6 étel, amivel csodát tesz a pirospaprika, pedig nem gondolnánk

2023. október 24.

A pirospaprika nemcsak a csirkepaprikást, a krumplis tésztát, vagy a lecsót dobja fel. Olyan fogások is újjászületnek általa, amikről nem is gondoltuk volna.

Bár paprikafutar szerint már a 16. században is jelen volt az országban, a magyarok körében a 18. században vált igazán ismertté a paprika. A század végén már egy szakácskönyv is említi. A legelső termesztési körzete hazánkban Szeged környékén alakult ki. Európában Spanyolország mellett itt, később pedig Kalocsa közelében kezdték tömegesen termeszteni a fűszernövényt. Nem meglepő hát, hogy a világhíres magyar termékek egyike a szegedi, a másik pedig a kalocsai pirospaprika.

A paprika elterjedéséhez a magyar találmány, a fűszerpaprika porrá őrlése is hozzájárult. Olyannyira, hogy a 18. század végétől olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé. Ez jól látható a magyar nyelvterület peremén fennmaradt nyelvjárásokban használt kifejezésekből, ahol máig pirosborsként vagy veresborsként hivatkoznak rá.

A pirospaprika a magyar konyha egyik legfontosabb fűszere. Ennél azonban sokkal több. A dailymeal gyűjtötte össze azokat az ételeket, amiket igazán átalakít pár szórás a fűszerből! Nem, nem a gulyáslevesről és a paprikás krumpliról lesz szó, annál sokkal váratlanabb fogások kerülnek terítékre.

Tükörtojás

Ha eddig nem használtunk volna pirospaprikát a reggelihez, ideje elkezdeni. A fűszernek köszönhetően sokkal gazdagabb íze lesz a tükörtojásnak. Fontos: az őrleményt már az olajhoz adjuk hozzá. A fűszer fokozza mind az olaj, mind a tojás ízét, ezzel egy extra dimenziót adva a fogásnak.

Karfiol

A zöldségnek magának elég enyhe íze van, viszont kiválóan képes felszívni a hozzáadott fűszereket. A csípős, az édes és a füstölt paprika is tökéletes társa lehet az enyhén földes, neutrális ízű zöldségnek. Ha pedig még egy kis sót, illetve borsot is hozzáadunk, egy igazán komplex ízhatást érhetünk el.

Padlizsán

A nyers padlizsánnak szintén elég neutrális íze van, a sütőből kivéve viszont már egy füstös, puha és picit édeskés ételt kapunk. A paprika amellett, hogy kihangsúlyozza ezeket az ízeket, saját karakterét is beleviszi a végeredménybe. Ha a Földközi-tenger vidékét szeretnénk megidézni, akkor az édes paprikával a parmezánhoz jól passzoló paradicsomos ízeket is kölcsönözhetünk neki. Ha pedig kicsit keletebbre „kirándulnánk”, a füstölt paprika használatával olyan népszerű ételt tudunk az asztalra varázsolni, mint a baba ganoush.

Görög joghurt

A krémes, lágy joghurt számos szósznak az alapja, paprikával vegyítve pedig ínycsiklandó mártásokat készíthetünk sokfajta ételhez. Az india tikka masalához bármilyen típust használhatunk. Alapvetően elmondható, az édesebb típusok jól ellensúlyozzák a csípős ízeket, füstölt paprikával pedig egy extra dimenziót adhatunk a fogásoknak.

Forró csokoládé

A paprika egyik legmeglepőbb bevetési területe. De működik! A bizonyíték rá a mexikói forró csoki, amit ünnepek alatt, de reggelihez is szívesen fogyasztanak a helyiek. Habár az eredeti recept chilit és fahéjat tartalmaz, a paprika segítségével is megadhatjuk az italnak a csípős löketet. A füstölt paprika pedig tökéletes párosítás az édeskés fahéjhoz.

Popcorn

Ha a sima, vajas és sós ízesítésű pattogatott kukorica már nem hozna minket annyira lázba, érdemes egy kis paprikát szórni a popcornra. Azt, hogy melyik paprika a legjobb a nassolnivalóhoz, a popcorn alapíze befolyásolja. Az édesebb kukoricának például nem árt egy kis csípősség vagy füstös íz. Ha kreatív kedvünkben vagyunk, fokhagymaport, parmezánt vagy egy kis kakaót is rakhatunk a popcornunkra.

Címlapfotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash