokásokat. Az 1905-ben alapított finn tejipari cég (a legnagyobb az országban) a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, hogy kiderítse, hogy áll össze az emberek szerint a legfinomabb csoki.

A tavasszal indított kutatás során másfél millió, a közösségi médiában a csokoládékról folytatott beszélgetést elemeztek majd értékeltek ki. Az eredményeket az új Valio termék, a „The Bar” nevű csokoládé fejlesztéséhez használták fel.

A cég szerint két nagy felismeréssel gazdagodtak a vizsgálat során. A (számukra) rosszabbik hír, hogy nem létezik egy kedvenc méret, íz és töltelék. A csokirajongóknál ugyanis az adott szituációtól is függ, hogy mit választanak. Fontos tanulság volt még, hogy a csokidivatot is erősen befolyásolja az egészséges életvitelre való törekvés.

Hogy néz ki a „The Bar”, a legfinomabb csoki?

Természetesen az a legérdekesebb, hogy a levont következtetések alapján milyen csokit alkotott meg a Valio. Nos, összesen ötrétegű lett a „The Bar”, a rétegek ráadásul könnyen elválaszthatók egymástól, így különis fogyaszthatók (válaszként arra, hogy adott helyzettől függően mást kívánnak az emberek). A csokoládén kívül a rétegek között megtalálhatók dió- és mogyorófélék, kókusz és keksz is.

Az egészségmozgalmak kívánalmait is figyelembe vették a fejlesztők, az átlagosnál 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz az új édesség – olvasható a premierről beszámoló Falstaff cikkének végén.

Címlapfotó: Malik Skydsgaard / Unsplash