Bemutatkozik a Vince Gála arca, Kincses Dávid sommelier

2022. november 02.

Magyarország egyik elismert sommelier-je elmondta, miért fontos a magyar boroknak a Vince Gála és hogy mit érdemes mindenképpen megkóstolni.

Kincses Dávid már 14 évesen eldöntötte, hogy borokkal szeretne foglalkozni, akkor jelentkezett a budafoki Soós István Borászati Iskolába. „Édesapám borrajongó volt, különösen a tokaji borokat imádta” – mondja az indíttatással kapcsolatban. A középiskola és technikum elvégzése után nyakába vette a világot. Kaliforniai és ausztrál pincéknél tanulta tovább a szakmát, mielőtt sommelier-nek állt. Dolgozott a Michelin-csillagos Costes Downtownban, 2021 óta pedig a Tom George Osteria étterem sommelier-je. 2022-ben két szakmai elismerésben részesült: a Sommelier Club versenyén harmadik, a Sommelier Szövetség versenyén második helyezést ért el.

Az étterem mellett Instagram csatornáján is a magyar borok népszerűsítésén dolgozik. Célja „felületet biztosítani a hazai pincészeteknek, hogy minél többen megismerjék őket”. A felkérésre, hogy legyen a november 19-i Vince Gála (egyik) arca, azonnal igent mondott. „A Vince az egyik legszínvonalasabb szakmai magazin. A szakemberek által Vince Díj szűkített listájára kiválasztott borok valóban a prémium minőséget képviselik, mindenképpen meg kell mutatni őket a borrajongóknak. A Szépművészeti Múzeummal, mint helyszínnel ráadásul az őket megillető helyre pozícionáljuk a borokat.”

Kincses Dávid Vince Gála kóstolólistája

És hogy Kincses Dávid mit fog biztosan megkóstolni a Vince Gálán és mit javasol a vendégeknek? Ha vörösbor, akkor a villányi tételek, ha fehérbor, akkor Észak-Balaton. Ez a két nagy kedvence, de természetesen kíváncsian a további izgalmas tételeket.

Aki szeretne együtt kóstolni Kincses Dáviddal a Vince Gálán, már most bebiztosíthatja magát. Már kaphatók a jegyek a Vince Gálára, Magyarország egyik legnagyobb boros ünnepére. 2022-ben a szervezők a „boralkotások” bemutatására megtalálták az igazán méltó helyet, a művészet egyik legfontosabb elkező színterét: 2022. november 19-én 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. Az eseményt a Vince díjak átadásának ceremóniája koronázza meg, melynek keretében kiosztásra kerülnek a kortárs képzőművészek által megálmodott Vince Nagydíjak. Az estet a legkiválóbb gourmet-fogások, többek között champagne-ok és osztriga válogatások, mesterkurzusok és workshopok teszik felejthetetlenné. A jó hangulatról az esemény házigazdája, a magyar bor és gasztronómia ügye iránt évtizedek óta elkötelezett színész, Anger Zsolt gondoskodik.

Címlapfotó: Tokaji Balázs