Magyarországon ingyen van, mégis kiment a divatból ez a finom zöldség
Rendkívül sokoldalú, megterem a kertben is, mégis gyakorlatilag teljesen feledésbe merült.
Minapi cikkében a haszon.hu gyűjtött össze olyan zöldségeket, amik valamiért kimentek a divatból, pedig nagyon finomak és ízletesek. Egyik ilyen a tarlórépa (Brassica rapa rapifera), ami korábban nemcsak a tányérokon, de az ágyásokban is gyakran bukkant fel. Vagyis régen az emberek ingyen jutottak hozzá, és ez a lehetőség természetesen ma is fennáll. Ugyanis, mint írják, a tarlórépa „egy gyorsan növő gyökérzöldség, amely korábban sokkal népszerűbb volt a házikertekben”.
Vannak kifejezetten takarmányozási célra termesztett, és emberek számára szelektált étkezési célú fajtái is. Íze enyhén csípős, de édeskésebb, mint a sárgarépa, és textúrája ropogós. Nyersen is ehető, reszelve salátákba, vagy vékony szeletekre vágva mártogatóssal. Burgonyához hasonlóan főzve, pürének, vagy levesekbe, ragukba is alkalmas hozzávaló. Olajban sütve vagy vajon párolva, fűszerekkel ízesítve finom köret. Káposztához hasonlóan savanyítva télen is élvezhetjük különleges ízét. Levelei pedig a spenóthoz hasonlóan párolva, vagy főzeléknek is elkészíthetők.
Címlapfotó: Fusco Studio / Unsplash