Jobb, mint a bolti: mogyorókrém házilag, egyszerűen, gyorsan

2023. április 04.

Mogyorókrém házilag: szuper és egészséges recept, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető bármelyik konyhában.

Jó hír a rajongóknak: otthon is könnyedén készíthető mogyorókrém, ráadásul akár csupa növényi alapú összetevőből. Az alábbi datolyás recept pedig a Vegnews oldaláról származik.

Mogyorókrém házilag

Hozzávalók

  • 125 ml csésze meleg víz (nem felforralt)
  • 40 gramm apróra vágott, kimagozott datolya
  • 200 gramm csésze sótlan, blansírozott mogyoró
  • 170 gramm csésze apróra vágott csokoládé (60% kakaó), olvasztva
  • 30 gramm holland kakaópor
  • 60 gramm juharszirup
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ¼ teáskanál só

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a meleg vizet és a datolyát egy kis tálban, ezután pedig hagyjuk állni, amíg a datolya megpuhul, körülbelül 15 percig.
  2. A mogyorót egy rétegben terítsük el az előkészített sütőlapon. Süssük, időnként megkeverve, amíg illatos nem lesz és éppen csak barnulni kezd, nagyjából 12-15 percig. Ezt követően tegyük át a mogyorót egy darálóba és dolgozzuk simára, majd adjuk hozzá a datolyát és a vizet.
  3. Ha ezzel megvagyunk adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a kakaót, a juharszirupot, az olajat, a vaníliát és a sót is. Végül dolgozzuk addig, amíg a keverék teljesen sima és krémes nem lesz. Amennyiben túl sűrű, adjunk hozzá 2-3 teáskanál vizet.

Szoba hőmérsékleten, légmentesen záródó edényben legfeljebb 3 napig, hűtőszekrényben 1 hétig tárolható. Ha hűtőben tároljuk, felhasználás előtt hagyjuk szoba hőmérsékletűre állni.

Címlapfotó: Eiliv Aceron / Unsplash