Reggelinek és desszertnek is tökéletes, pedig leves
2024. április 17.
A család új kedvence lesz minden napszakban. Gyorsan elkészíthető, finom, tápláló, egészséges.
Nincs is jobb reggeli, mint az alábbi, friss keksszel tálalt, kompótszerű, édes szederleves. Ettől garantáltan jól indul majd a napunk. Plusz pont, hogy igazi vendégváró desszertként is tökéletesen megállja a helyét. Mutatjuk az egyszerű receptet, amit eredetileg a The Kitchn újságírója osztott meg.
Szederleves
Hozzávalók a kekszhez
- 250 g liszt
- 60 ml szobahőmérsékletű növényi olaj
- 60 g hideg, sózott vaj, plusz egy kevés a tálaláshoz
- 240 ml teljes tej
Hozzávalók a szederleveshez
- 50 g cukor
- 350 g friss szeder
Így készül a keksz
- Helyezzünk egy sütőrácsot a középső pozícióba, és a sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
- Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet a növényi olajjal, és dolgozzuk össze vele.
- A hideg vajat vágjuk fel borsónyi darabokra. Adjuk a többi összetevőhöz és keverjük össze, hogy bevonja a liszt, majd öntsük hozzá a tejet, és egy villa segítségével keverjük puha, omlós tésztává. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis lisztet.
- Bőségesen lisztezzük meg a konyhapultunkat és a kekszvágó formánkat (egy fejjel lefelé fordított pohár is jól működik). Tegyük rá a tésztát és gyúrjuk át hatszor. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis lisztet, hogy ne legyen túl ragacsos.
- Óvatosan sodorjuk ki a tésztát kb. másfél centis vastagságúra. A kekszvágó formával egyenletesen, csavarás nélkül vágjunk ki belőle nyolc darabot. Ezután gyúrjuk össze a maradékot, és használjuk fel azt is.
- A nyers kekszdarabokat helyezzük egy zsírozatlan sütőlapra, szorosan egymás mellé, de anélkül, hogy összeérnének. Süssük őket 12-15 percig, amíg meg nem barnulnak.
- A kekszek tetejét vajazzuk meg, és tálaljuk őket forrón.
Így készül a szederleves
- A cukrot és a szedret keverjük össze 120 ml vízzel egy közepes méretű lábasban.
- Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 8 percig, amíg a cukor feloldódik, a gyümölcs megpuhul és levet ereszt.
- A kész levest a friss keksszel együtt tálaljuk.
Fotó: Gaelle Marcel / Unsplash