5 könnyen elkészíthető ünnepi tojáslikőr, amit aztán nem lehet abbahagyni
A tojáslikőr már sokakat meghódított szuper krémes állagával, pikáns ízével és azzal, hogy a testet-lelket képes megmelengetni. Most 5 olyan receptet mutatunk, amik mindenkit ünnepi hangulatba hoznak.
Tojáslikőr az évszázadok során
A “kulináris” történészek nem igazán értenek egyet abban, hogy pontosan honnan is származik a tojáslikőr. A többségük úgy gondolja, egy középkori brit italból (posset) alakult ki, amit tejjel, valamint borral vagy sörrel és fűszerekkel ízesítettek. A középkorban a possetet egyébként főleg megfázás és influenza elleni gyógyszerként használták. A történészek egy másik csoportja szerint azonban az ital először a 18. században jelent meg az amerikai gyarmatokon, ahol bőven akadt tojás és rum – fejti ki az insider cikke. A forbes szerint akkoriban a tojáslikőr hamar nagy népszerűségre tett szert a téli időszakban, például karácsonykor: melegen, téli fűszerekkel nem tudtak neki ellenállni.
1. Szerecsendiós és vaníliás tojáslikőr

Hozzávalók
- 950 milliliter tej
- 5 szegfűszeg
- ½ teáskanál vanília
- 1 teáskanál fahéj
- 12 tojássárgája
- 180 gramm cukor
- 950 milliliter tejszín
- 2 teáskanál vanília
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- 180 milliliter rum
- 180 milliliter bourbon
- 120 milliliter brandy
Így készül
- Keverjük össze a tejet, a szegfűszeget, a fél teáskanál vaníliát és a fahéjat egy edényben.
- Forraljuk fel a keveréket.
- Egy nagy keverőtálban keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot.
- Lassan adagolva adjuk hozzá a forró tejes keveréket a tojáshabhoz.
- Miután a keverék nagy része belekerült a tojásba, tegyük az egészet egy lábosba.
- Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük 3-5 percig (ne hagyjuk felforrni).
- Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Keverjük hozzá az alkoholt, a tejszínt, a két teáskanál vaníliát és a szerecsendiót.
- Tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
2. Kókuszbomba tojáslikőr

Hozzávalók
- 350 milliliter kókusztej, cukrozatlan
- 350 milliliter tej
- 350 milliliter kókuszkrém
- 350 milliliter sűrített tej
- 950 milliliter Barrilito rum
- 3 evőkanál őrölt fahéj
- 5 fahéj rúd
- 3 evőkanál vanília kivonat
Így készül
- A rum kivételével az összes hozzávalót keverjük össze. Állandó kevergetés mellett lassan forraljuk fel őket.
- Hagyjuk kihűlni a keveréket, és adjuk hozzá a rumot.
- Tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
- Tálaljuk hidegen, díszítsük fahéjrudakkal és fahéjporral.
3. Borsmentás tojáslikőr

Hozzávalók
- 45 milliliter Absolut Vanilia vodka
- 30 milliliter borsmenta likőr
- 30 milliliter tojáslikőr
- 50 milliliter fahéjszirup
Így készül
- Töltsünk meg egy koktél shakert jéggel.
- Tegyük az összes hozzávalót a shakerbe, és keverjük össze őket.
- Cukrozzuk be a martinis poharak szélét.
- Öntsük a tojáslikőrt a poharakba.
- Díszítsük őket fahéjrúddal.
4. Habkönnyű fahéjas tojáslikőr

Hozzávalók
- 5 tojás
- 470 milliliter teljes tej
- 240 milliliter sűrített tej
- 240 milliliter tejszínhab
- 1/2 teáskanál fahéj
- 180 milliliter Ron Abuelo rum
Így készül
- Keverjük össze egy tálban a sűrített tejet, a sima tejet, a tejszínhabot és a fahéjat.
- Melegítsük fel a keveréket.
- Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, keverjük hozzá a rumot és tálalásig tartsuk hűtőben.
5. Krémes rumos tojáslikőr

Hozzávalók
- 30 milliliter Flor de Cana rum
- 30 milliliter brandy
- 30 milliliter tojáslikőr
- 15 milliliter cukorszirup
Így készül
- Tegyük az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárba.
- Jól rázzuk össze a keveréket, majd szűrjük le.
- Töltsük poharakba.
- A tetejére tegyünk frissen reszelt szerecsendiót.
- Fogyasszunk mellé egy finom mézeskalácsot.
Címlapfotó: Oksana Mizina / Shutterstock