Ezek a legszebb szőlőbirtokok itthon 2023-ban

2023. október 07.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023. évi győzteseit és helyezettjeit a Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette.

A rendezvény megnyitóján Bozzai Zsófia főszerkesztő és Dr. Szakács László, a Bor és Piac lapigazgatója köszöntötte a megjelent döntősöket, borszakírókat és a jelen lévő borbarátokat.

Ezt követően a szervezők levetítették az egyes birtokokat bemutató kisfilmeket, amelyeket Bozzai Attila készített. A kategóriákat három zsűritag szóban is bemutatta: a Kis- és középbirtokokról Dékány Tibor borszakíró, tájépítész, fotóművész, a Nagybirtok kategóriáról Dr. Csemez Attila tájépítészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár beszélt részletesen.

Az értékelők meghallgatása és a kisfilmek megtekintése után került sor az eredményhirdetésre.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Kisbirtok kategóriában:

Tagyon Birtok (Balatonfüred-Csopak)

Második helyezett: Németh János Pincészet (Szekszárd)

Harmadik helyezett: Folly Arborétum és Borászat (Badacsony)

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Középbirtok kategóriában:

Vesztergombi Pince (Szekszárd)

Második helyezett: Heimann Családi Birtok (Szekszárd)

Harmadik helyezett: Szőke Mátyás Pincészete (Mátra)

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Nagybirtok kategóriában:

Tornai Pincészet (Somló)

Második helyezett holtversenyben: Szeleshát Szőlőbirtok (Szekszárd), Sol Montis Borászat (Mátra)

Az idei kiírás abszolút győztese a szavazás során legmagasabb átlagpontszámot elért Tornai Pincészet lett.

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a vendégek megkóstolhatták valamennyi díjazott birtok borait.

A nyerteseknek szívből gratulálunk!

A birtokokról szóló összefoglalók az alábbi linkeken érhetőek el:

Tagyon Birtok

Németh János Pincészet 

Vesztergombi Pince 

Heimann Családi Birtok

Szőke Mátyás Pincészete

Folly Arborétum és Borászat

Tornai Pincészet 

Szeleshát Szőlőbirtok

Sol Montis Borászat

A döntőbe jutott birtokokról megtekinthetőek a kisfilmek a Bor és Piac youtube csatornáján.

Háttérinformáció a versenyről

A Bor és Piac magazin 2012-ben írta ki első alkalommal a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot.  A versenyben résztvevőkre a lap olvasói interneten adhatták le szavazataikat.  A három kategóriában (Kisbirtok, Középbirtok, Nagybirtok) legtöbb szavazatot elért borászatok közül kategóriánként az első három kerül a döntőbe.

A Bor és Piac magazin idén 12. alkalommal hirdette meg a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot.  Ennek kiírását a borturizmus fellendítésén túl az a szándék vezérelte, hogy egyre inkább megbecsültek legyenek hazánk szőlővel borított területei, hiszen a szőlő tájalkotó tényező, a Pannon táj lényeges alkotóeleme.

Három kategóriában került sor idén is a szavazatok összegzésére a birtokméreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriába tartoznak. Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, idén is a Szekszárdi Borvidék képviseltette magát a legtöbb jelölttel, négy kiváló birtokot szavaztak be a fogyasztók döntőbe. A Mátra két, míg a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki és a Somlói borvidék egy-egy jelölttel került a legjobbak közé. 

Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3 x 3 szőlőbirtokot a lap szerkesztőségének tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE (Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem) szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatta sorra augusztus-szeptember folyamán, hogy a látottakat, tapasztaltakat kiértékelve, lepontozva megszülessen a végeredmény.

Címlapfotó: Bor és Piac