5 vidéki pékség, ahova érdemes elzarándokolni
Vadkovászos kenyér, kreatív recept alapján készített péksütemény, finom kávé, bor és még kultúrkényeztetés is található a legjobb vidéki pékségek kínálatában.
Az alábbiakban ajánlott 5 pékség végiglátogatásához alapból több, mint 500 kilométert kell utazni. Kiváló kirándulás, abszolút megéri, viszont tervezést és időt igényel. Ennél jóval egyszerűbb (és gyorsabb), ha 2024. augusztus 20-án ellátogatunk a tizedik Kenyérlelke Fesztiválra. A Budajenőn megrendezésre kerülő eseményen ugyanis mind az 5 szuper pékség jelen lesz kiállítóként, így ott is megkóstolhatjuk finomságaikat. Ha ezt megtesszük utána előbb-utóbb úgyis módot fogunk rá találni, hogy valóban elutazzunk hozzájuk és újra együnk a kenyereikből, péksüteményeikből, édességeikből.
Bott pékség (Révkomárom, Szlovákia)
A Bott családnév és Szlovákia hallatán a borbarátok azonnal felkapják a fejüket. Bott Frigyes borai meghódították a teljes Kárpát-medencét, Garam menti pincéjét szentélyeknek kijáró tisztelet övezi. Hamarosan követheti őt fia, ifjabb Bott Frigyes, aki „kenyérben” utazik. Eredetileg ő is borásznak készült, Franciaországban azonban beleszeretett a pék szakmába. 2019 óta gyakorolja a mesterséget, ma pedig már saját pékséget üzemeltet Révkomárom (vagyis egészen pontosan a mellette fekvő Gadóc) egy százéves házában. Specialitása a hajtogatott tepertős pogácsa, a kakaós csiga és a bagett. A reggeli mellé kérhető frissen pörkölt kávé – és természetesen apa bora is.
Búzalelke Pékség (Kisapáti)
A Balaton-felvidéken, egészen pontosan a Szent György-hegy keleti oldalánál található Búzalelke Pékség az újkori magyar pékség-forradalom egyik vidéki úttörője, fellegvára, bástyája. A hely lelke az eredetileg kórusvezetői diplomával rendelkező Kovács Bea, aki amellett, hogy tudja a mesterség minden csínját-bínját, rendkívül kreatív is. Kenyértésztáiba gyakran kerülnek a legkülönbözőbb magok, zöldségek, gyümölcsök, édes alapanyagok. A 2019-es Kenyérlelke Fesztiválon győztes félbarna kenyere kovászába például a környék, vagyis a Badacsonyi borvidék egyik legfontosabb szőlőfajtájának, a rajnai rizlingnek a mustját teszi. Már csak ezért is el kell zarándokolni oda egyszer mindenkinek!
Erhardt Pékség (Sopron)
A soproni Erhardt valóságos kényeztető komplexum. Tartozik hozzá panzió, étterem és természetesen pékség. Utóbbi az üzemeltető-tulajdonos család férfi tagjának, Erhardt Zoltánnak volt az ötlete-vágya. 2017-ben gondolt egyet és kitanulta a pékmesterséget. Egy évvel később a panzió és étterem vendégei már házi kenyeret ettek. Az utcáról elérhető üzlethelyiséget 2020-ban nyitották. Legnépszerűbb termékeik a magyar kedvencek, úgy mint a (vadkovászos) kenyér, sós kifli és kakaós csiga. Ezeken túl azért mindenképpen tegyünk egy próbát a túrós táskával, a pozsonyi kiflivel és a fonott kaláccsal!
Már Vártalak pékség (Székesfehérvár)
A Már Vártalak pékség teljes neve így hangzik: Már Vártalak pékség, kávézó, könyv- és játékbolt. Már ebből is sejthető, hogy a tulajdonsok (a Csabai házaspár) valami egészen különlegeset álmodtak a székesfehérvári Halesz park mellé. Az épület egyik fele egy kultúrparadicsom, gyerekeknek és felnőtteknek szánt irodalommal és társasjátékokkal, a másik oldalon pedig a pékség és kávézó kapott helyet. A hagyományos péksütemények mellett a Már Vártalak erős szendvics és sütemény vonalon is. Utóbbiak közül a galette-et és a pitét mindenképpen érdemes megpróbálni. A választék szinte naponta változik, a Veronából érkező Gianni Frasi kávé viszont állandó.
Orma Gerilla Pékség (Pécs)
Bár Váczi Gergő már a Covid előtt is javában sütött, az egész országgal együtt ő is a járvány alatt vált végképp rabjává a házi kenyérsütésnek. A koronavírus alatt hagyta ott irodai munkáját, akkor már szállított ki, majd 2021-ben megnyitotta pékségét a Király utcában, Pécs első számú sétálóutcájában. Bár nem hirdeti, ahogy ő maga, úgy a péksége is vegán és fenntartható módon működik – utóbbi miatt kakaós csiga nincs is nála, mivel az nem fenntartható módon, rengeteg víz. A kenyerek mellett már egyre több péksütemény is készül. Mivel lehetőség szerint kizárólag helyi alapanyagból, ezért szezonálisan (is) változik a kínálat. Specialitás itt a burgonyás-kakukkfüves focaccia, a paradicsomkert kosárka, a berliner, de izgalmas vegán szendvicsekből sincs hiány.
Ne feledjük, mind az ötükkel találkozhatunk 2024. augusztus 20-án az új helyszínen és megújult formában, a Magyar Kézműves Kenyér Társaság szervezésében jelentkezik a Kenyérlelke Fesztiválon. A kézműves pékszakma legrangosabb hazai összejövetelének Budajenő műemlék épülete a Magtár ad otthont.
Kenyérlelke Fesztivál 2024 információk
- Időpont: 2024. augusztus 20. 10-18 óra
- Helyszn: Budajenői Magtár, 2093 Budajenő, Magtár utca 5.
- Megközelítés (autó nélkül): a Széll Kálmán térről a 795-ös Volánbusszal
- További információ és részletes program: www.kenyerlelkefesztival.hu
Címlapfotó: Bas Peperzak / Unsplash