3+1 Last minute karácsonyi ajándék borimádóknak

2023. december 19.

A tökéletes karácsonyi ajándék megtalálása sohasem egyszerű, viszont, ha az ünnepelt borimádó, akkor azért nincs olyan nehéz dolgunk. Mutatunk pár tuti tippet!

1. Szabadulószoba a pezsgőpincészetben

A Budapesttől alig 250 kilométerre, Bécsben található a világ első, pezsgőpincészetben kialakított szabadulószobája. Az itthon is ismert Schlumberger pincészet tavaly nyitott attrakciója az 1880-as évekbe repít vissza. A történet szerint (és a valóságban is) egy évvel korábban halt meg az alapító Robert Alwin Schlumberger. A borászatot katasztrófa fenyegeti, amit nekünk kell megelőznünk 60 perc alatt. Ennyi időnk van, hogy Robert irodájában megtaláljuk a cég névjegyének számító titkos pezsgőreceptúrát. A megoldásig a szabadulószobákban már megszokott rejtvényeken keresztül juthatunk.

Egyszerre két–hat fő vehet részt a kalandban; a cég honlapja szerint ketten nehéz nyerni, hatan viszont már könnyű. Azért is érdemes többen menni, mert úgy olcsóbban jön ki egy főre. Két fő esetén mai árfolyamon 16 ezer forintra jön ki egy embernek, hat fő esetén már csak 7600 forint egy személyre vetítve az ár. Persze ilyenkor többen kell osztoznunk a belépő mellé mindenkor ajándékba kapott egy palack Schlumberger pezsgőn. Német vagy angol nyelvtudás szükséges.

Foglalható itt.

2. Aszút aszúpohárból

December 10-én, a nemzetközi AszúDayen debütált az ASZÚGLASS, a kifejezetten aszú fogyasztására kifejlesztett borospohár. Ripka Gergely borszakíró, a nemzetközi díjat nyert TokajGuide szerzője közel egy évig készítette elő a projektet. Ennek eredményeként, hazai és nemzetközi szakemberek közreműködésével, jött létre a pohár, ami teljesen új, elegáns, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, Tokaj legegyedibb kincsének, az aszúbornak. A tesztelések tanúsága szerint a pohár formája illatban, ízben is a lehető legtöbbet hozza ki mindenféle édes tokaji borból. A poharak Magyarországon, a kizárólag prémium minőségű kézi kelyheket készítő Halimba Crystalnál születnek, ők a kizárólagos forgalmazók is. Az ASZÚGLASS már bárki (étterem, kereskedő, magánszemély) számára megrendelhető.

3. Fröccsre fel!

Fröccskönyv
Fotó: Fröccskönyv

Mindenki ivott már fröccsöt; azt viszont kevesen mondhatják el magukról, hogy maradéktalanul értik is. Pedig a vízzel dúsított bor históriája messzebbre nyúlik, mint a Fóti dal, de messzebbre akár a keresztény liturgiánál is, még talán Homérosszal sem a legrégebbi említéséig jutunk. Igazán kultikus itallá persze mi, magyarok tettük: Krúdy, Márai, Hamvas, hogy mást ne mondjunk. Múltból buborékozó emlékeinken túl ott él dalainkban – a tánczenétől a rapig –, filmjeinkben, kortárs líránkban és prózánkban, képzőművészetünkben, de ami legfőbb: mindennapjainkban. Bérczessy Gergely és Fejérvári Gergely Fröccskönyvében a személyes vonatkozásokon túl borászok fröccsvallomásai is helyet kapnak, de egy borvidéki turistakalauz és fröccsivó-kislexikon sem maradhatott ki. Anekdotákban, adomákban, rajzokon és korabeli fotókon elevenedik meg a spriccer, aminek 12 pontját kiáltványba foglalják, miközben elmélkednek a fröccs filozófiájáról és teológiájáról, valamint csokorba szednek 120 fröccsnevet is. Mást mi sem tudunk mondani, mint a bevezetőt jegyző Zacher Gábor: fröccsre, olvasásra fel!

Kapható: Fröccskönyv.hu

+1 A Vince pezsgőteszt legjobbja: Kreinbacher Prestige Brut Magnum

palack pezsgő
Fotó: Kreinbacher

Aranysárga szín zöldes reflexekkel. Intenzív, fejlett, kenyeres komplex illat szép gyümölcsösséggel, édes körtével. Ízben is az érlelési jegyek dominálnak. Rétegzett, tartalmas, finom savtartalmú pezsgő élvezetes toastos aromákkal, brióssal, krémesen olvadó buborékokkal, telt ízekkel. Hosszú és elegáns, a karácsony méltó kísérője.

Kapható: Bortársaság

Még több karácsonyi ajándék tipp a Vince Magazin aktuális, decemberi lapszámában!

Címlapfotó: Kira auf der Heide/Unsplash