5 könnyen elkészíthető ünnepi tojáslikőr, amit aztán nem lehet abbahagyni

2022. november 28.

A tojáslikőr már sokakat meghódított szuper krémes állagával, pikáns ízével és azzal, hogy a testet-lelket képes megmelengetni. Most 5 olyan receptet mutatunk, amik mindenkit ünnepi hangulatba hoznak.

Tojáslikőr az évszázadok során

A „kulináris” történészek nem igazán értenek egyet abban, hogy pontosan honnan is származik a tojáslikőr. A többségük úgy gondolja, egy középkori brit italból (posset) alakult ki, amit tejjel, valamint borral vagy sörrel és fűszerekkel ízesítettek. A középkorban a possetet egyébként főleg megfázás és influenza elleni gyógyszerként használták. A történészek egy másik csoportja szerint azonban az ital először a 18. században jelent meg az amerikai gyarmatokon, ahol bőven akadt tojás és rum – fejti ki az insider cikke. A forbes szerint akkoriban a tojáslikőr hamar nagy népszerűségre tett szert a téli időszakban, például karácsonykor: melegen, téli fűszerekkel nem tudtak neki ellenállni.

1. Szerecsendiós és vaníliás tojáslikőr

tojáslikőr aranyszínű tányéron
Fotó: harexape / Shutterstock

Hozzávalók

  • 950 milliliter tej
  • 5 szegfűszeg
  • ½ teáskanál vanília
  • 1 teáskanál fahéj
  • 12 tojássárgája
  • 180 gramm cukor
  • 950 milliliter tejszín
  • 2 teáskanál vanília
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 180 milliliter rum
  • 180 milliliter bourbon
  • 120 milliliter brandy

Így készül

  1. Keverjük össze a tejet, a szegfűszeget, a fél teáskanál vaníliát és a fahéjat egy edényben.
  2. Forraljuk fel a keveréket.
  3. Egy nagy keverőtálban keverjük habosra a tojássárgáját és a cukrot.
  4. Lassan adagolva adjuk hozzá a forró tejes keveréket a tojáshabhoz.
  5. Miután a keverék nagy része belekerült a tojásba, tegyük az egészet egy lábosba.
  6. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük 3-5 percig (ne hagyjuk felforrni).
  7. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  8. Keverjük hozzá az alkoholt, a tejszínt, a két teáskanál vaníliát és a szerecsendiót.
  9. Tegyük egy éjszakára a hűtőbe.

2. Kókuszbomba tojáslikőr

kék pohárban tojáslikőr
Fotó: harexape / Shutterstock

Hozzávalók

  • 350 milliliter kókusztej, cukrozatlan
  • 350 milliliter tej
  • 350 milliliter kókuszkrém
  • 350 milliliter sűrített tej
  • 950 milliliter Barrilito rum
  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 5 fahéj rúd
  • 3 evőkanál vanília kivonat

Így készül

  1. A rum kivételével az összes hozzávalót keverjük össze. Állandó kevergetés mellett lassan forraljuk fel őket.
  2. Hagyjuk kihűlni a keveréket, és adjuk hozzá a rumot.
  3. Tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
  4. Tálaljuk hidegen, díszítsük fahéjrudakkal és fahéjporral.

3. Borsmentás tojáslikőr

martinis pohár
Fotó: Oksana Mizina / Shutterstock

Hozzávalók

  • 45 milliliter Absolut Vanilia vodka
  • 30 milliliter borsmenta likőr
  • 30 milliliter tojáslikőr
  • 50 milliliter fahéjszirup

Így készül

  1. Töltsünk meg egy koktél shakert jéggel.
  2. Tegyük az összes hozzávalót a shakerbe, és keverjük össze őket.
  3. Cukrozzuk be a martinis poharak szélét.
  4. Öntsük a tojáslikőrt a poharakba.
  5. Díszítsük őket fahéjrúddal.

4. Habkönnyű fahéjas tojáslikőr

tojáslikőr és fahéjrúd
Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 470 milliliter teljes tej
  • 240 milliliter sűrített tej
  • 240 milliliter tejszínhab
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 180 milliliter Ron Abuelo rum

Így készül

  1. Keverjük össze egy tálban a sűrített tejet, a sima tejet, a tejszínhabot és a fahéjat.
  2. Melegítsük fel a keveréket.
  3. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni.
  4. Ha kihűlt, keverjük hozzá a rumot és tálalásig tartsuk hűtőben.

5. Krémes rumos tojáslikőr

tojáslikőr kekszek
Fotó: Oksana Mizina / Shutterstock

Hozzávalók

  • 30 milliliter Flor de Cana rum
  • 30 milliliter brandy
  • 30 milliliter tojáslikőr
  • 15 milliliter cukorszirup

Így készül

  1. Tegyük az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárba.
  2. Jól rázzuk össze a keveréket, majd szűrjük le.
  3. Töltsük poharakba.
  4. A tetejére tegyünk frissen reszelt szerecsendiót.
  5. Fogyasszunk mellé egy finom mézeskalácsot.

Címlapfotó: Oksana Mizina / Shutterstock