Két Michelin-ajánlott étterem egy budapesti épületben: miért jó ez nekünk?

2025. január 28.

Egyedülálló tettet hajtott végre a budapesti MOL Campusban működő Zazie Bistro & Bar és a VIRTU Restaurant, hiszen a világban sem gyakori, hogy egy épületben két, a Michelin által elismert étterem működjön. Szakértők szerint ennek a hazai gasztronómiára több szempontból is jelentős hatással lehet.

2024 decemberében újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar gasztronómia. Az Állami Operaházban megtartott Michelin Guide díjátadó gálán – amellett, hogy egy újabb vidéki étterem kapott Michelin-csillagot – egyazon budapesti épület két étterme is Michelin-ajánlásban részesült. A bravúrt a 11. kerületben található lágymányosi MOL Campus vitte véghez.

VIRTU Restaurant
Fotó: VIRTU Restaurant

A két étteremnek otthont adó épület, amely egyébként a legmagasabb a fővárosban, a MOL cégcsoport székházaként üzemel és 2022-ben adták át. A földszintjén működő Zazie Bistro & Bar, valamint a 28. emeleten kialakított VIRTU Restaurant viszont csak 2023 végén nyitott meg, vagyis alig egy év alatt sikerült kiérdemelniük az ajánlást a világ leghíresebb éttermi kalauzának szerkesztőitől. Az említett díjátadón ráadásul a VIRTU séfje, Lendvai Levente elnyerte az Év Fiatal séfje címet is.

Két koncepció, két ajánlás

Bár az üzemeltető ugyanaz, a két vendéglátóegység mégis egymástól teljesen eltérő koncepcióval mászta meg sikeresen ugyanazt a hegyet. Miközben a VIRTU a fine dining világát hozza el elegáns slow food koncepciójával, a Zazie modern bisztróhangulatot kínál a gyors, de minőségi mindennapi étkezésekhez. (2024-ben a budapesti Hotel Rum épületében a Solid Michelin-ajánlást kapott, a Salt meg csillagot, ám ott bevallottan nagy volt az összefonódás. A Solid – így a honlapjuk – a „Salt étterem kistestvére. A két helyszín több ponton is szorosan összekapcsolódik: alapanyagokban, ízekben, ételekben, borokban”)

A MOL nem titkolt célja, hogy a saját dolgozóik élményének növelése, valamint az üzleti partnerek méltó megvendégelése mellett a környező irodaházak dolgozóit és a környék lakóit is bevonzza sokszínű kínálatával, élénk közösségi térré alakítva a Campust. A MOL és a gasztronómia kapcsolata nem újkeletű. 10 éve tettük meg az első lépést a minőségi gasztronómia felé a Fresh Corner kávézólánc bevezetésével. A MOL Campus éttermei is a legmagasabb színvonalat képviselik. A Zazie és a VIRTU Michelin ajánlása megerősített minket abban, hogy jó úton járunk az értékteremtés, a minőség és az innováció iránti elköteleződésünk terén: legyen szó akár egy rövid kávészünetről, akár fine dining élményről” – erősíti meg Pantl Péter a MOL-csoport kommunikációs igazgatója, miszerint, ha a Michelin-ajánlás nem is volt kimondott elvárás, az éttermekkel nemzetközileg is kiemelkedő minőségi sztenderdeknek szerettek volna megfelelni.

Zazie Bistro & Bar
Fotó: Zazie Bistro & Bar

Szállodák az élen

Ez minden kétséget kizáróan sikerült. Magyarországon egyedülálló és a világban sem túl gyakori, hogy egyazon épületen belül több „Michelin-színvonalú” étterem üzemeljen. Hozzánk legközelebb ilyet eddig Bécsben lehetett találni. A Stadtparkban (városi park) működő Steirereck-Meierei párosból előbbi két Michelin-csillaggal, utóbbi pedig a jó ár-érték arányt elismerő BibGourmand minősítéssel büszkélkedhet bő évtizede. Ez a törekvés egyébként éppen akkoriban, vagyis a 2010-es évek elején jelent meg. Valódi eseményszámba ment, amikor 2012-ben a párizsi Shangri-La Hotel francia étterme kettő, kínai étterme pedig egy Michelin-csillagban részesült. A következő mérföldkő szintén a francia fővároshoz köthető: 2017-ben a Four Seasons Hotel George V luxusszálloda mindhárom étterme szerzett (összesen 5) Michelin-csillagot. Ma már egyre több szállodában (főleg a közel-keleti arab országokban) mennek rá erre, a budapestihez hasonló irodaházas bravúr azonban még mindig keveseknek jön össze.

Mindenki nyer

„A gasztroturistáknak így ki sem kell tenniük a lábukat a szállodából ahhoz, hogy több mindent kipróbáljanak magas színvonalon. Ráadásul ez a koncepció külsős, tehát az utcáról betérő vendégeket is jobban bevonzza” – magyarázza a jelenség terjedésének okát Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke a balatonszemesi, szintén BibGourmand minősítésű Kistücsök étterem tulajdonosa.

Zazie Bistro & Bar
Fotó: Zazie Bistro & Bar

Nem csak az adott épület vagy szálloda, de a környezet is profitálhat a kis területen koncentrálódó minőségi vendéglátásból. Reálisnak tűnik tehát a MOL azon elképzelése, hogy a Campus és az egész Lágymányosi-öböl élénk közösségi térré váljon. A 2022-ben elhunyt neves amerikai szociológus, Ray Oldenburg nemes egyszerűséggel „harmadik hely” névvel illette a vendéglátóhelyeket mondván, az otthon és a munkahely után ezek bírnak a legnagyobb közösségépítő erővel. Ezzel egybevág egy 2022-es amerikai felmérés, ami szerint az emberek kétharmada a helyit részesítik előnyben, ha valahova enni indul. Ha tehát van egy több jó minőségű éttermet is kínáló tér a közelben, az hamar a környékbeliek törzshelyévé válhat.

VIRTU Restaurant
Fotó: VIRTU Restaurant

A már idézett Csapody szerint hosszútávon egész Budapest és Magyarország jól járhat az ilyen és ehhez hasonló attrakciókkal. „Minél több színvonalas éttermünk van, ami beleesik a különböző Michelin-kategóriákba, annál többet tudunk kihasítani magunknak a közép-európai térség gasztroturizmusából.” Márpedig, mint mondja, a gasztroturista az egyik legjobb turista, amit csak kívánhat magának az ember: kész sokat költeni, ráadásul évszaktól és időjárástól függetlenül egész évben hajlandó felkeresni a neki izgalmas helyeket.

Címlapfotó: VIRTU Restaurant