Március 9-16. között ezt kell igyuk!

2023. március 08.

A tavaszt köszöntve arra hívnak a szervezők, akár otthon, akár a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken kérjük ezt az italt.

Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.

Az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt. A házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.

Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.

Egri csillag kategóriák

Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek, hosszabban érlelik őket. A grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek. Ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot. A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is. Ilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.

Ha pedig meg is örökíted ezt a tavaszi boros pillanatot, használd az #EgriCsillagHét hashtaget! Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról az Egri borvidék honlapján tájékozódhatunk.

Természetesen nem muszáj várni március 9-ig, már most érdemes beszerezni pár palack egri csillag bort. A Vince Magazin többet is tesztelt belőlük, az eredmények itt tekinthetők meg.

Címlapfotó: Kőrösi Tamás