A különleges étel, amit régen fürdővízben főztek, ma pedig a fél világ imádja

2023. február 10.

Ilyen fogás még biztosan nem nagyon főtt a magyar konyhákban, pedig mindenképpen érdemes kipróbálni. Bemutatkozik a koreai szauna tojás!

Kinek jutna eszébe fürdővízben főzni? A válasz: a koreaiaknak mindenképpen. Olyannyira, hogy a szauna tojás, vagy jjimjilbang (ejtsd: csimdzsilbáng) tojás az egyik legnagyobb specialitásnak számít a Koreai-félszigeten immár évszázadok óta.

Hogy nem valami városi legendáról van szó, azt a tojás neve is mutatja, ami a fürdő nevéből ered. Maga a jjimjilbang szó szerinti fordításban fűtött szobát jelent, a 15. század óta működő, nem koedukált nyilvános fürdőket hívják így. A tojásokat régen valóban a forró fürdővízben vagy a gőzfürdő gőzében főzték.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nancy Cho (@fmly.style) által megosztott bejegyzés

Idővel aztán a fogás beköltözött a koreai otthonokba, leginkább különleges alkalmakkor, családi ünnepeken készült. Később pedig meghódította a félszigeten kívüli világot is. Mindenek előtt a szefárd és zsidó konyhában, a Mediterrán térségben és a Közel-Keleten terjedt el.

Egy kis kémia

A szauna tojás a forró vízben történő „érlelésnek” köszönheti lágy állagát és enyhén fűszeres ízét. A kulcs a Maillard-reakció nevű kémiai folyamat. Magas hőmérsékleten a szénhidrát és a fehérje reagál egymással. Ennek eredményeként barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek. Ugyanez történik, amikor a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütésekor barna, semmivel össze nem téveszthető ízű és illatú kéreg keletkezik.

Így készül a szauna tojás

Otthoni elkészítéséhez csak egy kuktára és egy méretben hozzá passzoló fém párolóra van szükség. Töltsük fel az edényt 2 liter vízzel és nagy nyomáson főzzük benne a tojásokat 3 és fél órán keresztül. Pucoljuk meg őket, majd tegyük egy hétre a hűtőszekrénybe. A jjimjilbang tojás kiválóan passzol rizshez, tésztához, salátába, de magában is nagyon jó elrágcsálni.

Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade / Unsplash