chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Reggelinek és desszertnek is tökéletes, pedig leves

2024. április 17.

A család új kedvence lesz minden napszakban. Gyorsan elkészíthető, finom, tápláló, egészséges.

Nincs is jobb reggeli, mint az alábbi, friss keksszel tálalt, kompótszerű, édes szederleves. Ettől garantáltan jól indul majd a napunk. Plusz pont, hogy igazi vendégváró desszertként is tökéletesen megállja a helyét. Mutatjuk az egyszerű receptet, amit eredetileg a The Kitchn újságírója osztott meg.

Szederleves

Hozzávalók a kekszhez

  • 250 g liszt
  • 60 ml szobahőmérsékletű növényi olaj
  • 60 g hideg, sózott vaj, plusz egy kevés a tálaláshoz
  • 240 ml teljes tej

Hozzávalók a szederleveshez

  • 50 g cukor
  • 350 g friss szeder

Így készül a keksz

  1. Helyezzünk egy sütőrácsot a középső pozícióba, és a sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
  2. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet a növényi olajjal, és dolgozzuk össze vele.
  3. A hideg vajat vágjuk fel borsónyi darabokra. Adjuk a többi összetevőhöz és keverjük össze, hogy bevonja a liszt, majd öntsük hozzá a tejet, és egy villa segítségével keverjük puha, omlós tésztává. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis lisztet.
  4. Bőségesen lisztezzük meg a konyhapultunkat és a kekszvágó formánkat (egy fejjel lefelé fordított pohár is jól működik). Tegyük rá a tésztát és gyúrjuk át hatszor. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.
  5. Óvatosan sodorjuk ki a tésztát kb. másfél centis vastagságúra. A kekszvágó formával egyenletesen, csavarás nélkül vágjunk ki belőle nyolc darabot. Ezután gyúrjuk össze a maradékot, és használjuk fel azt is.
  6. A nyers kekszdarabokat helyezzük egy zsírozatlan sütőlapra, szorosan egymás mellé, de anélkül, hogy összeérnének. Süssük őket 12-15 percig, amíg meg nem barnulnak.
  7. A kekszek tetejét vajazzuk meg, és tálaljuk őket forrón.

Így készül a szederleves

  1. A cukrot és a szedret keverjük össze 120 ml vízzel egy közepes méretű lábasban.
  2. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 8 percig, amíg a cukor feloldódik, a gyümölcs megpuhul és levet ereszt.
  3. A kész levest a friss keksszel együtt tálaljuk.

Fotó: Gaelle Marcel / Unsplash