Íme a különleges mézeskalács, amit bűntudat nélkül ehetünk!

2022. december 05.

A klasszikus karácsonyi mézeskalács verhetetlen. Vagy mégsem?

Ami a karácsonyi édességeket illeti, akad néhány kiemelkedő, amit évről évre mindenki elkészít otthon. Ilyen a bejgli, a hókifli, a keksztekercs és természetesen ide tartozik a mézeskalács is! Mennyei fűszeres ízével nem is csoda, hogy a világ egyik kedvenc ünnepi süteményévé vált. Ám ha valaki a jól ismert klasszikus helyett valami újdonságra vágyik, akkor is akad jó pár lehetőség – mint azt az alábbi 5 recept is bizonyítja.

Mézeskalács trüffel

csokoládék
Fotó: casanisa / Shutterstock

A karácsonyi trüffelbe a legklasszikusabb mézeskalács fűszerek kerülnek bele, így egy tökéletes ünnepi édességet kapunk.

Hozzávalók

  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1/4 teáskanál só
  • 450 gramm félédes csokoládé, apróra vágva
  • 250 milliliter sűrű tejszín
  • 170 gramm finomra tört keksz
  • 120 gramm porcukor
  • 1 evőkanál teljes tej
  • 1/4 teáskanál tiszta vanília kivonat

Így készül

  1. Keverjük össze egy közepes tálban a szegfűborsot, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a borsot és a sót. Adjuk hozzá csokoládét.
  2. Egy kis edényben, lassú tűzön melegítsük fel a tejszínt.
  3. Öntsük a csokoládéra és a fűszerekre a tejszínt.
  4. Hagyjuk állni 5 percig, majd habverővel keverjük simára.
  5. Öntsük a keveréket egy 20×20 centiméteres tepsibe, és simítsuk egyenletesre.
  6. Tegyük hűtőbe és várjunk amíg megszilárdul. Ehhez körülbelül 1 órára lesz szükségünk.
  7. Tegyük az összetört kekszet egy kis tálba.
  8. Béleljünk ki egy peremes tepsit sütőpapírral.
  9. Egy kanál segítségével kanalazzunk kis darabokat a csokoládés keverékből.
  10. Dobjuk bele a csokikat a kekszes morzsába.
  11. A tenyereink között forgatva formázzunk golyókat, majd forgassuk meg őket a morzsában még egyszer.
  12. Tegyük őket a tepsire.
  13. Egy kis tálban keverjük össze a porcukrot, a tejet és a vaníliát. Ha szükséges, adjunk még hozzá tejet kanalanként, amíg egy nem túl sűrű, jól adagolható (kinyomható) állagú keveréket kapunk.
  14. Tegyük a mázat egy levágott sarkú műanyag zacskóba.
  15. Rendezzük a csoki trüffeleket egy tálra.
  16. Tegyünk a tetejükre a mázból.
  17. Tároljuk légmentesen záródó edényben.

Mézeskalács fudge

barna színű édesség
Fotó: Sebastiana Raw / Shutterstock

Mindössze öt fő összetevőből készül ez a mennyei ünnepi finomság.

Hozzávalók

  • 350 milliliter fehér csokoládé, olvasztott
  • 230 milliliter cukrozott sűrített tej
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 evőkanál piros tortadara
  • 1/2 evőkanál zöld tortadara

Így készül

  1. Keverjük össze egy nagy tálban a fehér csokoládét és az édesített sűrített tejet.
  2. Adjuk hozzá a szerecsendiót, a fahéjat és a gyömbért.
  3. Keverjük hozzá az összes tortadarát.
  4. Egy spatula segítségével tegyük át a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és simítsuk el a tetejét.
  5. Szórjuk meg a maradék tortadarával.
  6. Hagyjuk állni a hűtőben legalább egy órán keresztül.
  7. Vágjuk négyzetekre, és kész is.

Mézeskalácsos-karamellás milkshake

milkshake
Fotó: Rimma Bondarenko/ Shutterstock

Bemutatkozik a tökéletes karácsonyi milkshake.

Hozzávalók

  • karamell a csurgatáshoz
  • 3 gombóc vanília fagylalt
  • 3 kis mézeskalács, plusz még a díszítéshez
  • 120 milliliter tej
  • tejszínhab, díszítéshez

Így készül

  1. Öntsünk egy pohárba a karamellszószból, és tegyük be a fagyasztóba, amíg elkészítjük a turmixot.
  2. Keverjük simára egy turmixgépben a fagylaltot, a mézeskalácsokat és a tejet.
  3. Öntsük a turmixot a pohárba és díszítsük tejszínhabbal.
  4. Locsoljuk meg még több karamellel, és díszítsük összetört mézeskalácskal.

Mézeskalácsos banánkenyér

banánkenyér
Fotó: A_Lein / Shutterstock

A klasszikus banánkenyér újragondolva.

Hozzávalók

  • 100 gramm vaj
  • 420 gramm liszt
  • 150 gramm barna cukor
  • 2 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 1/4 teáskanál sütőpor
  • 3/4 teáskanál kóser só
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 érett banán, összetőrve
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű
  • 60 milliliter író
  • 60 milliliter melasz
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 130 gramm dió
  • 150 gramm porcukor
  • 3 evőkanál tej

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és kenjünk meg vajjal egy 25×13 centiméteres tepsit.
  2. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
  3. Egy másik nagy tálban keverjük simára a vajat, a banánt, a tojást, az írót, a melaszt és a vaníliát.
  4. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és a diót a nedves hozzávalókhoz és keverjük őket jól össze.
  5. Tegyük a keveréket az előkészített tepsibe.
  6. Süssük körülbelül 1 órán keresztül.
  7. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Egy közepes tálban keverjük habosra a porcukrot és a 2 evőkanál tejet.
  9. Kenjük meg mázzal a sütemény tetejét és díszítsük dióval.

Keto mézeskalács

mézeskalácsok
Fotó: Melinda Nagy / Shutterstock

Az alábbi keto mézeskalács egyszerű, alacsony szénhidráttartalmú édesség, amit tényleg bűntudat nélkül lehet fogyasztani.

Hozzávalók

  • 340 gramm mandulaliszt
  • 20 gramm kókuszliszt
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 150 gramm vaj
  • 65 gramm édesítőszer

Így készül

  1. Keverjük el egy nagy tálban a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a szódabikarbónát és a sót.
  2. Egy másik nagy tálban keverjük el a vajat és az édesítőt.
  3. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez.
  4. Csomagoljuk be a tésztát műanyagba és tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára, vagy akár egy éjszakára.
  5. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  6. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
  7. Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát.
  8. Fagyasszuk szilárd állagúra.
  9. Lazítsuk meg a papírt az egyik oldalán, fordítsunk meg és távolítsuk el a papírt a tészta tetejéről.
  10. Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a sütiket és egy vékony spatulával tegyük át őket az előkészített tepsire.
  11. Tegyük a sütiket 15 percre a fagyasztóba.
  12. Ha lejárt az idő, akkor tegyük őket a sütőbe.
  13. Süssük őket aranybarnára 10-12 perc alatt.

Címlapfotó: Flotsam / Shutterstock