Könyvet írt a Badacsony legmeghatározóbb borászatának tulajdonosa

2023. április 13.

A borászat sztorijától kezdve a focin át a magyar oktatásig sok mindenről elmondja markáns véleményét az alapító-tulajdonos.

Magyarország legnagyobb mennyiségben termelő borászata a Badacsonyban és Egerben birtokkal rendelkező Varga Pincészet. Minden évben nagyjából minden nyolcadik palackos magyar bor a Varga pincészettől kerül ki. Ez önmagában teljesítmény, az pedig szintén, hogy ilyen méretek mellett meg tudták őrizni emberarcúságukat. Az alapító-tulajdonos Varga Péter volt az első Magyarországon, akinek a fotója, alírása, személyes ajánlása rákerült a palackokra. Boros rendezvényeken mai napig rendszeresen felbukkan a saját standjukon, kóstoltat, beszélget. A fogyasztókkal való közvetlen kapcsolattartásnak modern formáját is űzi. Rendszeresen blogol, a vince.hu oldalra is számos alkalommal írt már cikket, a pincészet saját Facebook-oldalán pedig folyamatosan osztja meg gondolatait a vásárlókkal, követőkkel.

varga pincészet madártávlatból, előtte felirat

Utóbbi írásokból, bejegyzésekből állt össze a Varga Pincészet saját gondozásában 2022 év végén kiadott Boron innen és túl című könyv. A kötet érdekessége, hogy Varga Péter egyáltalán nem csak a borról beszél benne. Sőt, közgazdászként még csak nem is gazdasági kérdéseket taglal. Többségében a világban zajló eseményekre, aktualitásokra (covid, karácsony, környezetvédelem, labdarúgás) reflektál. Ezekről mondja el a véleményét, olykor egészen unikális megközelítésben. Egy példa: az ember és a kutya újkori kapcsolatát taglalva Varga Péter arra jut, kedvenc háziállatunk egyfajta megmentőnk, mivel „a kutya révén a természettől elszakadt modern ember visszatér kissé a hagyományos életformájához”. Kifejezetten elgondolkodtató az a fejezet, amiben arra vél választ találni, miért küzdenek a mai gyerekek szövegértelmezési nehézségekkel.

A Varga Pincészet sztorija is kiderül

Persze olykor előbújik belőle a borász vagy a közgazdász (esetleg egyszerre mindkettő). Ennek következtében megismerhetjük a „Varga-bor-sztori”-t, azt is megtudhatjuk, miért úgy van a pincészetüknél a férfi és női mellékhelyiségek aránya, ahogy, és három (egyébként nagyon hasznos) részt szentel a pénzügyi csapdák kikerülésének is.

Varga Péternek határozott és karakán véleménye van a világról, nem „egyrészt-másrészt”-ezik. Ez egyértelműen látszik a könyvbe szintén bekerülő komment-válogatásból. (Mint említettük, ezek az írások eredetileg a pincészet Facebook-oldalára születtek.) Lehet vele egyet nem érteni, az viszont biztos, hogy elmélkedésre késztetik az arra nyitott olvasót. Annál is inkább, mert sokszor tényleg egy újszerű szempontot villant fel az adott téma kapcsán. Teszi mindezt ráadásul publicistákat és tárcaírókat megszégyenítő könnyedséggel, emberséggel, sok humorral és öniróniával. Egy szó, mint száz: a Boron innen és túl segítségével igen szórakoztató módon láthatunk bele Magyarország legnagyobb borászata vezetőjének fejébe. Izgalmas utazás, boron innen és túl létezőknek egyaránt.

Szerző: Geri Ádám