Tojás helyett: 4 dolog, amivel tökéletesen helyettesíthető a tojás a receptekben

2023. március 24.

Bemutatjuk azokat a kipróbált konyhai alapanyagokat, amik tényleg működnek a tojás helyett a receptekben.

A tojás rendkívül egészséges és sokoldalú táplálék. Különösen fontos sütésnél, ahol szinte minden recepthez szükséges. Ám azoknak, akik különböző okokból nem fogyaszthatják, vagy nem áll rendelkezésükre, nem kell megijedniük. Szerencsére rengeteg alternatíva létezik a tojás helyett. A Food52 gyűjtötte össze ezeket. (Persze az ilyen és ehhez hasonló italokkal már nehezebb dolgunk van.)

Őrölt lenmag vagy chia mag

Magas az omega-3 zsírsav- és a rosttartalma. A magokat otthon is ledarálhatjuk, vagy vásárolhatunk kész maglisztet a boltban. Egy tojás helyettesítéséhez keverjünk össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chia- vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel, amíg teljesen felszívódik és besűrűsödik. Ez a megoldás diósabb ízt eredményezhet. Ezért leginkább olyan ételeknél működik, mint a palacsinta, gofri, muffinok, kenyerek és sütemények.

Selyem tofu

A tofu textúrája a víztartalma alapján változik. Minél több vizet préselnek ki, annál keményebb lesz a tofu. A selyemtofunak magas a víztartalma, ami azt jelenti, hogy lágyabb az állaga. 1 tojás helyett 1/4 csésze (kb. 60 gramm) pürésített, selymes tofut kell használni.

Banánpüré

A banánpüré szintén népszerű tojáshelyettesítő. A banánnal való sütés egyetlen hátránya, hogy a végeredménynek enyhe banáníze lehet. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó is működnek. Ezek ráadásul nem befolyásolják annyira az ízt. Bármelyik gyümölcsöt is választjuk, minden tojást 1/4 csésze (65 gramm) pürével helyettesíthetünk. Ez a módszer süteményekben, muffinokban, brownie-kban működik a legjobban.

​Ecet és szódabikarbóna

1 teáskanál (7 gramm) szódabikarbóna és 1 evőkanál (15 gramm) ecet összekeverésével a legtöbb receptben 1 tojás helyettesíthető. Az ecet és a szódabikarbóna összekeveredve kémiai reakciót indít el, amelynek során szén-dioxid és víz keletkezik, ami könnyűvé és szellőssé teszi a süteményeket.

Címlapfotó: Hannah Tasker / Unsplash