Zöldségek, amik a szobában is megtermelhetők, így nem kell drágán megvenni őket

2023. március 27.

Számos zöldség, fűszer virágcserépben, ládában is megterem. Dekoratívak, finomak és így jóval kevesebbe kerülnek, mint a boltban.

A szobakertészet könnyen elkezdhető műfaj – írja minapi cikkében az Agrárszektor. Az írásban annak jártak utána, mik azok a zöldségek, amiket akár otthon a lakásban is megtermelhetünk ezzel sok pénzt megspórolva magunknak.

A szobában, balkonon kertészkedők is számos irányzat közül választhatnak. Csírazöldségeket, vagy az ennél fejlettebb stádiumban betakarított mikrozöldeket bármikor termeszthetjük beltérben akár ablakpárkányon, akár egy növénynevelő LED lámpa pótmegvilágítása mellett. A zöldség mellett jó pár zöldfűszer is egy ideig jó kondícióban tartható a lakásban cserépbe ültetve. Bár kicsi a hozama, de látványos és szórakoztató módszer a regrow, azaz a konyhai hulladékok újra termesztése. A levágott sárgarépa, zeller, vagy petrezselyem „teteje” meggyökereztethető, és így nyert zöldjük kiváló feltét szendvicsekre.

Ne feledkezzünk meg az ehető szobanövények irányzatáról. Miért ne vehetnénk körbe magunkat olyan fajokkal, amelyeknek a tányéron is lehet helyük? A madársóskafélék-Oxalis fajok pedálul kellemesen savanykás levelű dísznövények. Jól mutat szobában a malabári spenót, az opár gyöngye, vagy az okinava spenót, illetve a gombaízű növény (Rungia klossii) és a Vietnámban kedvelt „La Mo Long”, a sajtízű növény (Paederia lanuginosa) is. Elég egy-egy levelüket leszedni, és mindjárt egy szokatlan ízvilág kerül általuk a tányérra. A nálunk közismert lóherének (Trifolium repens) is több színes kertészeti változata létezik, ezek levele ehető, és kinézetük miatt remek tányérdíszek. Egyre többen gyűjtik a különféle formájú, színű és csípősségű csili paprikákat, amelyeknek némely fajtája fagymentes helyen hazánkban is átteleltethető, így évelőknek tekinthetők.

Címlapfotó: Artur Aleksanian / Unsplash