Jó lesz sietni: máris hiánycikk az egyik legfontosabb karácsonyi élelmiszerünk!

2023. december 08.

50 százalékkal kevesebb van belőle idén, mint egy évvel korábban.

A karácsony egyik legkedvelt magyar alapanyaga egyértelműen a szelídgesztenye. A bejglin túl is kiváló desszertek készülnek belőle hazánkban, de még a húsos fogásokat is előszeretettel dobjuk fel vele. Ezért is különösen lehangoló a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB 2023. év végi körképének összegzése. Mint írják, nem kedvezett az idei esztendő a szelídgesztenyének. Az európai termés messze elmarad az átlagostól, ami a feldolgozott termékek mennyiségére is rányomja a bélyegét. Mindez azért baj, mert bár a magyar fogyasztók körében, különösen karácsonykor, kiemelt népszerűségnek örvend ez a különleges ízvilágú gyümölcs, a hazai termésmennyiség elenyésző. Emiatt jelentős mennyiségű importra szorulunk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) cikke szerint hazánkban mintegy 281 hektáron termesztenek szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Emiatt csak az ország néhány tája alkalmas termesztésre, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon elterjedt növény. A legnagyobb területen Vas és Somogy megyében (75-72 hektáron), valamint Zalában (60 hektáron) foglalkoznak a termesztésével.

50 százalékkal kevesebb szelídgesztenye

Mivel hazánkban nagyüzemi termesztéstechnológiája nincs kidolgozva, valamint ökológiai igényeit tekintve nem egyszerű megfelelő termőterületet találni számára, így a legtöbb gesztenyefa továbbra is szórványban található. Emiatt az országos éves termésmennyiség is jellemzően 150-300 tonna között alakul. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk gesztenyéből. Az import évente 2000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból.

Az idei esztendő sajnos nem kedvezett a szelídgesztenyének. Hazánkban és Európa főbb termővidékein is alacsony hozamok jellemezték a szezont. Főként Spanyolországban és Olaszországban, illetve Franciaország egyes termőkörzeteiben jelentkeztek problémák. Ennek oka, a virágzáskori esős idő, valamint az ezt követő szárazság sem tett jót a fáknak. Azok eldobálták a termésük egy részét. Az őszi meleg időjárás sem volt ideális a termésnek és kitolta az érési időt,. Ez ráadásul még a károsítóknak is kedvezett.

A hazai feldolgozók dolgát az elmúlt évben a magas energiaköltségek nehezítették meg – a gesztenyefeldolgozásnak jelentős az energiaigénye –, idén a szűkös európai termés okoz gondot. A legnagyobb hazai gesztenyefeldolgozó adatai szerint míg egy átlagos évben 1200-1500 tonna gesztenyét dolgoznak fel, az idén alig 500-600 tonna gesztenye került az üzembe.

Címlapfotó: Libby Penner / Unsplash