A tökéletes sült húshoz a pillangó a kulcs

2023. május 16.

Az egyszerű, de nagyszerű konyhai trükk működik csirkével, sertéssel, marhával, de még garnélával is.

A hús lényegében izom, alakja ritkán tökéletes, még csak szimmetrikus sem szokott lenni. A különböző alakú és főleg vastagságú darabok másként viselkednek főzés közben. Ideális az lenne, ha például nagyjából azonos szeleteket tudnánk kirántani. Erre is van lehetőség egy ügyes hús szeletelés trükknek hála!

Az egyenlőtlen formák egyenlőtlen sütéshez vezetnek: a csirkemell vékonyabb része gyorsan átsülhet, szemben a „duci” végével, ami akár öt centivel is vastagabb lehet. A lifehacker cikke a csirkén mutatta be, hogyan vethetünk véget az egyenlőtlenül sütött, sok helyen kiszáradt vagy túlsütött húsoknak: próbáljuk ki pillangóvágást, más néven a nyitott szeletelést!

Egy egyszerű módszerről, tulajdonképpen a vastag szeletek vízszintes kettévágásáról van szó. Akár teljesen át is vághatjuk a szeleteket, hogy a végén két vékonyabbat kapjunk. Úgy is csinálhatjuk azonban, hogy a másik oldalt nem vágjuk át, ezzel pedig lényegében egy könyvre emlékeztető hússzeletet kapunk. A pillangóvágás, vagy nyitott szeletelés azt a célt szolgálja, hogy a húsdarabok vastagságát nagyjából azonosra hozzuk, a felületüket pedig megnöveljük. Ezáltal a húst egyenletesebben tehetjük ki a hőnek, sőt még a klopfolás is könnyebben megy majd. A pácolás alatt az ízek alaposabban felszívódhatnak az átmunkált húsban. Végül, de nem utolsó sorban: az elkészítési (sütési, párolási) időt is lerövidítjük.

De hogyan kell a kivitelezhető a nyitott hús szeletelés?

A húsdarabok ilyen fajta feldolgozása eleinte nehézkes lehet, de ha belejövünk, már rutinfeladattá válik. Kezdésnek győződjünk meg róla, hogy elég éles-e a késünk, és van-e egy stabil vágódeszkánk. Ha igen, fektessük a húst a vágódeszkára. A hosszúkás húsdarabot, például csirkemellet, általában úgy helyezzük el, hogy a legvastagabb oldala a vágó (késes) kezünk felé legyen, a mell hegye pedig felénk mutasson. A cél az, hogy a vastagabb oldalba vágjuk bele.

Helyezzük a kést a csirkéhez a vastag oldalnál, majd a vágódeszkával párhuzamosan, lassú mozdulatokkal kezdjük el vágni. Jó tanács: könnyebb, ha nem az ügyesebb kezünkkel fogjuk a csirkét, és a felső részt is ajánlatos megemelni a pillangóvágás közben. Ez stabilizálja a húst, és némi feszültséget is teremt, ami megkönnyíti a vágást. Fontos, hogy finom mozdulatokkal dolgozzunk, óvjuk az ujjainkat, és ellenőrizzük, hogy hol tart éppen a kés.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk, ha gyorsan, ellenőrzés nélkül vágunk, ami miatt a folyamat végén egy apró darabot és egy nagy, furcsa szeletet kapunk. (A a másik nagy hiba, ha nem figyelünk a késre, és megvágjuk magunkat.)

Ha két vékony szeletet szeretnénk, folytassuk a vágást egészen a másik oldalig. Ha viszont vékony szeleteteket szeretnénk széles felülettel, akkor a vágást körülbelül egy centivel a másik oldal vége előtt állítsuk meg, és nyissuk ki teljesen, akár egy könyvet.

A pillangóvágás egy valóban hasznos technika lehet az egyenletlen hússzeleteknél. A legtöbb csont nélküli húsdarabon elvégezhető, feltéve, hogy rendelkezünk némi kézügyességgel. Próbáljuk ki a steak, a csirkecomb, a sertéshús vagy a garnélarák nyitott szeletelését, és élvezzük a lecsökkenő főzési időt, a precízen átsült hússzeleteket és a könnyedén beszívódó pác zamatát!

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Jez Timms / Unsplash