Pezsgővacsora novemberben Budán: csak itt lesz kóstolható egy Champagne-ritkaság

2022. október 28.

Pezsgővacsora várja az érdeklődőket november 4-én az Arany Kaviár Étteremben. Champagne egyik leghíresebb házának tételeihez komponálják a fogásokat.

„Pezsgőzöm, amikor boldog vagyok és pezsgőzöm, amikor szomorú. Pezsgőt iszom mikor magányos vagyok, társaságban viszont kötelező. Kacérkodom vele, ha nem vagyok éhes, és kortyolgatom, amikor igen. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve persze, ha szomjazom!” Lily Bollinger mondatai ezek és mi csak egyetérteni tudunk vele. Pontosan ezt kínálja a november 4-i pezsgővacsora az Arany Kaviár étteremben, ahol a Bollinger ház legkiválóbb tételei kerülnek terítékre. Köztük a La Cote aux Enfants Champagne 2012, ami igazi ritkaság, mindösszesen 1000 palack készült belőle. Magyarországon csak és kizárólag ezen a vacsorán lesz kóstolható.

La Cote aux Enfants

La Cote aux Enfants egy egyedülálló tétel, amelynek különlegességét az adja, hogy 100%-ban Grand Cru pinot noirból készül egyetlen, a legnagyobb presztízzsel bíró parcellájukról és kétszer annyi ideig érlelik, mint amennyit az elnevezés megkövetelne. A ház történetéről, a tételekről és a vízióról Pierre Damidot, Export Area Manager mesél majd az est folyamán.

Kiválóság

A Champagne Bollinger 1829 óta készít nagyszerű borokat az elegancia és a komplexitás jegyeivel. Ez az igazán egyedi íz a pinot noir eleganciájához, a megalkuvást nem ismerő kiválósághoz, a kivételes szőlőültetvényhez és a hagyományos kézművességhez fűződő különleges affinitás eredménye, amelyet a legnagyobb gondossággal örökítettek át generációkon keresztül.

Füstös báj, egzotikus gyümölcsök, fűszeres aromák… csak néhány a ház egy-egy tételére jellemző ízjegyek közül melyekhez egy igazán rendkívüli menüpárosítással készülnek november 4-én, ezúttal péntek este az Arany Kaviár Étteremben.

A pezsgővacsora menüje

#1 Special Cuvée Jeroboam NV és liba “szendvics”

Arany színű, gyönyörűen finom mousse. Illatában a Jeroboam méretű palackokra jellemző füstös báj, érett gyümölccsel és fűszeres aromákkal kombinálva. Ízben gazdag alma és őszibarack jegyek törnek ki, sok keserű narancs. A briós és a friss dió árnyalatai megmaradnak a tartós lecsengésen, hogy fokozzák ezt az erőteljes Special Cuvée-t.

#2 Rosé Magnum NV és kaviár, vadlazac, sushi, licsi

​​A szerkezet, a hosszúság és az élénkség finom kombinációja, csersavas végeredmény a vörösbor hozzáadásának köszönhetően. Bársonyos buborékok, erdei bogyók ízei.

#3 PN TX 17 és fürj, erdei méz, fekete gyökér

A TX17 ezen kiadásának aromáját először a szárított virágok jegyei jellemzik, amelyekhez a dohány és a mokka aromái csatlakoznak. Illatában édesgyökér és aszalt gyümölcs. Ízében gyümölcsös és erősen frissítő, sárgabarack, őszibarack és egzotikus gyümölcs jegyei, majd akácméz és fűszerek ízei. Élénk, lineáris tétel, nagy tisztasággal.     

#4 La Grande Année Magnum 2014 és langusztini, mogyoró, csicsóka

Aranyló csillogásokkal színezve. Precíz és gyümölcsös illat, enyhe tengeri levegő illatával. A cseresznye és a citrom aromái birsalmával és bergamotttal keverednek. Ezután a mogyoró és a mandula, az őszibarack és a mirabelle szilva jegyei teszik teljessé ennek a pezsgőnek az aromaválasztékát. Ízben A kezdeti érzet finom és intenzív pezsgés, amelyet csodálatos borosság követ, majd finom savakkal egyensúlyoz. Nagyon finom textúrája és tengerilevegős lecsengése kiváló hosszasságot kölcsönöz az íznek, finom ásványosság, valamint a gyümölcsös és citrusfélék összetett ízei kísérik.

#5 R.D. Magnum 2007 és őz, graten burgonya, káposzta-jus

Halvány aranyszín; lenyűgöző körte-, alma- és citromillattal. Ízben csodálatos frissesség párosul karamellel, mézzel és pirított brióssal. A finoman kiegyensúlyozott savtartalom kiegészíti a krémes mousse textúrát, és egészen a befejezésig csokoládé és mogyoró jegyei húzódnak meg. Lenyűgöző pezsgő egy nagyon odaadó évből.

#6 La Grande Année Rosé 2014 és birs, csokoládé, szőlő

A kellemes és vibráló La Grande Année 2014, mint alap, a La Côte aux Enfants szőlőültetvényről származó vörös pinot noir bor tökéletesen beleolvad, létrehozva az erőfeszítés nélküli szépségű és zökkenőmentes La Grande Année Rosét. A bor élénk, narancssárga árnyalatú őszibarack színű. A cseresznye, az őszibarack cukorka, a vanília, az édesgyökér és a birs árnyalt illatában édes epres jegyek. Egyelőre fiatalos, a bogyós aromák szivárványa dominál. A fűszeresség azonban erősebben jelentkezik a teljesen kifinomult fenolok selymesen sima ízén. Az összbenyomás elegáns, még ha boros is, az élénk sav fokozza a vibrálás és a könnyedség érzését. A bor ínyenc, zamatos és gyümölcsös jegyekkel zárul. Egy gyönyörű La Grande Année Rosé.

#7 La Cote aux Enfants Champagne 2012 és mogyoró fagylalt, Kaluga Imperial Kaviár

A pezsgővacsora foglalási e-mail címe

reservation@aranykaviar.hu

Címlapfotó: Tristan Gassert / Unsplash