Mór zászlóshajója: jön az Ezerjó Nap!

2023. május 15.

Háromfajta magyar borkedvelő van: aki már ismeri az ezerjót, aki nem ismerte, de az elmúlt két évben, ha akarta, ha nem, belebotlott és megismerte, illetve vannak azok, akik most, a harmadik Nemzetközi Ezerjó Napon fogják megismerni.

Az ezerjótermelők nem azt mondják, hogy ez a világ legjobb szőlője, de azt vallják, hogy igenis jó, izgalmas, van benne lehetőség, és csak annyit kérnek az „ezerjó-szüzektől”, hogy adjanak egy esélyt. Ha másért nem, azért, mert május 16-án ismét Ezerjó Nap lesz!

Ezerarcú szőlőfajta

Ez a harmadik május, amely – elsősorban a móri borászok összefogásának köszönhetően – az ezerjó szőlőfajtáról szól. Kicsi a Móri borvidék, az ország egyik legkisebbje, de erős, mert a termelők hite és közös munkája előre viszi őket. Hisznek abban, hogy kincs van a kezükben, az ezerjó, amely nevéhez méltóan tele van erénnyel, egy igazi, ezerarcú szőlőfajta. Készülhet belőle üde, szomjoltó könnyed fehérbor, lehet belőle izgalmas pezsgőt készíteni, hordóban érlelve komoly nagy borrá is kerekedhet. A késő őszt kivárva a töppedt ezerjó-szemekből különleges édesbor születhet, sőt már úgynevezett narancsbort is kóstolhatunk ezerjóból (itt természetesen a bornak csak a színe narancs). Fontos megemlíteni, hogy bár az ezerjó a Móri borvidék fő szőlőfajtája, Magyarországon még a Kunsági borvidéken is népszerű és egy kis területen Neszmélyben is megtalálható.

Alig ismerjük? Nem szégyen, a móriak segítenek!

A móri borászok természetesen nem akarják móresre tanítani azokat, akiknek még nem sok fogalmuk van az ezerjó szőlőfajtáról, épp ellenkezőleg. Gondoskodnak az „ezerjó-leckékről”, és a „zamatos tananyagról” is.

Hat móri borász – az egészen kicsitől az egészen nagyig – fogott össze, hogy összerakják, amilyük van, egy dobozba tegyék azt, amit az ezerjóról gondolnak. A dobozban a következő borászatok ezerjói találhatók: 

 • Csetvei Pince, Raw/ka Ezerjó, amforás, száraz, 2022
 • Eisenberger Pince, Ezerjó, reduktív, félszáraz, 2022
 • Spontán Pince, Ezerjó, hordós, száraz, 2021
 • Paulus Borház Mór, Ezerjó, reduktív, száraz, 2021
 • Végh-Tomcsik Családi Birtok, Ezerjó, hordós, száraz, 2020
 • Frey Pince Mór, Ezerjó, töppedt, édes, 2018

A közösségi ezerjó borcsomag az alábbi oldalon vásárolható meg 18.999 Ft-ért (+ futárköltség, de személyes átvétel is lehetséges).

Főzzünk ezerjóval, ezerjóhoz! Ezerjó Nap menü

egy kéz Ezerjó Nap matricát tart

Mór emblematikus étterme, a Michelin ajánlású Öreg Prés Étterem ott van az ország legjobb éttermei között (Dining Guide Top 100 étterem 2022). Volenter István chefnek természetesen van ötlete bőven, hogy mit adjon ezerjó mellé, most azonban a mester a Móri Hegyközséggel közösen arra buzdítja a lelkes amatőröket is, hogy főzzenek, süssenek – vagy legalább rakjanak össze egy érdekes szendvicset – egy palack ezerjó által inspirálva. A feladat tehát egyszerű:

 • fogjunk egy palack bármilyen ezerjót,
 • kóstoljuk meg a bort,
 • készítsünk hozzá valamit,
 • fotózzuk le az ételt a borral,
 • küldjük el a fotót és az étel rövid leírását az info@hungarianwines.eu email címre.

Az Ezerjó Nap szervezői a fotókat folyamatosan teszik fel az Ezerjó Nap Facebook-oldalára. Akinek az Ezerjó Nap Facebook-oldalra kitett ételfotója a legtöbb like-ot gyűjti 2023. május 16-án délig, az egy 20 000 Ft-os 2 fős vacsorát nyer a móri Öreg Prés Étterembe, mellé egy palack borral, ami természetesen ezerjó lesz. Minél hamarabb érkezik a fotó, annál több idő lesz a like-gyűjtésre! Ihletért érdemes felkeresni az ezerjonap.hu oldalt, ahol többek között Havas Dóra, Nábelek Zsófi és Mogyorósi Donát receptjei találhatók.

Keressük a matricát!

Az Ezerjó Napot idén is sok borszaküzlet, borbár és étterem népszerűsíti. Különlegesen jó ajánlatok, csak most pohárral is kóstolható ezerjók, ezerjó mellé komponált fogások – minden előfordulhat azok mögött az ajtók mögött, amelyeken ott díszeleg az Ezerjó Nap matricája. És hogy miért nemzetközi? Mert már nemcsak itthon kaphatók remek ezerjóink, hanem többek között Belgiumban, az Egyesült Királyságban, sőt még az Egyesült Államokban is. Aki szeretne külföldi ismerőseinek bemutatni az ezerjó szőlőfajtát, annak segítségként ott az ezerjonap.hu angol felülete.