Fél kiló vaj és egy vágódeszka: íme a legújabb gasztroőrület

2022. október 13.

Valóban leáldozott a sajt- és a hidegtálak csillaga, és egy vaj alapú újdonság vette át a helyüket? Egy hamar feledésbe merülő trendről lenne csak szó vagy egy valódi gasztroforradalomról?

Az elmúlt időszakban a különféle közösségi felületeken egyre több olyan kép bukkan fel, amin mindössze egy konyhai vágódeszka és rajta elkent vaj látható. Miközben a vágódeszkákra régóta kerülnek sajtok, felvágottak és egyéb finomságok, az teljesen új, hogy a vajat kenik közvetlenül a deszkára.

Mi az a butter board?


A butter board (magyarul vajas deszkának lehet fordítani) elkészítése egyáltalán nem bonyolult, hiszen tényleg csak lágy vajra és egy fa vágódeszkára, vagy egy pala- vagy márványtáblára van szükség hozzá. Az „alap”, vagyis a megfelelő, jó minőségű vaj kiválasztása után a további feltétnek már csak a kreativitás szab határt. Az internetre feltöltött változatokban legtöbbször méz, citromhéj, ehető virág, gyümölcs, zöldség és durva szemű só kerül még rá.

De honnan indult a trend? A vajas különlegesség elkészítéséről a New York-i Justine Doiron receptfejlesztő blogger készített videót, amit a TikTok-on tett közzé. A 28 másodperces felvételt azóta már majdnem 9 millióan megtekintették, és egyre többen próbálják reprodukálni az eredetit. Bár az amerikai receptfejlesztő hölgy volt az első, aki videón mutatta be ezt a finomságot, a fogás megalkotója egy amerikai séf. Joshua McFadden a 2017-ben megjelent, nem mellesleg James Beard-díjas „Hat évszak: Új út a zöldségekkel” (Six Seasons: A New Way With Vegetables) című könyvében írta le a butter board elkészítésének lépéseit – számolt be a trend eredetéről a The New York Times

Problémás lehet a vaj és a deszka találkozása

View this post on Instagram

A post shared by MORGAN | NN & MK Blogger (@exploremoremorgan)


Ha valami trenddé válik a gasztronómia világában, akkor a közösségi média segítségével hipp-hopp elszabadul. Így történt ez a „vajasdeszkával”, miközben egyes szakemberek óva intenek tőle.

Többek között a Los Angeles Time nemrég megjelent cikke hívta fel az olvasók figyelmét a trend potenciális veszélyeire. A cikk írója, Jessica Roy szerint ugyanis higiéniai szempontból aggályos a meglágyult vajat rákenni az öreg, elhasznált vágódeszkára. A hús szeletelésére használt deszka például a baktériumok melegágya. „Amikor a kreativitásról esik szó, akkor nem a mikroorganizmusokhoz hasonló extra feltétre kell gondolni” – összegez az említett írás. A szakemberek javasolják, aki mégis kipróbálná ezt a trendet, mindenképpen egy új deszkát használjon erre a célra. Szintén ajánlott késsel kenni a vajat a kenyérre és nem a kenyeret tunkolni a vajba.

A hűtőből kivett, több órán át szoba hőmérsékleten pihentetett vaj ezzel szemben nem jelent veszélyt nyugtat meg a New York Times cikke -, a sózott fajták akár négy órán keresztül is kint maradhatnak.

Bor párosítások a butter board mellé

A tengeri sóval, citromhéjjal, frissen szeletelt körtével, dióval, mézzel és egy kis friss fűszernövényekkel ízesített butter board-hoz kiválóan illik egy finom testes, krémes textúrájú chardonnay. Bogyós befőttekhez egy finom zamatú, savakban gazdag, édes-gyümölcsös aromájú pinot noir a tökéletes választás.

Meddig tart a vaj és a deszka uralma? 

View this post on Instagram

A post shared by Joy Huang (@joyosity)


A közösségi médiának köszönhetően a trend olyan gyorsan elérte a felhasználókat, hogy már nem számít izgalmasnak. Ezenfelül már mi is írtunk arról, hogy az utóbbi évben a tejtermékek árai drasztikusan növekedtek. Ennek okai az ellátási lánc problémái, a munkaerőhiány és az infláció. Lehetséges tehát, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet – ami többek között az élelmiszeripart is keményen sújtja – nem teszi majd lehetővé, hogy ez a trend sokáig életben maradjon.

Címlapfotó: Suzanne Tucker / Shutterstock