5 budapesti étterem, ahol közel-keleti étel kapható

2022. október 08.

Íme, 5 budapesti étterem, ahol kipróbálhatod, milyen az igazi, a fűszeres és különleges ízvilágú közel-keleti étel.

Akit egyszer megtalál a közel-keleti étel, az soha többé nem felejti őket. Miért? Mert a fogásaikban található aroma- és fűszerkavalkád egyszerűen utánozhatatlan. Mi összegyűjtöttünk 5 budapesti éttermet, ahol az ízlelőbimbóidat kényeztethetjük.

1. Laziza (1052 Budapest, Régi posta utca 15.)

View this post on Instagram

A post shared by Laziza (@laziza_budapest)


Felejtsd el a gyrost, mert megérkezett a shawarma! De mi ez az étel? Fokhagymás krémmel megkent arab kenyérbe töltött csirke- vagy marhahússzeletek friss sült krumpli ölelésében. A budapesti Laziza szíriai gyorsétterem tökéletes hely arra, hogy kipróbáld ezt a finomságot, ami már meghódította a világ más részeit is.

2. Mozata (1052 Budapest, Párizsi utca 3.)

View this post on Instagram

A post shared by Mozata (@mozataworld)


A közel-keleti ételek listája nem lehet teljes a libanoni fogások nélkül. A Mozata étterembe belépve egyszerre élheted át a különleges libanoni életérzést és a megannyi fűszeres finomságot. Sőt, náluk még a legegyedibb arab kávékülönlegességeket is megkóstolhatjuk.

3. Baalbek (1056 Budapest, Belgrád rakpart 22.)

View this post on Instagram

A post shared by Baalbek (@baalbekrestaurant)


Maradjunk még egy kicsit a napfényes Libanonban. A Baalbek étterem egy pezsgő hely a Duna partján, ahol belekóstolhatunk a mediterrán és közel-keleti ízek fúziójába is. Természetesen a tradicionális libanoni aromák is helyet kaptak a menün. Ezenfelül, ha betérünk hozzájuk, átélhetjük a legendás arab vendégszeretet is.

4. Byblos (1052 Budapest, Semmelweis utca 1-3.)

View this post on Instagram

A post shared by Byblos – Fine Lebanese Cuisine (@byblosbudapest)


A Byblos étterem gondosan ügyel arra, hogy az elkészített ételek jól tükrözzék a régió fűszereit és ízeit. Kezdjünk náluk egy könnyed előétellel (mezzeh), például egy humusz és falafel duóval, majd jöhet a főétel, sült bárányhús paradicsommal és tahinivel. Jól hangzik, ugye?

5. Al-Amir Étterem (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 18.)

View this post on Instagram

A post shared by Alamir Restaurant (@alamirbudapest)


Az Al-Amir szíriai étterem étterem először 1997-ben nyitotta meg kapuit a Király utcában, majd 2011-ben újjászületett Budapest szívében. Ha egy igazán autentikus közel-keleti étteremre vágyunk, akkor az Al-Amir a mi helyünk. Itt még a falak is arról árulkodnak, hogy éppen damaszkuszi ízeket kóstolunk. Mtebbel, baba gannuzs és a töltött szőlőlevél olyan finomságok, amiket nem hagyhatunk ki náluk.

Étel és bor

Elsőre talán meglepő, de a közel-keleti ételekhez remekül passzolnak a borok. A korábbi cikkünk elolvasása után könnyen tudunk majd választani a rendelt fogásunkhoz megfelelő bort az itallapról.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Farhad Ibrahimzade
/ Unsplash