A Kerekdomb Fesztivál 6500 látogatóval zárta a fesztiválszezont

2023. december 20.

Ismét megteltek Tállya utcái és pincészetei fesztiválozókkal, idén 6500 ember látogatott el a Kerekdomb Fesztiválra. A vénasszonyok nyarának köszönhetően még kellemes napsütésben járhatták a látogatók a pincészeteket, hallgathatták a koncerteket és a zenés-, irodalmi előadásokat. Az e-bike túrák és a bodrogi evezés is népszerűnek ígérkezett a nyolcadik Kerekdomb Fesztiválon. Jövőre is hasonlóan sokszínű, összművészeti programokkal merülhetünk el az őszben szeptember 13. és 15. között.

Tállya ezen a hétvégén nemcsak Európa mértani középpontja volt, de a jókedv és a színes programok központja is. Idén újabb rekordot megdöntve 6500-an fesztiváloztak a Kerekdombon. A látogatók 126 különféle program közül választhattak és 22 helyi pincészet borait ízlelhették meg a három nap alatt.

Ilyenkor a fesztivál ideje alatt kinyitják a gazdák a pincék ajtajait, sőt a dűlőtúrákon akár azt is megismerhetjük, hogy honnan is kerül a szőlő a poharunkba. Ezek között is volt olyan dűlőtúra, amely a kutyásoknak és gazdáiknak szólt, volt, ahol e-bike-kal lehetett körbejárni a szőlőtőkéket. Máshol a naplemente kíséretében zajlottak a kóstolók, de aszúszem szedő versenyen is megméretethették magukat a résztvevők. Emellett különféle boros tematikájú beszélgetéseken mélyedhettünk el az UNESCO világörökség alatt álló Tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetességeiben, ismerhettük meg annak borászait.

egy nő pohárral a kezében, háttérben templomtorony
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

Sőt, borkóstolás közben akár jótékonykodhattunk is. A 2021 óta aktív Mosolybor, a Tokaji Borvidékhez aktívan kötődő nők által létrehozott jótékonysági akció keretén belül ugyanis egy kóstolóval összekötött beszélgetés alatt ismerkedhettünk meg a környék női borászaival, a részvételi díjból pedig a Boldogkőváraljai Fogyatékos Otthon lakóinak vásárolnak majd használati eszközöket és szerveznek programokat.

Kerekdomb: a kreativitás ünnepe

A fesztivál a helyiek számára is fontos esemény, ahogy Serfőző Szabolcs, a település polgármestere a megnyitón is elmondta: „Tavaly október óta várjuk. Már évről-évre úgy ünnepli a település a Kerekdomb Fesztivált, mint egy születésnapot”.  A megnyitón dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője elmondta, hogy a szeptember Tállyán már nem csak a szüretről szól, ahogy korábban, hanem a fesztiválról is: „A Kerekdomb Fesztivál hosszú évek óta az együvé tartozás és a kreativitás ünnepe. Ez a fesztivál nem csupán egy gyönyörű történelmi helyen tartott összejövetel. Úgy hiszem, hogy egy olyan különleges alkalom, ahol az itt élők bemutathatják a település értékeit és szépségeit, amelyekhez a szervezők minden igényt kielégítő irodalmi és zenei produkciókat társítanak.”

Az összművészeti fesztiválon mindenki megtalálhatta a neki tetsző programot. Színházi előadások, irodalmi estek, kiállítások, filmvetítések, gyermek programok, kézműves foglalkozások, könnyű-, komoly-, illetve világzenei koncertek és sportprogramok is szerepeltek a műsorfüzetben. A fesztivál zárónapján, a tállyai futáson több, mint hetvenen vehettek àt érmét, kicsik ès felnöttek vegyesen. A nagyszínpad műsorát Rezes Judit és Szabó Győző formabontó darabja, a Love Shake – Az élet összeráz zárta. Emellett a három nap alatt többek között olyan fellépőkre lehetett bulizni, mint a 30Y, az Elefánt, a Follow The Flow, az Ivan & The Parazol, a Parno Graszt, Palya Bea, Ripoff Raskalnikov, vagy éppen Sisi.

A Kerekdomb Fesztivál jövőre kilencedik alkalommal köszönti az őszt Tállyán, szeptember 13. és 15. között. Kedvezményes bérletek már most elérhetők a www.kerekdombfeszt.hu oldalon.

(promóció)
Címlapfotó: Kerekdomb Fesztivál