Vince Magazin novemberi lapajánló: Tokaj édes kincsei

2022. november 15.

A Vince Magazin novemberi lapszámának középpontjában a tokaji édes borok állnak. Emellett ellátogatunk Halimbára és Helembára, megnézzük mi újság az őszi Burgenlandban és beszélgetünk egy jót Eszterbauer Jánossal is.

Tesztszekció: aszúk és szamorodnik a 2018-as és 2019-es évjáratból

Hagyományosan a novemberi lapszámunkban megnézzük, milyenek a legfrissebb aszúk és szamorodnik, és szintén hagyományosan ilyentájban osztjuk ki a legtöbb Vince-díjat. A tokaji édes borokat ugyanis lehet nem ismerni (ezen igyekszünk segíteni), de nem lehet nem szeretni! Számunkra mindig öröm, ha egy tesztünkön nem csak a jól bejáratott nagy pincék diadalmaskodnak, hanem egy-egy kicsinél is igazi remekműre bukkanhatunk. A magazint fellapozva kiderül, ezúttal kik rabolták el a szívünket!

Az évjáratkörképet ezúttal Somogyi Gergely elemzi számunkra. A szerző, mondhatni, igazán testközelből élt át minden egyes ködös reggelt, és napról napra figyelhette meg a szőlőszemek aszúsodását.

Halimba és Helemba

Fotó: Acsai Miklós / Vince Magazin

Olyanok ezek a településnevek, mint valami mesebeli hősök, pedig mégcsak nem is egymás szomszédságában helyezkednek el. A Halimba Crystal (igen, a névadó Halimbán találhatóak) kiváló minőségű kézzel készített kristálypoharakat jegyez. Vancsik Ivett főszerkesztőnk vállalta magára a feladatot, hogy saját szemmel nézze végig, hogyan is történik a poháröntés! Illetve, ha már ott volt, hát nem csak nézte, ki is próbálta… és hogy hogy sikerült? Megírtuk.

Fotó: Hirling Bálint / Vince Magazin

Az oldalvonalról már régóta figyeljük, mi készülődik a felvidéki Helembán, most pedig el is látogatunk a 3 Folyó Völgyébe, a Világi Wineryhez! Különleges terroir, komoly történelmi múlt és egy nagyot álmodó csapat: a Világi Winery új élettel töltötte meg a természeti szépségeivel rabul ejtő felvidéki tájat.

Burgenland ősszel

Fotó: Talabér Géza / Vince Magazin

Habár nincsen messzebb a fővárostól, mint Tokaj-Hegyalja szelíd lankái, ezúttal mégis két napot töltöttünk el Burgenlandban, hogy feltöltődve térhessünk vissza a négy fal közé, és így írjuk meg az élményeinket. Míg itthon is már Michelin lázban égett a gasztronómiai világ, mi megkóstoltuk Ausztria egyik, ha nem a legjobb éttermének aktuális degusztációs menüjét, hagytuk, hogy magával ragadjon Roland Velich (Moric) sodró lendülete és varázslatos kékfrankosai, hogy este Kismarton legújabb szállodájában dolgozzuk fel élményeinket. És ha már megálltunk Kismartonban, hát nem hagytuk ki az Eszterházy Pincészetet sem. Megkóstoltuk, mit is tud az Etyeki Kúria nagytestvére!

Minden egy pohár jó borral kezdődik

Fotó: Dancsecs Ferenc / Vince Magazin

Eszterbauer János nem készült borásznak, sőt, annak idején még a zenei pálya sem számított tőle életidegennek. Viszont, ahogy az lenni szokott, egy vargabetűvel érdekes fordulatot vett az élete. A nagyapjától kapott pénzt nem költhette semmi másra, csak szőlőterület megvásárlására, és ami ezután következik, már történelem. Németi Sándor tolmácsolásában olvashatják el Eszterbauer János hihetetlen életútját, amelyet most már Eszterbauer brandként is ismerünk.

Téli öröm a téli sör

Mondanunk sem kell, hogy az elmúlt évtized a kisüzemi sörfőzés reneszánszáról szól. És talán azt sem kell különösebben fejtegetnünk, hogy bizony, a nyári kánikula elmúltával kevesebben választják a szomjoltásnak ezt az igencsak kellemes módját. Sebaj, a sörfőzdék mindenre felkészülnek: mutatjuk, merre is érdemes elindulni, ha valaki kivételesen bor helyett sörben keres valami igazán ünnephez méltót!

A Vince Magazin novemberi lapszáma 2022. november 17-től kapható országszerte, vagy előfizethető nálunk.