1700 palack készült belőle, víz alatt érlelték, mi az?

2023. augusztus 20.

Egy hajózási társaság és egy pincészet közös projektjeként valami igazán egyedülálló született.

Norvégia északi részén, Sandnessjøen településének partjainál tavasszal mintegy 1700 palackot emeltek ki a tenger vizéből. Az üvegek fél évig ültek 30 méterrel a tengerszint alatt, és nem egy baleset következtében. A Rathfinny Wine Estate cég szándékosan döntött úgy, kipróbálnak valami olyat, amit eddig még senki: a tenger fenekén érlelték habzóboraikat. (A pezsgő megfelelő otthoni tárolásáról ITT írtunk bővebben.)

Import pezsgő a kísérleti alany

Az angol pincészet a 130 éve működő norvég Hurtigruten Coastal Express hajós vállalattal együttműködve fogott bele a projektbe. Utóbbi hajóztató vállalkozás hajói egyszerre működnek kompként és turistahajóként. Fedélzeteiken olyan szolgáltatások várják a vendégeket, mint a spa, az edzőterem, de egy kávézó és egy fine-dining étterem is helyet kapott a hajók fedélzetén – tájékoztat róla az Independent.

 A Hurtigruten 130. évfordulóját ünnepli a különleges kollaborációval, júniustól pedig az utasok már megkóstolhatják a tengerfenéken érlelt pezsgőket. A pincészet klasszikus cuvée-je bemutatása óta széleskörű elismerésre tett szert. 2022-ben az Independent a legjobb klasszikus cuvée-nek nevezte a szépen elkészített, citrusos és barackos ízvilággal rendelkező pezsgőt.

A Rathfinnyt pezsgőpincészetet egy házaspár, Mark és Sarah Driver vezetik, a tenger alatti projekt viszont a norvég hajós cég italokért felelős igazgatójának, Tani Gurrának a fejéből pattant ki. Gurra és Andre Petterson (a szállodaüzemeltetési alelnök) úgy döntöttek, adnak egy esélyt a technológiának. Azután szánták rá magukat az ötletre, miután 2010-ben búvárok egy csoportja 168 palack champagne-ra bukkant egy Balti-tengeri hajóroncsban. A 170 éves pezsgők évtizedeket töltöttek a tenger fenekén, ám ahelyett, hogy tönkrementek volna, kiderült: a tenger tökéletes hőmérsékletű borospinceként funkcionált.

„A furcsa esemény után gondolkodni kezdtem és mindig arra jutottam: miért ne? Miért ne csinálhatnánk valami ilyesmit szándékosan?” – mesélte Gurra az Independentnek. „Számunkra a fjordok halastavak, a hegyek zöldség- és gyógynövénykertek. Miért ne lehetne a tenger a borospincénk?”

Nem véletlenül Anglia

Bár Norvégia adja a világ legészakibb borászatát (ez az Eventyrvin’s Lerkekasa), a szőlő és a saját bor egyelőre még ritkaságnak számít az országban. Az ötletgazdák így tekintetüket afelé az ország felé fordították, ahonnan a legtöbb vendégük érkezik – ez pedig az Egyesült Királyság. A választás végül a sussexi Rathfinnyre esett. Mark és Sarah rendkívül megörültek a szokatlan lehetőségnek és kaptak is az alkalmon. Mark a már idézett cikkben elmondta, nagyon büszkék arra, hogy Norvégiában képviselhetik Sussex tartományát. Örülnek annak, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő angol pezsgőket egy olyan különleges helyszínen mutathatják be, mint a Hurtigruten hajói.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Club Amellior (@club_amellior) által megosztott bejegyzés

„Persze az már csak hab a tortán, hogy a cég hajóit rengeteg angol turista látogatja” – tette hozzá Mark. Na de milyen hatással is volt a tenger a pincészet cuvée-jére? Gurra szerint a tengeri pincének köszönhetően a cuvée lágyabbá, simábbá vált. Hogy biztosak legyenek ennek megítélésében, Norvégia egyik legjobb sommelier-jét is segítségül hívták. Nikolai Haram Svorte is elégedetten nyilatkozott a tételről, szerinte sokkal üdébb volt, mint amire számított. A citrusos kezdet után a pezsgő. az osztrigához hasonlóan, egy enyhén sós beütéssel zárult. Mint mondta „egyértelmű számomra, hogy ez a rendkívül izgalmas kísérlet a pezsgő tárolásának és érlelésének egy egyedi módját tárta fel”.

Címlapfotó: Yannis Papanastasopoulos / Unsplash