Íme a különleges mézeskalács, amit bűntudat nélkül ehetünk!
A klasszikus karácsonyi mézeskalács verhetetlen. Vagy mégsem?
Ami a karácsonyi édességeket illeti, akad néhány kiemelkedő, amit évről évre mindenki elkészít otthon. Ilyen a bejgli, a hókifli, a keksztekercs és természetesen ide tartozik a mézeskalács is! Mennyei fűszeres ízével nem is csoda, hogy a világ egyik kedvenc ünnepi süteményévé vált. Ám ha valaki a jól ismert klasszikus helyett valami újdonságra vágyik, akkor is akad jó pár lehetőség – mint azt az alábbi 5 recept is bizonyítja.
Mézeskalács trüffel
A karácsonyi trüffelbe a legklasszikusabb mézeskalács fűszerek kerülnek bele, így egy tökéletes ünnepi édességet kapunk.
Hozzávalók
- 2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1/4 teáskanál só
- 450 gramm félédes csokoládé, apróra vágva
- 250 milliliter sűrű tejszín
- 170 gramm finomra tört keksz
- 120 gramm porcukor
- 1 evőkanál teljes tej
- 1/4 teáskanál tiszta vanília kivonat
Így készül
- Keverjük össze egy közepes tálban a szegfűborsot, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a borsot és a sót. Adjuk hozzá csokoládét.
- Egy kis edényben, lassú tűzön melegítsük fel a tejszínt.
- Öntsük a csokoládéra és a fűszerekre a tejszínt.
- Hagyjuk állni 5 percig, majd habverővel keverjük simára.
- Öntsük a keveréket egy 20×20 centiméteres tepsibe, és simítsuk egyenletesre.
- Tegyük hűtőbe és várjunk amíg megszilárdul. Ehhez körülbelül 1 órára lesz szükségünk.
- Tegyük az összetört kekszet egy kis tálba.
- Béleljünk ki egy peremes tepsit sütőpapírral.
- Egy kanál segítségével kanalazzunk kis darabokat a csokoládés keverékből.
- Dobjuk bele a csokikat a kekszes morzsába.
- A tenyereink között forgatva formázzunk golyókat, majd forgassuk meg őket a morzsában még egyszer.
- Tegyük őket a tepsire.
- Egy kis tálban keverjük össze a porcukrot, a tejet és a vaníliát. Ha szükséges, adjunk még hozzá tejet kanalanként, amíg egy nem túl sűrű, jól adagolható (kinyomható) állagú keveréket kapunk.
- Tegyük a mázat egy levágott sarkú műanyag zacskóba.
- Rendezzük a csoki trüffeleket egy tálra.
- Tegyünk a tetejükre a mázból.
- Tároljuk légmentesen záródó edényben.
Mézeskalács fudge
Mindössze öt fő összetevőből készül ez a mennyei ünnepi finomság.
Hozzávalók
- 350 milliliter fehér csokoládé, olvasztott
- 230 milliliter cukrozott sűrített tej
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 evőkanál piros tortadara
- 1/2 evőkanál zöld tortadara
Így készül
- Keverjük össze egy nagy tálban a fehér csokoládét és az édesített sűrített tejet.
- Adjuk hozzá a szerecsendiót, a fahéjat és a gyömbért.
- Keverjük hozzá az összes tortadarát.
- Egy spatula segítségével tegyük át a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és simítsuk el a tetejét.
- Szórjuk meg a maradék tortadarával.
- Hagyjuk állni a hűtőben legalább egy órán keresztül.
- Vágjuk négyzetekre, és kész is.
Mézeskalácsos-karamellás milkshake
Bemutatkozik a tökéletes karácsonyi milkshake.
Hozzávalók
- karamell a csurgatáshoz
- 3 gombóc vanília fagylalt
- 3 kis mézeskalács, plusz még a díszítéshez
- 120 milliliter tej
- tejszínhab, díszítéshez
Így készül
- Öntsünk egy pohárba a karamellszószból, és tegyük be a fagyasztóba, amíg elkészítjük a turmixot.
- Keverjük simára egy turmixgépben a fagylaltot, a mézeskalácsokat és a tejet.
- Öntsük a turmixot a pohárba és díszítsük tejszínhabbal.
- Locsoljuk meg még több karamellel, és díszítsük összetört mézeskalácskal.
Mézeskalácsos banánkenyér
A klasszikus banánkenyér újragondolva.
Hozzávalók
- 100 gramm vaj
- 420 gramm liszt
- 150 gramm barna cukor
- 2 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 1/4 teáskanál sütőpor
- 3/4 teáskanál kóser só
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 érett banán, összetőrve
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 60 milliliter író
- 60 milliliter melasz
- 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
- 130 gramm dió
- 150 gramm porcukor
- 3 evőkanál tej
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és kenjünk meg vajjal egy 25×13 centiméteres tepsit.
- Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a gyömbért, a fahéjat, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
- Egy másik nagy tálban keverjük simára a vajat, a banánt, a tojást, az írót, a melaszt és a vaníliát.
- Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat és a diót a nedves hozzávalókhoz és keverjük őket jól össze.
- Tegyük a keveréket az előkészített tepsibe.
- Süssük körülbelül 1 órán keresztül.
- Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Egy közepes tálban keverjük habosra a porcukrot és a 2 evőkanál tejet.
- Kenjük meg mázzal a sütemény tetejét és díszítsük dióval.
Keto mézeskalács
Az alábbi keto mézeskalács egyszerű, alacsony szénhidráttartalmú édesség, amit tényleg bűntudat nélkül lehet fogyasztani.
Hozzávalók
- 340 gramm mandulaliszt
- 20 gramm kókuszliszt
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 150 gramm vaj
- 65 gramm édesítőszer
Így készül
- Keverjük el egy nagy tálban a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik nagy tálban keverjük el a vajat és az édesítőt.
- Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez.
- Csomagoljuk be a tésztát műanyagba és tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára, vagy akár egy éjszakára.
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
- Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát.
- Fagyasszuk szilárd állagúra.
- Lazítsuk meg a papírt az egyik oldalán, fordítsunk meg és távolítsuk el a papírt a tészta tetejéről.
- Vágjuk fel tetszés szerinti méretűre a sütiket és egy vékony spatulával tegyük át őket az előkészített tepsire.
- Tegyük a sütiket 15 percre a fagyasztóba.
- Ha lejárt az idő, akkor tegyük őket a sütőbe.
- Süssük őket aranybarnára 10-12 perc alatt.
Címlapfotó: Flotsam / Shutterstock