5 népszerű desszert, ami garantáltan hűsít
5 elképesztően finom nyári desszert bizonyítja, van élet a fagylalton túl is.
A gelatóról és a sorbetról talán már mindenki hallott, ám a világban ennél jóval többféle fagylalt létezik. A drive.hu ezek közül mutatott be 5 különlegességet.
Kulfi – India
India utcáit a meleg idő beköszöntével ellepik a pálcikákra tűzött tejes kulfit kínáló bódék. Egy tejes, pisztáciás és sáfrányos fagyiról van szó, amihez gyakran használnak kardamomot, mangót, vaníliát és rózsát is. A kulfi egy igazán krémes desszert, amiből lassan főzik ki vizet, és csak akkor öntik formákba, amikor a massza már kellően összesűrűsödött.
Booza – Közel-Kelet
A Közel-Keletnek is van egy sajátos fagylaltja, mégpedig a dondurma, vagy más néven booza, esetleg bastani. Ez egy igen sűrű tejes fagyi, amit hagyományosan sehlabbal (orchideagumóból készült liszt) és masztixszal (gyanta) sűrítenek és a megszokott keverés helyett ütögetéssel és nyújtással készítenek. Utóbbi miatt fagyasztás előtti állagát gyakran a mozzarellához szokták hasonlítani.
Mochi – Japán
A mochi egy ragacsos rizsburokba csomagolt fagyasztott desszert, ami főleg Japánban és Koreában népszerű. Bár melegen is fogyasztható, a nyári verzióba fagylatot szoktak rakni. Az ízek rendkívül változatosak: a vörösbabpasztától a matchán át a vaníliáig, szinte bármivel meg tudjuk tölteni a ragacsos gombócokat.
Ais kacang – Malajzia
A malajziai fagylalt összetevői egy kicsit meglepőek lehetnek azok számára, akik például a gelatóhoz vannak hozzászokva. Az ais kacang durva fordításban nagyjából annyit tesz, hogy „jégbab”. Az elnevezés találó, hiszen ezt cukrozott vörösbabból és csemegekukoricából készítik, a tetejére pedig egy sűrített tejből készített gombóc kerül, amit általában még gyümölcsökkel, dióval és különböző szirupokkal öntenek nyakon. Bármilyen furcsának hat, a végeredmény finom.
I-Tim-Pad – Thaiföld
A thai I-Tim-Padra gyakran csak sült fagylaltként hivatkoznak, mivel elkészítéséhez hasonló technikát alkalmaznak, mint amit a wokban elkészült ételeknél szoktak. A krémes, tejes és cukros folyadék egy jeges serpenyőben folyamatos kevergetés mellett áll össze egy palacsintaszerű tésztává. Ezt aztán felcsavarják és különböző hozzávalókkal ízesítik.
Címlapfotó: Brooke Lark / Unsplash