Horvát gasztronómia: 5 horvát város, amit az ínyenceknek fel kell keresniük

2023. március 12.

Horvátország festői tengerparti települései szinte mindenki számára ismertek. Déli szomszédainknak az ételeik miatt sem kell szégyenkezniük. Az alábbi cikkben öt olyan horvát város mutatkozik be, ahol a horvát gasztronómia remekei megtalálhatók.

Szokásostól eltérő szemlélettel készített Horvátországról cikket a minap a Wanderlust. Nem a legjobb strandokat, legtisztább tengeröblöket gyűjtötte listába, hanem a legfinomabb ételeket és italokat kínáló városokat. Úgy gondoltuk, ez a megközelítés is érdekes lehet a magyarok számára, ezért az alábbiakban megosztjuk.

Dubrovnik, a horvát gasztronómia metropolisza

Dubrovnik az elmúlt időszakban egyfajta gasztronómiai metropoliszává vált. A Michelin-csillagos éttermek és a hagyományos horvát vendéglátóhelyek jól megférnek egymás mellett. Mindazonáltal város legféltettebb gasztro-kincse valójában 30 perc autóútra van Dubrovniktól. Stont a tenger gyümölcseinek Mekkájaként szokták emlegetik. Híres a halvajas leveséről, valamint a kagylókról, az osztrigákról és a tintahalakról, amiket mindig az étkezés napján halásznak ki a vízből

Split

Split ideális hely a gasztro-rajongók számára. A város legtöbb helyi éttermében megtalálható a pašticada, a szalonnával töltött, ecetben, borban, vízben és hagymában pácolt marhahús valamilyen változata. Ez az ősi dalmát recept Split egyik védjegye. A horvát gasztronómiai örökségek listáján is szerepel. Érdemes még megemlíteni, hogy minden év májusában megrendezik Splitben az éves Gourmet Street Food Fesztivált, Horvátország egyik legnagyobb és legjobb ételfesztiválját. Itt a hagyományos és a kísérleti konyhaművészet egyaránt helyet kapok az utcákra kitelepülő árusoknál.

Šibenik

Šibenik konyhája az egyszerűségre épül, a város az erre nyitott ínyencek paradicsoma. Michelin-csillagos éttermek és rusztikus helyi vendéglátóhelyek egyaránt találhatók Šibenikben. Aki ellátogat ide, annak mindenképp érdemes kipróbálnia a rizottót, és a skradin-tortát is.

Zadar

Az egykor „fehér aranynak” nevezett speciális helyi só nagy divat Zadar környékén, különösen a közeli Nin városában. A kézzel „szüretelt” Nin sót a világ legjobbjai között tartják számon. A közeli Pag szigetét pedig a remek sajtjairól ismerik. Mindenképpen érdemes a helyi prosciuttóval lekísérni. Természetesen a tenger gyümölcsei sem hiányoznak errefelé a tányérokról. Legismertebb specialitás a crni rižo, a tintahallal és a tintahal friss fekete tintájából készült fekete rizottó, ami mellé gyakran friss kagyló is érkezik.

Zágráb, a horvát gasztronómia multikulti központja

A horvát főváros az ínyencek multikulturális központjává vált. Itt a kortárs konyha egyesül az oszmán, magyar és római tradíciókkal. Az olasz konyha is nagy hatással van a horvát konyhára, Zágrábban több olasz étterem található, mint bárhol máshol az országban. A zágrábi ételek kifejezetten kiadósak. Jó példa erre a Zagrebački odrezak, azaz a „zágrábi steak”. A Condon bleu-höz hasonlóan ez is egy vékonyra klopfolt szelet (borjúból), amit sajttal és sonkával töltenek meg, majd paníroznak és megsütnek. Zágrábot a „millió szív városa” elnevezéssel is szokták illetni a horvát kultúra szerves részét képező, szív alakú mézeskalácsok miatt. Ezt az édességet az ünnepek alkalmával ajándékba adják egymásnak az emberek, a horvát nép szeretetét és összetartozását szimbolizálva.

Címlapfotó: Marko Hankkila / Unplash