Penne, spagetti, tortellini, lasagne: miért az olasz tészta a legjobb?

2024. augusztus 06.

Az olasz tészta sikerének receptje nem utolsó sorban annak történetében keresendő.

Az olasz konyha világszerte híres különleges és sokszínű tésztaételeiről. Annál kevesebbet tudunk viszont arról, hogyan és mikor is jöttek létre és váltak a világ kedvenceivé. A Hamu és Gyémánt gyűjtötte össze ezek közül a krémek krémje, vagyis a négy talán legismertebb olasz tészta történetét.

Lasagne

lasagne az egyik legkorábbi ismert tésztaforma, ami egészen az ókori Rómába vezethető vissza. A paradicsom azonban csak a 16. században érkezett Európába, a proto-lasagnához pedig már azelőtt is használtak néhány érdekes összetevőt.

A 4. század végi vagy 5. század eleji Apicius szakácskönyv egyik korai receptje szerint főtt kocasültből, mazsolás borból és fügéből készült mártást rétegeztek a vékony tészták közé. A Liber de Coquina című 14. századi olasz szakácskönyvből származó lasagna receptje viszont kicsit ismerősebbnek tűnhet. Abban az utasítások szerint reszelt sajtot és fűszereket kellett a tésztához rétegezni.

Ebben a cikkben egy a Vince által is kipróbált, rendhagyó receptet is bemutattunk a lasagne tésztához.

Spagetti

spagetti vitathatatlanul az egyik leghíresebb tésztaforma, amely Olaszországból származik, bár eredttörténete nem egészen egyértelmű. Azt viszont tudni lehet, hogy a spagetti kifejezés kis zsinórokat jelent.

Történészek szerint Szicíliában már legalább az 1100-as években készítettek spagettit. Mindazonáltal csak évszázadokkal később, az Egyesült Államokba érve vált széles körben elterjedté. A 19. század végén és a 20. század elején a spagetti egyike volt azon kevés olasz alapanyagoknak, amik az Egyesült Államokban kaphatók voltak. Az ekkor Amerikába bevándorló olaszok milliói húshoz és paradicsomkonzervhez is hozzájutottak, így vált a spagetti és a húsgombóc az olasz-amerikai háztartások és éttermek alapételévé.

Penne

A legelső pennét 1865-ben készítették el. Ekkor készített Giovanni Battista Capurro olasz tésztakészítő olyan gépet, ami ferdén vágott vékony kis csöveket alkotott. A penne-gépet még ugyanezen év március 11-én szabadalmaztatta, így a penne egyike azon kevés tésztáknak, amelyeknek igazolható születésnapja van.

Tortellini

A régebbi tésztaformák eredetét nehéz nyomon követni. Bologna és Modena is igényt tartana a tortellini szülővárosa címre, azonban senki sem tudja pontosan, honnan származik a töltött, gyűrű alakú tészta.

Egy legenda szerint a receptet egy vendéglős alkotta meg Castelfranco Emiliából, egy Bologna és Modena között fekvő olasz városból. Amikor egy nap egy gyönyörű nő érkezett a fogadójába, annyira magával ragadta a lány szépsége, hogy a kulcslyukon keresztül kémlelte, ahogy nyugovóra tért, és teljesen lenyűgözte a lány köldöke. A látvány arra ösztönözte, hogy a konyhába rohanjon, és feltalálja a ma tortellini néven ismert, köldök alakú gombócot.

Címlapfotó: Mae Mu / Unsplash