Február 9. a pizza világnapja: ünnepeljünk az eredeti tészta receptjével!

2023. február 09.

A pizza évtizedek óta közkedvelt ételnek számít és nemcsak Olaszországban, hanem Európában és Észak-Amerikában is előszeretettel fogyasztják. Az igazi ínyencek akár otthon is készíthetnek maguknak hamisítatlan olasz pizzát. Ehhez mindössze néhány dologra kell figyelni.

A ma mindenki által ismert pizza az 1800-as évek végén, Nápolyban született meg és a paradicsomon, fűszereken, valamint a fokhagymán kívül semmilyen más feltét nem volt rajta. „Ugyan a tésztája csak alapvető hozzávalókból áll, mint például lisztből, vízből, sóból, élesztőből, de nagyon nehéz eltalálni a megfelelő egyensúlyt, amitől a pizzatészta pontosan olyan lesz, amilyennek lennie kell” – hívta fel a figyelmet Simon László, az ausztrál konyhai gépeket gyártó Sage termékmenedzsere.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: PIZZA LEVES: A FÉL VILÁG MEGŐRÜL AZ ÚJ, OTTHON IS ELKÉSZÍTHETŐ FINOMSÁGÉRT!

Már az sem mindegy, hogy milyen típusú lisztet használunk hozzá. A helyzet azonban az, hogy Magyarországon a sütéshez használt BL55 jelölésű liszttel sohasem lehet tökéletes pizzatésztát készíteni. Az olaszok a 00-ás lisztet használják, amit sokan egyszerűen pizzalisztnek is neveznek. „Ez annyiban más, mint a hagyományos fehérliszt, hogy a finomabbra van őrölve, többször van átszitálva és magasabb a gluténtartalma is, mint annak a lisztnek, amiből péksütemények készülnek” – tette hozzá Simon László. Ez a liszt ugyanis lehetővé teszi, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, mivel nem fog a kézre ragadni.

A tökéletes pizza tészta recept

  • 50 dkg liszt
  • 300 ml langyos víz
  • 12 g élesztő
  • 2 lapos evőkanál só
  • 0,5 kávéskanálnyi cukor

Az elkészítéséhez először is egy kevés langyos vízbe bele kell tenni a cukrot és fel kell benne futtatni az élesztőt. „Ezután az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, az élesztős vizet, valamint a maradék langyos vizet. Következő lépésben pedig jól összedolgozzuk, addig ameddig a tészta el nem nyeri a szép, sima, nem ragacsos állapotát” – emelte ki Simon László.

Ezután a tésztát le kell takarni egy nedves konyharuhával és langyos helyen legalább két órán keresztül kell keleszteni. Amennyiben megkelt, akkor fel kell osztani 25 dkg-os cipókra, majd ezeket egyenként be kell csomagolni folpak fóliába. Egy fogpiszkálóval néhány lyukat lehet rájuk szúrni és ezután három órán keresztül szükséges keleszteni.

„Amennyiben letelt a három óra, akkor kinyújtjuk a tésztát a kezünkkel, lehetőleg úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen, a széle pedig egy kicsit vastagabb.” A feltéthez a paradicsomot bazsalikommal fűszerezzük, majd rákenjük a pizzatésztára. Ezután szeletelünk rá mozzarellát, illetve megöntözzük egy kevés olíviaolajjal. Végül előmelegített sütőben, körülbelül 250 fokon 15 percen keresztül sütjük. Miután a pizza jól átsült még frissen melegében érdemes felszeletelni és elfogyasztani!

Címlapfotó: Pablo Pacheco / Unsplash