A top 10 karácsonyi gasztroprogram Magyarországon 2022-ben

2022. december 02.

Országszerte több helyszínen számos karácsonyi témájú gasztroprogram várja a forralt bor, a vadhúsok és a mézeskalács rajongóit!

Szerencsére idén is rengeteg csodálatos fényárban úszó gasztroprogram gondoskodik az ünnepi hangulatról. Az ilyenkor megrendezett vásárokon és rendezvényeken megannyi különleges fogást és finom italt lehet megkóstolni. A teljesség igénye nélkül most mi is összegyűjtöttünk párat a 2022-es események közül.

Adventi fesztivál és vásár: november 25. – december 23. (Győr, több helyszínen)

színes díszek karácsonyi vásáron
Fotó: cmophoto.net / Unsplash

A győri Adventi fesztiválon és vásáron minden korosztály talál majd magának kedvére való programot. Mind a feldíszített karácsonyfa, mind a könnyűzenei koncertek és színvonalas előadások az ünnepi esemény fényét hivatottak emelni. A kellemesen fűszeres forralt borok pedig igazán különlegessé teszik majd a hangulatot.

Advent Szentendrén: november 26. – december 24. (Szentendre, több helyszínen)

Idén adventkor lélekmelengető puncs és a sült gesztenye illata lengi majd be Szentendre macskaköves utcáit. A Dumtsa Jenő utcában megrendezett gasztroprogram és kézműves adventi vásár mellett szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok várják a látogatókat. Ezenfelül Mikulásfutás, karácsonyi jótékonysági akciók és gyűjtések, adventi gyertyagyújtás is megrendezésre kerül a Fő téren.

Vadkolbász- és Borfesztivál: december 3. (Nemesnádudvar, Máriavölgye Pincesor központja)

kolbászok egy nagy serpenyőben
Fotó: Hasmik Ghazaryan Olson / Unsplash


Sütve, főzve és grillezve készülnek majd azok a vadhúsos kolbászok, amik az idei nemesnádudvari gasztroprogram főszereplői lesznek. Még zergehúsból készült vadkolbászt is kóstolhatnak az igazán ínyencek. A vállalkozó kedvű vendégek akár a különböző folyamatokat, például a kolbászhús bekeverését is figyelemmel követhetik majd. A fesztiválon kiváló hazai borászok (Koch Borászat, Bock Pincészet, Schieber Pincészet, Taschner Bor- és Pezsgőház) tételeivel koccinthatnak a látogatók.

Tihanyi Forraltbor Főzőverseny: december 3. (Tihany, Mádl Ferenc tér)

December 3-án rendezik meg a XII. Tihanyi Forraltbor Főzőversenyt, ami a festői település hagyományos adventi programja. A versenyző csapatok a Mádl Ferenc téren gyülekeznek, ahol a testet-lelket melengető forraltbor variációk készülnek majd. Délután Varga Feri és Balássy Betty műsora felel a jó hangulatért. Fontos információ, hogy a forralt bor alkotásokat csak a helyszínen megvásárolt tihanyi Téli Varázs bögrében lehet majd kortyolgatni.

Karácsonyi Vásár és GasztroPiknik: december 3. (Balatonlelle, BL Yachtclub)

hús, citrom, ételek fehér tányérban
Fotó: Jed Owen / Unsplash

Műjégpályája a Balaton-parton, egész napos élőzene, gyermekjátékok, zenei előadások, kézműves sarok és mikulás hajózás. Ilyen színes programokkal várják a látogatókat az idei balatonlellei Karácsonyi Vásár és GasztroPikniken. Ezenfelül lesz kézműves foglalkozás, hagyományos sült gesztenye, mennyei forralt bor, és persze igazi karácsonyi hangulat.

Adventi Borszalon: december 4. (Pécs, Vásárcsarnok)

Az Adventi Borszalon gasztroprogram több mint 100 hazai és külföldi pincészetnek ad otthont, mellettük pedig mintegy 50 helyi termelő is helyet kap a csarnokban. A kiállítók mennyei falatokkal készülnek, amik nemcsak helyben kóstolhatók, de megvásárlás után haza is viheetők. Az Adventi Borszalonon adják át a Pécsi Borozó Top 5 pincészet, étterem és szálláshely díjakat is.

Méz- és Mézeskalács Fesztivál: december 9-10. (Gyula, több helyszínen)

mézeskalácsok
Fotó: Michele Purin / Unsplash

December 9-10-én rendezik meg Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a Méz- és Mézeskalács Fesztivált. A hangulatos gasztroprogram fókuszában természetesen a méz áll. A rendezvényen helyet kap egy kirakodóvásár is, ahol lehetőség lesz egyedi karácsonyi ajándékokat beszerezni. Ezenfelül mézfajtákat, mézeskalácsokat és cukrászati különlegességeket is lehet kóstolni majd. Az első nap a mézlovagrendek és a Mézkirálynő lámpás felvonuláson vesznek részt, ami egészen a belvárostól a gyulai várig tart. A mézlovagok felavatása után a Gyulai Vár méz-, pálinka- és borkóstolással várja a kikapcsolódni vágyókat.

Lux – A fény hétvégéje: december 9-11. (Tállya, Oroszlános Birtok)

Advent harmadik hétvégéjén felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak a tállyai Oroszlános Birtok vendégei. A december 9. és 11. között megrendezett gasztroprogram fókuszában természetesen a gasztronómia áll. Pauli Zoltán borkóstolással és vacsorával, a Tóth Vera Quartet pedig emlékezetes zenei előadással készülnek. Vezetett dűlőtúra, pisztrángfüstölés, borvacsora és pezsgős svédasztalos reggeli vár azokra, akik idén decemberben Tállyára látogatnak.

Adventi Nyitott Pince Napok Hajóson: december 10. (Hajós, Pincefalu)

forralt bort mérnek ki poharakba
Fotó: Vitaly Mazur / Unsplash

Több mint ezer apró présház található a Hajósi Pincefalu kacskaringós utcáin. A természet lágy ölén elterülő falucska messze földön híres cabernet sauvignon, kékfrankos, kadarka és cserszegi fűszeres borairól. A hazai borok kedvelőinek így szinte már kötelező ez a gasztroprogram, hiszen különleges karácsonyi hangulatban lesznek kóstolhatók a hajósi borok.

GasztroPiknik: december 10-11. (Balatonfüred, Munkácsy Mihály utca 5.)

Megannyi kulturális és gasztroprogram várja az ünnepelő családokat az idei GasztroPikniken. A gyermekek szórakoztatásáról többek között a Fanyűvő családi játékpark gondoskodik. A kitelepülő éttermek között szerepel: BL YachtClub & Apartments, Neked Főztem Balatonfüred, Gusto13 Bistro & Delicate, Villa Kabala és Hotel Bonvino Wine & Spa. A hazai borászokat olyan nívós pincészetek képviselik, mint a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Laposa Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely, Söptei Pincészet és Étterem, Dobosi Pincészet és Vendégház, Fata Pince, Szent Donát Birtok és Pócz Pincészet.

Címlapfotó: Elena Mozhvilo / Unsplash