Fellázadtak a híres borvidék gazdái

2023. január 08.

Szőlőültetvényeket vágnának ki és sürgős kormányzati támogatást várnak a tiltakozó bordeaux-i gazdák.

A bordeaux-i szőlősgazdák kedden tiltakozásul az utcára vonultak, felhívva a figyelmet a régió bortermelőinek aggasztó helyzetére – írja minapi cikkében a Meininger’s Wine Business. Követeléseik között szerepel a szőlőültetvények kivágása, valamint sürgősségi kormányzati támogatás biztosítása. A transzparensek üzenetei egyértelműek voltak. „Ennénk, hogy életeket menthessünk!” „Annyi jó borunk van, de nincs kenyerünk, amit megehetnénk!””Ezer termelővel kevesebb egyenlő 10 ezer munkanélkülivel!”

A bordeaux-i borágazatban számos probléma akad a túltermeléstől kezdve a kínai kereslet csökkenéséig. A tehetős fogyasztók inkább Burgundia felé fordulnak és az éghajlatváltozás is gondokat okoz. A fehérborok fogyasztásának növekedése szintén nem az ő malmukra hajtja a vizet, mivel a bordeaux-i szőlőtermelés 85%-a vörösbor.

A megváltozott fogyasztási szokások Franciaországban is tetten érhetők: a 60 évvel ezelőtti 120 literes fejenkénti fogyasztás mára mindössze 40 literre csökkent.

A szőlősgazdák 2019-ben ritkítani szerették volna a szőlőt, de a követelést a Syndicat des Bordeaux, Bordeaux Supérieur elutasította. Miután a Covid és az amerikai vámok okozta plusznyomás sújtotta az ágazatot, 2020-ban újra felmerült a kérdés.

Megoldási lehetőségek Bordeaux-ban

2022 tavaszán Bernard Farges, a Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) akkori elnöke megalakította a borászok kollektíváját. Farges akkor nyilvános megbeszélésen értekezett a kivágás jelentőségéről. A jelenlegi elnök, Allan Sichel most ezt a témát karolja fel, és pénzügyi támogatást kért a kormánytól 10 ezer hektár szőlőültetvény kivágásához. Mindeközben a tehetős befektetők sem kerülik el a világ egyik legrangosabb borvidékét.

View this post on Instagram

A post shared by Bordeaux Wines (@bordeauxwines)

A Sud Ouest című francia lapnak nyilatkozva Sichel hangsúlyozta: „A kivágás költségei magasak (körülbelül 2000 euró hektáronként), és egy borász nem hagyhatja parlagon heverni a földjét. Azok számára, akik bezárják a borászatukat, az állami támogatás nemzeti szociális tervként működne. Mások számára pedig segíthetne a földjeik más hasznosításra való átállításában”. A 2008-as agrárpolitikai reformok óta azonban Európa már nem támogatja a kivágást. Ez azt jelenti, hogy a francia állam nem tudná kompenzálni a bordeaux-i borászokat a szőlőültetvények elvesztéséért – magyarázta Sichel.

Sichel reméli, hogy a felesleges szőlőterületek felszámolása lehetővé teszi a borászok számára, hogy újra egyensúlyba hozzák a termelést, talpra álljanak és jobban helytálljanak a jövőbeli piacokon. Ez valószínűleg magában foglalja a termékskála diverzifikálását is.

Címlapfotó: Moritz Knöringer / Unsplash