Tállya magával ragad – Kerekdomb Fesztivál

2023. szeptember 09.

Komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások és irodalmi matinék, túrák és séták a természetben, a dűlőkön, a történelmi helyszíneken, és természetesen a borospincékben – a háromnapos Kerekdomb Fesztivált szervező alapítvány vezetője, Oszkó-Jakab Natália lélekben már Tállyán jár.

Natália már gyerekként közel került a kultúrához; szüleivel rendszeresen jártak a Zeneakadémia „Mesélő muzsika” sorozatának előadásaira, majd az Operaházba. Fuvolázni tanult, a gimnáziumban belekóstolt a színjátszásba; az egyetem alatt matematikát tanított a felvételire készülő diákoknak. Jól érezte magát a színpadon és oktatóként is, motiválta, hogy valami értékeset oszthat meg és adhat át másoknak. Világlátott ember, több nyelven beszél. A fesztiválszervezés a Művészetek Völgye kapcsán vált hivatásává. 2014-ben egyik alapítója volt a vidéki kistérségek fejlődését az összművészeti rendezvények segítségével támogató Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítványnak, amelynek kuratóriumi elnöke. Hisz abban, hogy kulturális fesztiválokat, eseményeket nemcsak „öncélúan” lehet szervezni, hanem oly módon is, ami a rendezvénynek otthont adó település(ek)et erősíti.

Kerekdomb Fesztivál, Tállya
2023. szeptember 15-17.
Program és jegyvásárlás: https://kerekdombfeszt.hu/

kerekdomb, emberek ülnek a fűben, mögöttük fehér épület
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

VINCE: Hogyan járul hozzá a Művészetek Völgye fesztivál a térség fejlődéséhez?

OSZKÓ-JAKAB NATÁLIA: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend települések neve a Művészetek Völgyének köszönhetően mára már sokak számára ismerősen cseng. Egy fesztivál szervezése közben kiépülő kommunikációs csatornákon jellemzően programokat teszünk közzé, jegyet értékesítünk, ugyanakkor vannak holt időszakok is. Nos, egy 90 ezres követőtáborral rendelkező Facebook-csoport arra is használható, hogy további, az adott településekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások, kezdeményezések a fesztivál időszakán kívül is eljussanak egy szélesebb közönséghez. A Művészetek Völgyénél már látszanak a következő lépcsőfokok, amelyekhez a fiatalabb fesztiválok később érnek majd el. A rendezvény idején kívül is elérhetők kisebb programok az odalátogatók és az ott lakók számára is. Több digitális vándortúrát lehet bejárni, és az egyéb turisztikai elemeit is próbáljuk felnagyítani, hogy a helyismeretet tudatosítsuk, és azt üzenjük: ide év közben is érdemes ellátogatni. Így a fesztivál hatására nemcsak azon az évi tíz napon van valamilyen esemény. Egész évben munkát, fejlődést tudunk biztosítani a települések lakóinak.

A Kerekdomb Fesztiválra szeptember 10-ig lehet kedvezményesen jegyeket, bérleteket vásárolni.

VINCE: Hogyan kamatoztatjátok a Művészetek Völgye megrendezése során szerzett tapasztalataitokat a tállyai Kerekdomb Fesztivál szervezésében?

OSZKÓ-JAKAB NATÁLIA: A Kerekdomb Fesztivált idén szeptember 15–17. között egy teljesen más adottságú, fejlettségű településen rendezzük meg. Tállyán 17 borászatot és egy pálinkafőzdét találunk, így tehát a borászati kultúrára tudunk építeni. Tállya festői kisváros, komoly történelmi múltra tekint vissza. Kossuth Lajost itt keresztelték meg, Rákóczi Ferencet itt taníttatták; Mikszáth Kálmán egy helyi pletykára alapozva itt írta a Különös házasságot, és Weöres Sándor Psychéje is tállyai. Amint megérkezel a főtérre, ennek az egésznek a szelleme megérint. A fantasztikus épített kultúrához hozzáadódik a borkultúra; ezzel pedig könnyű volt szervezőként „dolgozni”. Ezért a Kerekdomb Fesztiválon történeti sétáink vannak. Sok túraútvonalat járunk be az Aggteleki Nemzeti Park kollégáival és a Hosszúlépés történészeinek kalauzolásával is, a természeti és a történeti értékeket kidomborítva.

kerekdomb, dűlőben kis ház, körülötte emberek
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

A zenei, színházi programok kialakításában is igyekszünk a helyiekre támaszkodni. Ezért is hívjuk meg minden évben például a Miskolci Szimfonikus Zenekart. Van egy nagyszínpadunk is a Vincellér Ház udvarán, ahol az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt, az Ivan and the Parazol, a Follow the Flow lép fel idén. Ennek a hétvégének az a különlegessége, hogy a tállyai pincék kinyitnak, és a bor mellé mindenhol egy jó sztorit is kapunk. Engem ez a hely magával ragadott, pedig igazán sokfelé jártam és járok a világban. Az első Kerekdomb Fesztivál óta hét év telt el, és elmondhatom: a fesztivál mára kiforrta magát. Van két remek színdarabunk; igen változatos a zenei fellépők köre, és a pincészetek is nagyon készülnek erre a három napra. A tállyaiak pedig jönnek friss ötletekkel, így az – angol szóval – „co-creation” folyamatban a helyiek is aktívan részt vesznek.

VINCE: Hogyan áll össze a Kerekdomb Fesztivál három napjának elképesztően gazdag programja, és hány látogatót vártok?

OSZKÓ-JAKAB NATÁLIA: Mi egy olyan lazább hangulatú, alacsonyabb rezgésszámú, sétálgatós fesztivál vagyunk, amely épp emiatt akár családosoknak is tökéletes kikapcsolódást kínál. Vannak gyermekprogramjaink; a Hegyaljai Alkotóház is lehetőséget teremt a helyi mesterekkel való megismerkedésre, a kézműveskedésre. Tállya egy időben az aranyhímzésről volt híres; mára csak két-három idős asszony műveli. Ilyenkor azt érzed, hogy ez az utolsó utáni pillanat. Ez egy valódi kapcsolódás a történelmünkhöz, a helyi művészeti értékekhez; egy-egy pohár mellett ezt is meg tudjuk itt élni.

emberek állnak barna kapu előtt
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

Szeretnénk sokszínű és értékes programot kínálni, egyensúlyt találni a fajsúlyosabb és a könnyedebb műfajok között. Fontosnak tartjuk a minőségi gyermekprogramokat, a táncprodukciókat, a színházat, és ezek egymásba fonódását. Sokan jelentkeznek nálunk fellépőként; őket megnézzük, meghallgatjuk, megkeressük a lehetséges kapcsolódásokat, és azt mondhatom: születnek emlékezetes egymásra találások. A kommunikációs felületeink, a közösségimédia-csatornáink nagyon aktívak. A fesztivál látogatóit is meg szoktuk kérdezni, hogy a következő alkalommal kit látnának szívesen. Persze, nem zenedoboz szeretnénk lenni, amelynek a gombjait bárki megnyomhatja, és már szól is a kedvenc zenéje, de partnerként tekintünk a közönségre. Akár a művészeti, alkotói folyamatba is szívesen bevonjuk őket. A mostani hosszú hétvégére 5000 látogatót várunk.

VINCE: Hol fér el ez a sok ember? Van elég szálláshely a környéken?

OSZKÓ-JAKAB NATÁLIA: Egyrészt – a Művészetek Völgyének településeivel ellentétben – Tállyán belül vannak szép számban panziók, és egy kemping is a vállalkozóbb szelleműeknek. Másrészt járatunk egy fesztiválbuszt, ami Tállya, Golop, Monok, Legyesbénye, Szerencs, Rátka, Abaújszántó, Mád vonalon közlekedve gyakorlatilag egy kört tesz meg óránként. Ezek a települések további szálláslehetőségeket kínálnak. A MÁV-START és a Volánbusz Borongoló napijegyével pedig igazán kedvező áron juthatunk el a környékbeli településekre.

színpadon színes fények, előtte emberek, este
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

VINCE: Beszélgettünk borokról, programokról, szálláshelyekről; ami még nem került szóba, az a gasztronómia…

OSZKÓ-JAKAB NATÁLIA: A fesztivált „végigenni” nem elhanyagolható kihívás. Az Oroszlános Borhotel étterme fantasztikus, de természetesen számos egyéb lehetőség is várja a látogatókat. A helyi vendéglátók mellett lesznek kitelepülő éttermek is, így például az encsi Anyukám mondta. És természetesen a klasszikus, népszerű fesztiválételek, mint a langalló vagy a kürtős kalács is elérhetők lesznek. A borászatok egy-egy helyi falattal, ételkülönlegessel várják a látogatókat; a Lindengarten Gasztroportánál pedig akár pezsgős brunchcsal is indíthatjuk a napot.

VINCE: Ha egyetlen dolgot kellene mondanod valakinek, aki még sosem járt Tállyán, hogy miért érdemes idén a Kerekdomb Fesztiválra látogatni, mi lenne az?

OSZKÓ-JAKAB NATÁLIA: Nem tudnék egyetlen dolgot kiemelni. Tállya magával ragad; ezt így szóban, írásban nehéz átadni, de ha megérkezel, azonnal megkérdezed magadtól: miért is nem jártam itt korábban?? A művészeti sokszínűség, a borkultúra, a lazaság, a közönség ­– sok a visszatérő vendég, olyanok is, akik a fél országot átutazzák a fesztivál miatt a kapcsolódás, a közösségi élmény reményében, amelyet, úgy tűnik, évről évre meg is tudunk adni. A fesztivál lehetőséget nyújt arra is, hogy bátran kísérletezzünk. Hogy a szó konkrét és átvitt értelmében is belekóstoljunk abba, ami érdekel, és érdemes olyan programokba is belehallgatni, amelyekről azt gondolnánk, nem tartozik az ízlésvilágunkba. Nagyon várom már ezt a szeptemberi hétvégét. Én az a fesztiválszervező vagyok, aki látogatóként is megőrül azért, amit a csapatával létrehozott. Megszoktam az izgulós részét is, de ki tudok teljesen kapcsolódni. Egészen feltölt a rengeteg élmény és a sok pozitív visszajelzés; az, hogy a munkánknak kézzelfogható, látható eredménye van. Amikor látod az örömöt az emberek arcán, az nagyon klassz dolog.

(partneri együttműködés)
Szerző: Vancsik Ivett
Címlapfotó: Kerekdomb Fesztivál