A füzet, amit Balaton-rajongó be akar majd szerezni idén nyárra!
323 tuti tipp, hogy a nyaralás tényleg felejthetetlen élmény legyen!
A Magyar Konyha magazin Balaton 2025 gasztrokalauza 13. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni nagy tavunk körül. A 323 ínyenctipp között 55 új helyet talál az olvasó. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a július–augusztusi Magyar Konyhával együtt szerezhető be az újságárusoknál.
Tizenharmadjára kapja meg ingyenes balatoni gasztroiránytűjét az olvasó az idén 49 éves Magyar Konyha magazintól. A szerkesztőség, ahogy minden évben, idén nyár elején is „körbeette” a tavat, aminek eredménye ezúttal 323 tipp és 55 vadonatúj hely.
A kiadvány továbbra sem étteremkalauz, inkább egyfajta aktuális látlelet a Balaton gasztronómiájáról – ha úgy tetszik, kulináris útikönyv, mely minden éttermi kategóriában ajánl felkeresésre érdemes helyeket. Mutat kultúrbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, pizzériákat, füstölgő grillt, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, hogy ki-ki megtalálja a kedvére valót.
„Ami feltűnő: a hagyományos beach és street food egységek mellett szmókerek, faszenes grillek, green egg sütők lepték el a partot. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a balatoni gyorsételek színvonala emelkedett. Sajnos az áruk is. Folytatódik a néhány éve kezdődött folyamat: egyre több neves fővárosi séf tűnik fel a tóparton, elég, ha Mede Ádám, Barna Ádám, Rácz Jenő, Csillag Richárd nevét említjük. Sokat fejlődött a balatoni cukrászat. Nemcsak a francia monodesszertek hódítanak, hanem divatba jött a klasszikus magyar cukrászat is: a krémes, a hatlapos, a dobostorta. A fagyizók egymásra licitálva készítik kreációikat” – ismertette a sajtótájékoztatón Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője.
Hozzátette, az alkoholellenes hangok remélhetően nem hatnak sem a fröccsre, sem a balatoni borokra, a BalatonBor továbbra is számos étlapon megtalálható, miként kézműves sörök és pálinkák tucatjai készülnek a tó partján, nem is szólva a házi szörpökről.
A magyar tenger körül – úgy tűnik – lassan kikristályosodik egy újfajta gasztrokultúra. Nem harsány, nem világraszóló, mégis minden más régiótól különböző.
A Magyar Konyha július–augusztusi száma a Balaton 2025 gasztrokalauzzal kiegészülve megvásárolható az újságárusoknál!
Címlapfotó: Gábor Kulcsár / Unsplash