5 budapesti étterem, ahol sztrapacskát ehetsz

2022. október 10.

Magyarországon is nagy kedvenc az eredetileg szlovák sztrapacska. Mutatjuk, mi a teendő, ha megkívánod, de nincs kedved krumplit reszelni.

A sztrapacska, főleg juhtúróval a világ egyik legjobb étele, viszont a tészta összeállítása elég pepecselős munka. Nem csoda, hogy ezt sokan szeretnék megspórolni maguknak, ezért inkább az éttermekben választják a fogást. Erre is van szerencsére számos lehetőség, a legtöbb étteremben ráadásul még variálják is a sztrapacskát a saját elgondolásuk szerint.

Szlovák söröző (1055 Budapest, Bihari János utca 17.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szlovák Söröző és Étterem (@szlovak_sorozo_etterem) által megosztott bejegyzés

A sort természetesen a Nyugati pályaudvartól pár percre található, közel 50 éve üzemelő Szlovák sörözővel kell kezdenünk. Az étterem a sztrapacska rajongóinak mekkája. Kérhetjük itt juhtúróval, tehéntúróval, káposztával, ezek kombinációjával és köretként is egyéb szlovák fogások mellé. Mellé természetesen szlovák sör dukál, abból is van választék.

Szilvakék paradicsom (1136 Budapest, Pannónia utca 5-7.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A Szilvakék Paradicsom étterem (@szilvakekparadicsombudapest) által megosztott bejegyzés

Kérheted a sztrapacskát juhtúróval, csülkösen és borjúpörkölt mellé, házi tésztából készítik. Szlovák sört nem tudsz mellé választani, ellenben kézművest igen.

Csülök vendéglő (1046 Budapest, Reviczky utca 36.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mat Sallai (@insta.mat12x) által megosztott bejegyzés

Az 1972-ben alapított, nosztalgikus hangulatot idéző családias újpesti kisvendéglő az egyéb házias ételek mellett juhtúrós sztrapacskát is kínál. Ha megbirkóztál az adaggal, a 2 km-re található Duna-partra kisétálva le is járhatod az ebédet.

Fenyőgyöngye (1025 Budapest, Szépvölgyi út 155.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lénárt Virág & Decor (@lenart_virag_dekor) által megosztott bejegyzés

A hármashatárhegyi kiránduló útvonalak 0. kilométerkövének számító étteremben kifejezetten házias ételekkel is találkozni. A káposztás tészta, tojásos nokedli, szalontüdő, bácskai rizseshús fémjelezte sorból természetesen nem hiányozhat a sztrapacska sem. Akár felvidéki bordával is kérheted.

Harapó Mókus Vendéglő (1032 Budapest, Zápor utca 69.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Harapó Mókus Vendéglő (@harapo_mokus) által megosztott bejegyzés

„Burgonyával készült galuska serpenyőben juhtúróval megpirítva, tetején ropogós szalonnapörccel” – ahogy a nagykönyvben meg van írva, úgy szerepel a hely étlapján is. Harcsapaprikás mellé is kérheted.

Címlapfotó: Megumi Nachev / Unsplash